Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zie gezin Van Praet-Cools in 1932.

2 Op de foto uit 1920 is haar afbeelding toegevoegd. Zij moet kort voor de foto overleden zijn.

3 Kort na de middag op de noodlottige dag verloor de 17-jarige Karel Paridaens de controle over het stuur van zijn motocyclette. Hij was met zijn vriend en leeftijdsgenoot Albert Peleman (de latere dichter Bert Peleman) achterop op weg naar Ruisbroek en raakte bij de draai aan de Sint-Bernarduskapel bij Coolhem een boordsteen en knalde tegen een boom. Bert Peleman kwam er zonder schrammen vanaf, maar Karel had een schedelbreuk opgelopen en verloor bloed uit mond en oren. Dokter Peeters liet hem nog overbrengen naar het Sint-Vincentiushospitaal in Antwerpen, maar Karel overleed er kort na aankomst. Zie ook stamboom Cools en verhaal uit 1932.

4 Tot bij de vernieling bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog, was er een herberg “Het Turkenhof” in het Dorp van Liezele.

5 Zelfdoding.

6 In het parochieregister staat opgetekend “Hieronymus Paradans, plots overleden”).

7 Familienamen ook gespeld als Machiels, Paradans, Pardans.

8 Dit was de periode van de godsdiensttroebelen na de eerste geuzenopstanden (1565-1578) waarin migraties naar het noorden en het zuiden in het hertogdom Brabant niet ongewoon waren. We kunnen niet uitsluiten dat sommige telgengeuzensympathiën hadden. Mogelijk verwijzen de Turkse snorren en het latere “Turkenhof” naar deze houding. Eén van de deviezen van de opstandelingen was “Liever Turks dan Rooms” in het verzet tegen de Rooms-katholieke kerk. In de generatie 15 kennen we ook Jacqueline Paridaens die huwde met Jacques de Febres, een Spanjaard. Een zoon Guillén de Febres-Paridaens werd geboren in 1535 te Kortrijk en huwde in 1560 te Valverde, Santa Cruz de Tenerife (Canarische eilanden) met Guiomar Gutierrez de Frias. Guillén overleed er in 1594. Jacqueline-Jacobina Paridaens was mogelijk een oudere zus van Nicolaas Peter (°1518), geboren in 1515.

9 Van deze uitwijkelingen stamt Cecircule Paridaens, “Mère Marie-Thérèse” van de Dochters van Onze-Lieve-Vrouw uit Bergen die het Paridaensinstituut in Leuven oprichtte in 1834.

10 Met dank aan het opzoekwerk overde hoeven in Berlaar, Koningshooikt en omstreken van André Verbinnen, Berlaar. Voorouder Jan Lauwerens voerden de titelheer de Plancques” in 1526.

 

image005.jpg

© Foto’s uit familiearchieven Cools- Paridaens, Van Praet-De Velder (met bijzondere dank aan Carine Van Praet), Van den Bossche-Van Praet, 2023. – Kaarten voorkomen familienaam onder gebruikslicentie familienaam.be, 2008.

 

Verwant - Mijn overgrootmoeder Christina Paridaens uit Liezele (Puurs)

Christina Paridaens was mijn overgrootmoeder langs moeders zijde. Zij werd geboren op 3 oktober 1883 te Liezele als dochter van Leopold Paridaens uit Wintam/Hingene en Marie-Thérèse De Wachter uit Liezele. Haar vader was schoenmaker en had een schoenenwinkel.

Het gezin woonden in het Turkenhof te Liezele (plaats van de gelijknamige school in 2023).  In 1905 huwde zij met Albert Cools en in 1911 bouwden zij het huis op de Achterheide.

Foto’s hieronder: Christina Paridaens en haar ouders Leopold Paridaens en Marie-Thérèse De Wachter tussen 1915-1920.

