Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) Laurentii.be

 

 

Stamboom

Afstammelingen Hombeeks-Leestse lijn Lauwens/Lauwers

en andere stamlijnen in het stamboomonderzoek

 

Stamlijnen die aan bod komen in het onderzoek1

Aarschot-Langdorp

(vanaf 1722)

Lauwens, Lauwers, ... (image007.jpg/ afstamming van Hombeek-Leestse lijn én van de stamlijn Grimbergen)

INDEX B

 

 

Verwante families

INDEX B

Hombeek-Leest

(1570-nu)

Naamgenoten Lauwens en Lauwers van wie de verwantschap is aangetoond image007.jpg/. Dit zijn naamdragende afstammelingen die dit familiewapen mogen voeren2.

INDEX A

 

 

Verwante families

INDEX A

 

geen wapen

Klein-Brabant

(vanaf 1614)

Lauwens, Lauwers, Laurens, ... (image007.jpg/ afstamming van Hombeek-Leestse lijn én oudere grafelijke Brabantse stamlijn die afstamt van die van de voorouderlijke stamlijn uit het graafschap Vlaanderen.

INDEX E6

 

 

Verwante families

INDEX E6

image005.jpg

Voorouderlijke stamlijn Graafschap Vlaanderen (1247-1570)

Lauwens, Lauwers, Lauwerens, Lauwereyns, ... voorouders van de Hombeeks-Leestse stamlijn

LINK

 

 

Verwante families

 

image007.jpg

Voorouderlijke stamlijn

(865-1247)

Lauwereyns, Lawrence (UK), Laurin, heren van Cadsant

LINK

 

image004.jpg

Werchter

(vanaf 1560)

Lauwens, Lauwers image007.jpg/ in de stamlijn Werchter (zelfde voorouders)

INDEX C6

 

 

Verwante families

 

geen wapen

Grimbergen

(vanaf 1440)

Oudere grafelijke Brabantse stamlijn die afstamt van die van de voorouderlijke stamlijn uit het graafschap Vlaanderen.

INDEX D6

image009.jpg image011.jpg image013.gif image015.gif image017.gif image019.jpg image021.jpg image023.gif image025.jpg image027.jpg

 

Andere onderzoeksresultaten

 

... worden daarnaast samengebracht in de gezinsreconstructies per gemeente   "Gezinnen"

 

 

 

Een kleine familiekroniek

 

De Hombeeks-Leestse stamlijn start bij het huwelijk van Joris Lauwe(r )(ey)(n)s en Christine Van Dormael in 1570 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Mechelen.

 

Joris ‘Grégoire’ Lauwers was geboren in Mechelen als zoon van Jan Lauwerens en Barbara Muissart in Mechelen. Hij vestigde zich in Hombeek en is de stamvader van de Hombeeks-Leestse stamlijn [ZIE specifieke index].

 

Een broer van Joris, Antoon Lauwe(ren)s, zou de stamvader worden van de Werchterse stamlijn.

 

Joris’ vader was geboren in Brugge als zoon van Noël Lauwereyns en Isabelle du Buis. Hij stamde van een nobel geslacht uit het Graafschap Vlaanderen, van wie de wortels teruggaan tot het huwelijk van ridder Odin Lauwereyns van Diepenhede met Johanna Van Velthuysen in 1247 [ZIE voorouderlijke lijn Lauwereyns in Brugge].

 

Uit de Mechelse families zou in de 18e eeuw de stamlijn Lauwens van Aarschot en Langdorp ontstaan [ZIE specifieke index]. Mechelen en Aarschot waren hoofdsteden in het hertogdom Brabant.

 

Wat weten we van de voorouders van Odin Lauwereyns van Diepenhede?

 

Odin Lauwereyns was een inwijkeling in Vlaanderen, maar hij had voorouders die in Vlaanderen hadden gewoond. Zelf was hij naar verluid4 een (klein)zoon van Sir Robert Lawrence uit Ashton Hall, Thurnham Parish, Lancashire die in 1169 in Ashton-under-Lyme was gehuwd met lady de Trafford [ZIE voorouderlijke lijn in Cadzand en Engeland].  De naam “Lawrence” zou klanknabootsend “Lauwere(y)ns” worden in het Graafschap Vlaanderen.

