Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 We hebben geen gegevens over zijn afkomst. De familienaam Kiekenbosch kwam rond deze tijd ook voor in Niel en Boom en veranderde over de eeuwen in Kiekenbos en Kiekebosch, met schrijfvarianten als Kibbosch, Kikebos. Jasper Kiekenbosch was peter van Jasper Blieck, een zoon van Jacques Blieck en Liesbeth Ingels, gedoopt op 15 november 1617  in Zemst. Zijn zus Hélène huwde op 12 januari 1625 in Zemst met Lambrecht De Marnef. Kiekebosch is vermoedelijk een plaatsverwijzing naar een plaats in de omgeving van Dalfsen en Zwolle, NL en de vader was mogelijk in het gevolg van de “Bataafse” Noord-Nederlandse krijgers in de streek terecht gekomen rond de eeuwwisseling. Zie ook verhalen uit 1650 en 1658 te Zemst. - Lauwers / Lauwens werd in Hombeek soms ook als Laurens gespeld.

2 Peter Kremers werd ook vermeld als huwelijksgetuige bij het huwelijk van Adriaan Lauwers  met Katrien Cremers op 15 juli 1629 te Zemst. Adriaan Lauwers was een telg van de (ouder verwante) Grimbergse-Humbeekse stamlijn, geboren omstreeks 1598 te Humbeek als zoon van Hendrik Lauwers  en Katelijne Hanssens.

3 De echtgenote van Nicolaas Ceuleers. Merk dat Ida Lauwers , een nicht van Marie, in 1646 zou huwen met Jan Ceuleers, een zoon van Nicolaas Ceuleers en Maria Suetewey. Merk ook dat Jasper Soetewey op 23 november 1642 in de Sint-Niklaaskerk te Leest huwde met Liesbeth Persoons.

4 De derde telg uit het grootouderlijk gezin Lauwers-Van Dormael uit 1570.

 

Met bijzondere dank aan Marc Alcide voor de gezinsreconstructies Zemst in 2000 en Paul Behets voor de gezinsreconstructies Hombeek in 2013.

 

image009.jpg

Bewerking prenten Mechelen uit private collectie (Public Domain, 17e eeuw).

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1618 Kiekenbosch-Lauwers, Zemst

Maria Lauwers  werd gedoopt op 15 september 1596 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek als dochter van Maarten Lauwers  en Katrien Joossens. Zij huwde op 13 februari 1618 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek met Jasper Kiekenbosch1. Getuigen bij het huwelijk waren Jan Saeffoet en Mathijs Ceuleers.

 

Haar oudste broer Jan was de eerstgeborene in het gezin Lauwers-Joossens en nam het ouderlijke landbouwbedrijf over. Zijn gezin bleef wonen in het westen van Hombeek.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers - Joossens, 1593 Hombeek

 

Kinderen uit het gezin:

 

·         Anna Kiekenbosch werd gedoopt op 20 december 1618 te Zemst met als peter Gielis Vercammen en meter Anna Spruyt.

·         Marie Kiekenbosch werd gedoopt op 12 januari 1625 te Zemst met als peter Peter Kremers en als meter groottante Marie Lauwers  (toen 52 jaar).

·         Mathijs Kiekenbosch werd gedoopt op 25 februari 1628 te Zemst met als dooppeter Mathijs Ceuleers (Keuleers) en doopmeter Marie Soeteweij3. Hij overleed enkele weken later op 13 mei 1628 te Zemst.

 

 

 

 

image003.jpg

Afbeeldingen: zicht op Mechelen in de 17e eeuw

image006.jpg