Afbeelding met person, persoon, kleding, dragen

Automatisch gegenereerde beschrijving  Afbeelding met person, persoon, staand, kostuum

Automatisch gegenereerde beschrijving  Afbeelding met tekst, person, oud, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met tekst, buiten, persoon, oud

Automatisch gegenereerde beschrijving

1962: Christina Paridaens in 1962, in gezelschap van Christiane De Boelpaep aan het Hemelhuis te Liezele. Gerard Van Praet en Maria Cools vierden toen hun 30e huwelijksverjaardag. Christina Paridaens was toen vijf jaar weduwe en verbleef in die tijd bij haar dochter Emma Cools en schoonzoon Georges De Boelpaep te Liezele. Zij zou enkele jaren later overlijden ten huize van haar dochter.

 

Generatie 5 – Het gezin Cools - Paridaens 1905  Liezele (Puurs)

Albert Cools huwde in 1905 met Christina Paridaens. Christina Paridaens werd geboren op 3 oktober 1883 te Liezele als dochter van Leopold Paridaens uit Wintam/Hingene en Marie-Thérèse De Wachter uit Liezele. Haar vader was schoenmaker en had een schoenenwinkel. Het gezin woonden in het Turkenhof te Liezele (plaats van de gelijknamige school in 2023).  In 1911 bouwden zij een huis op de Achterheide. 

 

Albert Cools werd geboren op 28 januari 1883 als voorhuwelijks kind van Hortence Clementina Cools. Zijn moeder was geboren op 26 januari 1857 te Hingene en zij was dus net geen 26 jaar oud toen zij moeder werd. Zij zou later op 40-jarige leeftijd huwen, op 16 juni 1897 te Liezele, met Peter "Emmery" Tersago toen Albert 14 jaar oud was. Uit dit huwelijk werden twee halfbroers geboren en  Emmery Tersago zou de peter worden van Maria Cools. Emmery Tersago was geboren op 29 juli 1854 te Liezele als zoon van Jozef Vitalis Tersago en Anatolia Leocadia Feremans. Hij overleed er op 16 augustus 1910. Clementina Cools overleed op 17 april 1923 te Puurs.

 

Albert Cools was Eerste Schepen en tijdelijk burgemeester van Liezele omstreeks 1918 onder burgemeester Oscar Van Assche ("de brouwer van Liezele"), en speelde tuba in de fanfare "De Kadotters", later herdoopt in "De Prenaalzonen". De familie Cools heette in de volksmond "die van Talus", vermoedelijk naar een voorvader die Vitalus noemde. Er werd soms gespeculeerd dat Alberts biologische vader verwant moet zijn geweest met Jozef “Talus” Tersago, de vader van de echtgenoot Emmery Tersago, maar dat is onzeker.

 

Albert overleed op 13 januari 1957 te Liezele op 73-jarige leeftijd. Christina Paridaens overleed op 14 december 1965 te Liezele, ten huize van De Boelpaep-Cools op 82-jarige leeftijd.

 

Tot op heden weten we niet zoveel van dit gezin. We weten uit overlevering dat slechts vier van de vijftien kinderen in het gezin in leven bleven.

 

Kinderen uit dit gezin:

 

·         Leon Cools werd geboren op 5 juli 1907 te Liezele. Hij huwde Francine Van Praet [kinderen: Esther, Maria (gehuwd met Gaston Prosec), Emma en Christiane]. Leon Cools overleed op 12 december 1989 te Antwerpen. Francine Van Praet was geboren op 28 juni 1908 te Liezele en overleed op 8 december 1997 te Antwerpen.

·        Maria Amelia Gerardina Cools werd geboren op 13 juli 1908 in Liezele. Zij huwde Pieter Gerard Van Praet en is mijn grootmoeder1 [generatie 4]. Zij had een tweelingszus, overleden op jonge leeftijd2.