 

We weten dat de grootvader van Robert Lawrence de zelfde naam had, en dat hij in 1149 in Lancashire was gehuwd met Polyanne Lawrence. Hij was een zoon van ridder Laurent van Cadsant en Lucia de Mercia Fitzreinsfred Malet, die op zijn beurt een zoon was van Antoine van Cadsant5 en Emma Capet. En daar zit meteen een aansluiting naar voorouders in het Graafschap Vlaanderen. De nakomelingen van Laurent van Cadsant droegen varianten op de naam “Lauwereyns” in Vlaanderen.

 

Lauwereyns zou vanaf de 14e eeuw in het hertogdom Vlaanderen geleidelijk veranderen via Lauwerens naar Lauwens en Lauwers.

 

Niet alle Lauwers families zijn verwant

 

In de gezinsreconstructies, een onderzoek “in de breedte”, werden ook andere stamlijnen Lauwers opgenomen die niet noodzakelijk verwant zijn7.

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

 

 

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

 

 

Voetnoten

 

1 Deze en andere zoekresultaten worden daarnaast samengebracht in de gezinsreconstructies per gemeente [zie "Gezinnen"]. De indexen dateren van 2018 en geven inmiddels lang niet meer alle namen weer die opgenomen zijn. Een update is in voorbereiding.

2 Het is niet toegestaan het familiewapen of afgeleiden daarvan

 

 

voor commerciële doeleinden aan te wenden, tenzij met uitdrukkelijk schriftelijk akkoord van de copyright houder3. Bij twijfel, gelieve contact op te nemen met de webmaster patrik@ laurentii.be. Oneigenlijke gebruik is niet toegestaan.

3 Het copyright berust uitsluitend bij Patrik Lauwens, Herfststraat 23, 2590 Berlaar

4 Zie stamboomonderzoek van o.m. Rigo Hinderyck. Families die afstamden van van Cadsant waren van Cadsant – Heindricx, de Baenst, Lauwerijns, Godin en Goetinck. Zie ook voorouders.

5 Hij was een zoon van ridder Jean van Cadsant en Gertrude van Gent. Zie ook voorouders.

6 In voorbereiding. Ook de stamlijn Molenbeek-Wersbeek sluit aan bij de Aarschots-Langdorpse stamlijn.

7 Geneografisch DNA onderzoek toont ook andere Haplogroepen dan I1a aan via het Graafschap Vlaanderen. Daarnaast zijn er uiteraard ook afwijkende DNA profielen bij de kinderen van ongehuwde moeders Lauwens/Lauwers die de familienaam doorgaven.

 

image006.jpg

 

image005.jpgStamlijnen in het hertogdom Brabant

 

In het hertogdom Brabant waren er vanaf het begin van de 15e eeuw twee voorouderlijke stamlijnen die tot varianten van Lauwens en Lauwers hebben geleid. De eerste was de Mechelse stamlijn die we als “Hombeek-Leest” aanduiden. De tweede was een stamlijn ontstaan in Meise en Grimbergen, die we als de “Grimbergse” stamlijn duiden. Beide stamlijnen zijn via voorouders van Joris Lauwers verwant.

 

In de Grimbergse lijn vinden we meiseniers, en deze families woonden vaak in dezelfde streek als de stamlijn Hombeek-Leest.

 

Uit de Mechelse stamlijn kwamen de stamlijnen Hombeek-Leest, Werchter en Aarschot-Langdorp voort.

 

Het lijkt er verder op dat verwante families in de Limburgse Kempen uit de lijn Hombeek-Leest zijn ontstaan via de stamlijn Aarschot-Langdorp waarin mijnwerkers voorkomen. Niet alle families Lauwers zijn overigens noodzakelijk verwant.

 

Historische vindplaatsen, onder meer bij de poorters in Antwerpen, laten vermoeden dat er ook zoiets als een Antwerpse stamlijn moet zijn die is ontstaan uit de voorouders van het Graafschap Vlaanderen.

 

De familie “Lauwen”, behoudens een enkele schrijfvariant van Lauwens, is afkomstig uit Nederland, verwijst naar voorouders Luyten, en is niet verwant.