Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zij werd geboren op 13 augustus 1703 te Liezele, als dochter van Jan Elskens en Anna Van Overloop, en overleed vóór 30 december 1773. De familie Elskens woonde al meerdere generaties in Liezele waren onder meer aangehuwd met Van Camp, Huybens, Pauwels en Vertonghen, families die ook opduiken in verwantschappen bij Lauwers. Een zus Anna Elskens was in Liezele gehuwd met Jan Van Assche.

2 De zussen verschilden aardig in leeftijd, en het is best mogelijk dat Liesbeth op dat moment bij haar zus verbleef of zelfs gedeeltelijk was opgevoed. De vader was al hoogbejaard toen Liesbeth meerderjarig werd.

3 Het huwelijk werd voltrokken met “dispensatie van de drie roepen”. De naam werd ook gespeld als Van Avondt, Van den Avont, Van Avondt, Van Avent, Van den Avent, Havens, … Het was in Mechelen een vaak voorkomende vondelingennaam. Zie ook verhaal ui 1787.

4 Hij was afkomstig van Kampenhout. Ook De Keijzer, De Keyser. Merk dat haar familienaam in Mechelen werd gespeld als Lauwens.

5 Vermoedelijk ging het om Marie Anne Van De Vijver, die in 1779 met Robert Lauwens  zou huwen.

6 Hij was op 30 november 1758 te Mechelen Sint-Rombouts gehuwd met Anne Marie Lauwens   (zie elders op deze pagina) en zou in augustus 1783 overlijden.

7 Ook gespeld als Lemair, Lamair, Lammeer, Lamer, La Meer. De familie was aangehuwd in 1753 in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw met een dochter van Lauwens-De Moor  uit Hombeek.

 

image009.jpg

© Bewerking kaart van Google maps, 2019, onder gebruikslicentie.

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1725 Lauwers-Elskens, Willebroek

Peter Lauwers  werd gedoopt op 18 april 1699 te Willebroek als zoon van Jacques Lauwers  en Maria Pauwels. Hij huwde op 10 augustus 1725 in Liezele met Katrien Elskens1. Getuigen bij de ondertrouw waren vader Jacques Lauwers  en Peter Van De Velde. Bij de trouw waren de getuigen de vader van de bruid Jan Elskens en Frans Norbert Belden.

Ouderlijk gezin: Lauwers-Pauwels, 1689 Willebroek

Kinderen uit dit gezin:

·         Anne Marie Lauwers  werd gedoopt op 5 december 1726 te Willebroek. Doopgetuigen waren grootvader Jacques Lauwers en grootmoeder Anna Van Overloop.

·         Liesbeth Lauwers  werd gedoopt omstreeks 1746 te Willebroek.

 

De dochters zouden zich vestigen in Mechelen, in de parochies en Sint-Rombouts. Zij werkten er vermoedelijk in dienstverband. Anne Marie Lauwens  vinden we terug in de parochie Onze-Lieve-Vrouw wanneer zij op 3 mei 1782 optreedt als meter bij één van de kinderen van haar zus Liesbeth2.

 

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1758 Avens-Lauwens, Mechelen

We weten dat Anne Marie Lauwens  op 27-jarige leeftijd op 30 november 1758 in Mechelen Sint-Rombouts huwde met Antoon Avens3. Getuigen bij het huwelijk waren vader Peter Lauwers en Marie Katrien Van Wuijtswinkel.

 

Antoon Avens overleed in 1783 en werd op 28 augustus 1783 in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw begraven. Anne Marie Lauwens zou overlijden in 1785 en werd begraven op 5 april 1785 in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw.

 

Kinderen uit het gezin Avens-Lauwens in Mechelen:

·         Peter Jozef Avens werd gedoopt op 3 juni 1764 te Mechelen Onze-Lieve-Vrouw. Doopgetuigen waren grootvader Peter Lauwens en Marie Katrien Avens.

 

 

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1777 De Keijser-Lauwens, Mechelen

We weten dat Liesbeth Lauwens  op 30-jarige leeftijd op 24 juni 1777 in Mechelen Sint-Rombouts huwde met Frans De Keijser4. Getuigen bij het huwelijk waren Jan De Keijser en Bernard Smits.

 

Liesbeth Lauwens overleed op 16 maart 1824 te Mechelen, melding “weduwe van De Keijser Franciscus”.

 

Kinderen uit het gezin De Keyser-Lauwens in Mechelen:

·         Maria De Keijser werd gedoopt op 18 augustus 1778 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren grootvader Peter Lauwers  en Marie Anne De Drijver5.

·         Jozef Antoon De Keijser werd gedoopt op 3 juli 1780 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren Antoon Avens6 van Mechelen Onze-Lieve-Vrouw en Katrien Van Haecht uit Kampenhout.

·         Engelbert De Keijser werd gedoopt op 3 mei 1782 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren Engelbert De Keijser uit Kampenhout en tante Anne Marie Lauwens  uit Mechelen Onze-Lieve-Vrouw.

·         Peter De Keijser werd gedoopt op 6 juni 1786 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren Hendrik De Vos en Marie Françoise La Mer7.

·         Philip De Keijser werd gedoopt op 19 juli 1788 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren Philip De Keijser van Muizen en Ann Katrien Verheyden van Willebroek.

 

 

 

Migratie van Hombeekse families Lauwers eind 17e, begin 18e eeuw

 

image007.jpg

Kaart: enkele decennia nadat families uitweken naar Londerzeel, weken zonen van Philip Lauwers  en Frederica Van De Vondel (grootouders) uit naar Willebroek. Zij waren de eerste generatie Lauwers/Lauwens van de Hombeek-Leestse lijn die zich in Willebroek vestigden. Peter Lauwers  behoorde tot de tweede generatie, zijn dochters tot de derde.