·        Emma Cools werd geboren op 20 december 1912 te Liezele. Zij huwde met Georges De Boelpaep1, kinderen Jan (gehuwd met Liliane Meeus), Godelieve (gehuwd met Eugeen Van Gucht), Christiane (gehuwd met Paul Verheyden, ° 8 december 1944 te Opwijk, + 25 november 1996 te Duffel), Liliane (gehuwd met Keymolen+), René (gehuwd met Thérèse De Boeck), Georges, Miriam (gehuwd met Patrick Leon);  Emma Cools overleed op 27 februari 1999 te Bornem. Georges De Boelpaep was geboren op 15 juni 1911 te Liezele. Hij overleed op 16 februari 2002 te Liezele.

·        Hendrik Gerard Maurice Cools werd geboren op 20 maart 1914 te Liezele. Hij huwde op 31 oktober 1944 met Julia Francine Kerremans. Julia Kerremans was geboren op 28 juli 1911 in Liezele als dochter van Jules Louis Kerremans en Marie Louise Van Assche. Zij overleed op 11 maart 2002 in Sint-Niklaas.  [kinderen: Albert (gehuwd met Roza Leemans), Julien (overleden na een ongeval), Erik (gehuwd met Jeannine Van Muylders) en Greta (gehuwd met Jan Cauwenbergh).

 

Foto van Leontine Cools, één van de overleden kinderen uit het gezin (niet gedateerd).

 

 

Foto rechts: het gezin Cools-Paridaens in 1920. Centraal staat mijn overgrootmoeder Christina Paridaens, geboren op 3 oktober 1883 in Liezele als dochter van Leopold Paridaens en Marie-Thérèse De Wachter.

 

Foto onder: Het gezin Cools-Paridaens in 1928 aan het Turkenhof4 te Liezele. Rechts bovenaan Maria Cools, links bovenaan Leon Cools, links vooraan Maurice Cools en 4e van links Emma Cools. Het kind rechts vooraan is een Hongaarse vluchtelinge die tijdelijk werd opgevangen in het gezin.

Afbeelding met tekst, persoon, poseren, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met tekst, persoon, buiten, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Generatie 6 – Het gezin Paridaens – De Wachter 1905  Liezele (Puurs)

Jan Leopold Paridaens werd geboren op 19 april 1858 in Liezele als zoon van Karel Louis Paridaens en Anna Catharina De Cuyper. Hij huwde op 2 november 1881 in Liezele met Joanna Maria Theresia De Wachter. Joanna Maria Theresia De Wachter was geboren op 20 december 1857 in Liezele en was anderhalf jaar jonger dan Jan Leopold.

Joanna De Wachter overleed op 63-jarige leeftijd in Hingene op 5 december 1921. Jan Leopold Paridaens was schoenmaker en herbergier en overleefde haar bijna twintig jaar.  Hij overleed op 25 april 1941 te Hingene op 83-jarige leeftijd. Hij baatte de herberg “Het Turkenhof” uit in Dorp 49 te Liezele en na de eerste wereldoorlog de herberg “Het Schuttershof”. “Het Turkenhof” was een afspanning waar men ook kon overnachten en deze werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Kinderen uit dit gezin:

·         Peter Frans Paridaens werd geboren op 30 augustus 1882 in Liezele. Hij had een fietsenwinkel en later garage en huwde op 11 januari 1906 in Liezele met Joanna Maria De Wit (geboren op 14 oktober 1877 in Liezele en overleden op 26 februari 1968 in Reet op 90-jarige leeftijd). Hij overleed op 8 januari 1964 in Puurs op 81-jarige leeftijd.

o   Leopold Frans Paridaens werd geboren op 25 mei 1909 in Liezele. Hij was zelfstandig garagehouder en huwde op 14 juli 1937 met Maria Josepha Jeanne de Bleser (geboren op 8 mei 1907 te Malderen als dochter van Pieter Frans de Bleser en Françoise Josephine Van Dorselaer). Zij was bediende en overleed op 23 mei 2004 te Puurs in het rusthuis Sint-Pieter op 97-jarige leeftijd. Hij overleed op 24 mei 1998 te Reet op 88-jarige leeftijd [generatie 4].

