Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Zie gezin Adriaens-Lauwens in Zemst in 1652.

 

image004.jpg

Bewerking kaart Google maps, 2012 onder gebruikslicentie. Foto tentoonstelling Oudheidkamer Goor uit private collectie, 2006.

 

Verhalen 1658 - "Gedood door een kanonsbal" te Zemst

Een geschrift meldt Elisabeth Lauwers bij het overlijden van Maria Van den Eijnde, echtgenote van Jan De Cuijper. Maria Van den Eijnde overleed op tweede kerstdag, 26 december 1658 te Zemst, "getroffen door een kanonbal". Elisabeth Lauwers was in maart dat jaar nog doopgetuige van haar laatst geboren kind Elisabeth De Cuijper.

 

Merk ook dat Maria Van Den Eynde als doopmeter optrad bij de geboorte van Herman Adriaens, Elisabeth Lauwers zoon, begin 16581.

 

In 1648 hadden de Zuidelijke Nederlanden (Graafschap Vlaanderen, Hertogdom Brabant, Groothertogdom Luxemburg, prinsbisdom Luik met het Graafschap Loon, ...) zich afgescheurd van het Noorden bij de Vrede van Munster. De zuidelijke Nederlanden bleven tot 1713 onder Spaans gezag. 

Kanonskogel uit de Tachtigjarige Oorlog

Afbeelding: kanonskogel uit de Tachtigjarige Oorlog (Tentoonstelling Oudheidkamer van Goor, NL)

 

 

Verhalen 1659 - Huibrecht Lauwers, "koetsier van de koning" van Zemst

Huibrecht Lauwers wordt bij zijn overlijden in 1659 vermeld als "koetsier van de koning". De verwijzing dient ongetwijfeld begrepen als "des conincx", een verwijzing naar de hertogen van Brabant. Huibrecht Lauwers die op 29 maart 1655 te Zemst huwde met Elisabeth Van Steenwinckel, overleed amper vier jaar na zijn huwelijk op 10 april 1659. Hij ging ook bij de familienaam Laureijs, al werd de familienaam van zijn zonen Adriaan en Antoon gespeld als Lauwers.

Zoon Adriaan werd op 21 november 1655 geboren, acht maanden na het huwelijk. Huibrecht heeft de geboorte van zijn jongste zoon Antoon niet meer meegemaakt. Toen Antoon op 11 december 1659 te Zemst het daglicht zag, was Elisabeth Van Steenwinckel al 8 maanden weduwe.

image008.jpg