o   Jozef Maria Gerard Paridaens. Hij huwde met Fosco [generatie 4].

o   Albert Godfried Maria Paridaens werd geboren op 27 januari 1915 te Puurs en overleed op 12 juni 2000 te Berchem op 85-jarige leeftijd [generatie 4].

o   Karel Alfons Paridaens werd geboren op 21 juli 1916 te Puurs en overleed op 10 september 1932 bij een motorongeval te Antwerpen op 16-jarige leeftijd [generatie 4].

·         Christine Leontine Julia Paridaens [zie generatie 5].

·         Karel Maria Louis Paridaens werd geboren op7 september 1884 in Liezele. Hij was net als zijn vader schoenmaker en hij huwde op 4 april 1908 in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk met Rosalie Pauline Ervens (geboren op 3 december 1882 te Elewijt). Hij overleed op 63-jarige leeftijd op 11 januari 1948 te Elewijt.

o   Alfons Paridaens werd geboren op 19 maart 1911 te Elewijt. Hij was eigenaar van een schoenfabriek en huwde Maria Van Sebroeck (geboren op 21 maart 1910 te Perk, overleden op 8 januari 1999 te Elewijt). Hij overleed op 23 januari 1993 te Elewijt op 81-jarige leeftijd.

o   François Paridaens. Hij was gehuwd met Mariette Boels.

·         Marie Pauline Valentine Paridaens werd geboren op 6 april 1886 te Liezele. Zij huwde op 26 november 1912 in Liezele met Jan Frans Van Haelen (geboren op 2 maart 1888 in Londerzeel). Haar eerste echtgenoot was arbeider in het Arsenaal te Mechelen, werd opgeroepen voor de oorlog en sneuvelde op 12 september 1914 te Wakkerzeel-Rotselaar als soldaat van het 5e Linieregiment (stamnummer 54.476). Hij werd begraven bij de onbekende gesneuvelden te Veltem-Beisem. Marie Pauline hertrouwde na de oorlog op 14 december 1920 te Hingene met Louis Nijs (geboren op 25 april 1883 te Bornem, landbouwer en mandenmaker, overleden op 16 april 1971 te Sint-Brixius-Rode, Meise, op 87-jarige leeftijd. Marie Pauline overleed eerder, op 18 juni 1967 te Sint-Brixius-Rode, Meise, op 81-jarige leeftijd.

·         Séraphine Jan Baptist Paridaens werd geboren op 29 juli 1898 te Liezele. Zij overleed er 2 maanden oud op 1 oktober 1898.

·         Gustaaf Marie Gerard Paridaens werd geboren op 12 september 1900 te Liezele. Hij was schoenmaker en herbergier en huwde Justine Sidonie De Smedt (geboren op 4 augustus 1902 te Liezele, overleden op 10 augustus 1983 te Bornem op 81-jarige leeftijd). Gustaaf overleed op 7 juni 1965 te Hingene op 64-jarige leeftijd.

Afbeelding met tekst, krant, schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding: rouwprentje van Jan Frans Van Haelen, gesneuveld voor het vaderland in Wakkerzeel op 11 september 1914. Hij was de eerste echtgenoot van Valentine Paridaens en liet een zoontje en dochtertje na.

 

Afbeelding met tekst, persoon, muur, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding: rouwbrief van “Valentina” Paridaens op 18 juni 1967.

 

Waar komt de familienaam Paridaens voor in België?

Volgens de bevolkingsregisters van 2008 kwam de familienaam voor bij 588 individuën, met een sterke concentratie in de omgeving van Brussel (ong. 100), ten zuidwesten van deze stad in de omgeving van Halle (ong. 180). Samen met de omgeving van Klein-Brabant (ong. 70) en de omgevingen van Antwerpen en Leuven/Aarschot (telkens ong. 30) situeert 70% van alle vindplaatsen zich in het voormalige hertogdom Brabant, gevolgd door 10% in het grensstreek van het voormalige graafschap Vlaanderen met het hertogdom en een gelijkaardig % in het zuidelijk  grensgebied in het voormalige graafschap Henegouwen.

De schrijfvariant Paredaens kwam 58 keer voor, bijna uitsluitend in het hertogdom Brabant. De schrijfwijze Pardaens (258 keer, zie links) concentreert zich in Klein-Brabant en het grensgebied aan de zijde van het voormalige Graafschap Vlaanderen. De concentratie loopt gelijk met het kerngebied van de schrijfwijze Paridaens.

Ook de schrijfwijze Paridans kwam 141 keer voor, bijna uitsluitend beneden de taalgrens en is vermoedelijk ontstaan als foutieve schrijfwijze bij de uitwijking naar het zuiden van het land tijdens de industriële revolutie9, onder meer om als mijnwerker aan de slag te gaan.

 

Foto: Leopold Paridaens, zoon van garagist Peter Frans Paridaens, haalde in 1929 het nieuws met de bouw van een eigen vliegtuig met GM (Chevrolet) motor. Het werd ingevlogen op het vliegveld van Deurne door "Poeske Scherens", een vermaard wielrenner en bekwaam piloot uit die tijd. Er kwam geen vervolg aan de vliegtuigbouw: Leopolds broer Karel kwam om het leven in een motorongeval (waardoor ook het huwelijk van Pieter Gerard Van Praet en Maria Cools diende uitgesteld) in 19323 en Leopold werd opgeroepen voor de legerdienst.

 

Het huis Paridaens-De Wit in Puurs was gesticht in 1903 en was in de jaren '20 al voorzien van elektrische drijfkracht. Merk ook bij verwanten Cools, dat Emiel Hermans-Cools omstreeks 1901 een fietsenhandel met Minerva motorrijwielen had in de Hoogstraat te Puurs. Emiel baatte nadien in Brussel de Brasserie De Toekomst uit. Ook Van Reeth-Cools maakte in 1903 reclame voor rijwielen. Zoon Theo had een winkel "In den Velo" in de Hoogstraat.

Leopold Paridaens bouwde zelf een vliegtuig in 1929

 

Afbeelding met gras, buiten, veld, oud

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

Foto onder: de fietsenhandel van Frans Paridaens in Puurs in 1926. Paridaens had een eigen fietsmerk "Parda" dat hoog stond aangeschreven bij de topwielrenners van die tijd zoals "Poeske Scherens". De veertiende persoon van links naar rechts zou mijn grootvader Gerard Van Praet zijn.

 

Vermoedelijk maakte mijn grootvader Gerard Van Praet kennis met Maria Cools via de fietsenwinkel. Mijn grootmoeder ging naar de Provinciale Land- en Tuinbouwschool te Puurs tot haar zestiende jaar. Van 1924 tot 1932 werkte zij bij haar nonkel Frans Paridaens als secretaresse. De firma Paridaens handelde in fietsen, moto's, wasmachines en later ook in auto's (de latere autogarage Paridaens te Hingene). Zij kregen nadien verkering tijdens de kermis op De Wolf in Liezele, op een dansant in een spiegeltent.

 

Generatie 7 – Het gezin Paridaens – De Cuyper 1848  Hingene (Puurs)

Karel Louis Paridaens werd geboren op 9 februari 1813 te Oppuurs-Nijvendries als zoon van Peter Frans Paridaens en Joanna Maria Marnef. Hij huwde op 7 juni 1848 in Hingene met Anna Catharina De Cuyper. Het kerkelijk huwelijk tussen Anna en Karel vond plaats op 7 juni 1848 in Hingene. Karel overleed op 27 september 1879 in Liezele, 66 jaar oud. Anna Catharina De Cuyper werd geboren op 14 december 1819 in Hingene als dochter van Willem De Cuyper en Sophia Van San. Zij is gedoopt in Nattenhaasdonk. Anna overleed op 25 januari 1893 in Liezele, 73 jaar oud.

 

Kinderen uit dit gezin:

 

·         Séraphine Paridaens werd geboren op 9 april 1849 in Liezele. Zij huwde op 10 juni 1876 in Liezele met Hendrik Louis Kerremans (geboren op 20 april 1851 in Liezele als zoon van Jozef Kerremans en Marie Josepha Janssens, overleden in Liezele) en overleed in 1947 in Liezele, 98 jaar oud.

·         Peter Jan Paridaens werd geboren op 25 september 1850 in Liezele. Hij overleed er ongehuwd op 18-jarige leeftijd op 2 november 1868.

·         Karel Louis Paridaens werd geboren op 1 mei 1852 te Liezele. Hij huwde er op 19 april 1879 met Philomène Kerremans (geboren op 15 november 1855 te Liezele als dochter van Jozef Kerremans en Maria Josepha Janssens, zus van Hendrik Kerremans). Philomène Kerremans en Karel Louis Paridaens overleden te Liezele.

o   Odille Paridaens werd geboren op 4 juli 1880 in Liezele. Zij huwde Peter Seghers en overleed op 4 augustus 1953 te Mechelen op 73-jarige leeftijd [generatie 5].

o   Jozef Eduard Paridaens werd geboren op 13 februari 1884 te Liezele. Hij overleed er twee maanden oud op 10 mei 1884 [generatie 5].

o   Marie Pelagie Paridaens werd geboren op 29 september 1885 te Liezele. Zij overleed er op 15-jarige leeftijd op 7 november 1900 [generatie 5].

o   Felix Paridaens werd geboren op 12 mei 1888 te Liezele. Hij huwde Lucie Van Schoor en overleed op 5 juni 1961 te Sint-Amands op 73-jarige leeftijd [generatie 5].

o   Alfons Paridaens werd geboren op 5 juni 1890 in Liezele [generatie 5].

o   Leopold Paridaens werd geboren op 12 mei 1893 te Liezele. Hij overleed er 8 maanden oud op 26 januari 1894 [generatie 5].

o   Marie-Louise Paridaens werd geboren op 16 april 1895 te Liezele [generatie 5].

o   Aline Leopoldine Paridaens werd geboren op 6 november 1899 in Liezele. Zij huwde Gerard Theophiel Van Eyck [generatie 5].

o    Marie Joséphine Paridaens werd geboren op 10 februari 1903 te Liezele. Zij huwde Jozef Teck [generatie 5].

·         Eduard Paridaens werd geboren op 7 oktober 1854 te Liezele. Hij huwde op 16 november 1881 in Liezele met Marie-Louise De Maeyer (dochter van Jan Frans De Maeyer en Maria Josepha Van Cauwenbergh) en overleed op 27 december 1931 te Liezele op 77-jarige leeftijd.

o   Frans Paridaens werd geboren op 1 oktober 1895 te Liezele. Hij huwde met Natalie Aerts [generatie 5].

o   Karel Maria Paridaens werd geboren op 4 februari 1900 te Liezele. Hij huwde op 3 augustus 1923 te Liezele met Lea De Cuyper en hertrouwde na haar overlijden op 15 februari 1936 met Jeanne Van der Plas. Hij overleed op 10 oktober 1952 te Oppuurs5 [generatie 5].

·         Jacques Gustaaf Paridaens werd geboren op 28 februari 1856 te Liezele. Hij huwde er op 3 juli 1893 met Josephine Séraphine Van Ingelgem (geboren op 23 april 1868 te Merchtem en overleden op 5 maart 1949 te Liezele op 80-jarige leeftijd). Hij overleed op 13 juli 1928 te Liezele op 72-jarige leeftijd.

o   Leopoldine Hortence Paridaens werd geboren op 5 februari 1899 te Liezele. Zij huwde op 31 mei 1922 te Liezele met Hendrik Van Zaelen (geboren op 29 september 1898 in Londerzeel, overleden op 23 december 1962 te Breendonk). Zij overleed op 8 juni 1955 te Geel op 56-jarige leeftijd [generatie 5].

·         Jan Leopold Paridaens werd geboren op 19 april 1858 in Liezele [zie generatie 6].

·         Willem Paridaens werd geboren op 9 mei 1860 te Liezele. Hij huwde op 25 maart 1885 te Puurs met Louise De Hollander (dochter van Jozef De Hollander en Catharina Scheers) en overleed na 1935 te Liezele.

o   Odille Paridaens werd geboren op 18 maart 1886 te Puurs. Zij huwde Jan Edmond De Buyser en overleed op 19 maart 1952 te Puurs op 66-jarige leeftijd [generatie 5].

o   Marie-Céline Paridaens werd geboren op 10 september 1887 te Puurs [generatie 5].

o   Séraphine Paridaens werd geboren op 10 september 1887 te Puurs [generatie 5].

o   Philomène Paridaens werd geboren op 7 december 1890 in Liezele. Zij huwde Victor Tierens en overleed op 11 juli 1976 te Bornem op 85-jarige leeftijd [generatie 5].

o   Marie Justine Paridaens werd geboren op 30 juli 1894 te Liezele [generatie 5].

o   Gustaaf Jan Paridaens werd geboren op 31 maart 1896 te Liezele. Hij huwde met Jeanne Antonia Rochtus en overleed op 21 januari 1982 te Puurs op 85-jarige leeftijd [generatie 5].

o   Louise Leopoldine Paridaens werd geboren op15 februari 1899 te Liezele. Zij huwde Jozef Segers en overleed op 20 augustus 1967 te Bornem op 68-jarige leeftijd [generatie 5].

o   Eduard Paridaens werd geboren op 3 januari 1902 te Liezele. Hij huwde Maria Van Keer en overleed op 3 oktober 1993 te Liezele op 91-jarige leeftijd [generatie 5].

o   Mathilde Séraphine Paridaens werd geboren op 3 juli 1905 te Liezele, waar zij een maand later overleed [generatie 5].

o   Alfons Emiel Paridaens werd geboren op 27 mei 1906 te Liezele. Hij huwde Marie-Louise Ceurstemont en overleed op 22 februari 1997 te Opstal (Buggenhout) op 90-jarige leeftijd [generatie 5].

·         Maria Christina Paridaens werd geboren op 9 oktober 1863 te Liezele. Zij huwde op 23 juni 1886 te Liezele met Jozef Alfons Daelemans (zoon van Peter Daelemans en Maria Anna De Schutter).

 

 

Generatie 8 – Het gezin Paridaens – Marnef 1795  Puurs

Peter Frans Paridaens werd geboren op 6 oktober 1763 in Puurs als zoon van Gielis Paridaens en Catharina Dierickx. Hij huwde op 13 januari 1795 in Puurs met Joanna Maria Marnef (geboren op 14 juli 1772 in Puurs). Peter Frans overleed op 14 april 1834 in Oppuurs-Nijvendries op 70-jarige leeftijd. Maria overleed er op 6 januari 1849 op 76-jarige leeftijd.

 

Kinderen uit het gezin:

 

·         Dorothea Paridaens werd gedoopt op 19januari 1796 te Kalfort (Puurs). Zij huwde op 21 november 1827 te Oppuurs met Jan Corneel De Lathouwer (zoon van Peter De Lathouwer en Marie Jeanne Heremans) en overleed te Buggenhout.

·         Michaël Paridaens werd geboren te Kalfort op 4 december 1797. Hij huwde in 1826 in Strombeek-Bever met Jeanne Herroelen.

·         Jozef Paridaens werd geboren op 8 april 1800 te Puurs. Hij huwde op 2 juni 1830 in Malderen met Maria Van den Bergh (dochter van Peter Van den Berghe en Anna Catharina Van Mulders) en overleed op 11 juli 1875 te Malderen op 75-jarige leeftijd. Zij waren landbouwers.

·         Jan Baptist Paridaens werd geboren op 26 januari 1802 te Oppuurs (Nijvendries). Hij huwde op 28 januari 1841 te Liezele met Joanna Maria Van Aken (dochter Frans Van Aken en Elisabeth Michiels). Jan Baptist zou samen met zijn broer Joos de aangifte doen van het overlijden van zijn vader.

·         Joos Paridaens werd geboren op 23 november 1804 in Oppuurs. Hij huwde met Joanna Catharina Reyniers (dochter van Jan Frans Reyniers en Marie Françoise Van de Ven) en overleed op 17 oktober 1878 te Oppuurs op 73-jarige leeftijd.

·         Jacques Jan Paridaens werd geboren op 13 oktober 1805 te Oppuurs. Hij overleed er een week later.

·         Jeanne Françoise Paridaens werd geboren op 21 oktober 1806 te Oppuurs. Zij huwde op 18 november 1845 in Oppuurs met Willem De Kock (zoon van Jan Jozef De Kock en Jeanne Marie Van Vracem) en hertrouwde na diens overlijden op 30 april 1874 in Hingene met Peter Jozef Aloys Van Pellecom (zoon van Jan Baptist Van Pellecom en Maria Anna Van der Linden). Zij overleed op 26 juli 1895 te Hingene op 88-jarige leeftijd.

·         Anna Catharina Paridaens werd geboren op 26 december 1809 te Oppuurs. Zij huwde op 31 oktober 1933 te Oppuurs met Jacques Bettens (zoon van Jan Baptist Bettens en Elisabeth Bessems) en overleed in Steenhuffel.

·         Karel Louis Paridaens werd geboren op 9 februari 1813 te Oppuurs-Nijvendries [zie generatie 7].

·         Jan Baptist Paridaens

 

 

Generatie 9 – Het gezin Paridaens – Dierickx 1763  Puurs

Gielis Paridaens werd gedoopt op 3 februari 1729 te Oppuurs als zoon van Livien Paridaens en Anna Michiels. Hij huwde op 19 april 1757 in Malderen met Catharina Dierickx (gedoopt op 1 januari 1729 te Malderen als dochter van Joos Dierickx en Anna Maria Rijntiens). Zij overleed op 37-jarige leeftijd op 11 juli 1766 te Puurs. Hij overleed op 4 mei 1797 op 68-jarige leeftijd te Oppuurs.

 

Kinderen uit het gezin:

 

·         Nn. Paridaens werd levenloos geboren op 16 februari 1758 te Puurs.

·         Peter Frans Paridaens werd geboren op 6 oktober 1763 in Puurs [zie generatie 8].

·         Ann Catharine Paridaens werd geboren op 27 mei 1777 te  Puurs als halfzus nadat de vader was hertrouwd met Barbara De Reyck. Zij huwde op 20 maart 1799 in Puurs met Peter Teugels (zoon van David Teugels en Anna Catharina Philips) en overleed op 30-jarige leeftijd op 19 september 1807 te Sint-Amands.

 

 

Generatie 10 – Het gezin Paridaens – Michiels 1715  Oppuurs

Livien Paridaens werd geboren omstreeks 1685 als zoon van Joos Paridaens en Marie Van der Meulen. Hij huwde op 24 maart 1715 in Puurs met Anna Michiels7, een dochter van Peter Michiels en Elisabeth Smet. Livien Paridaens overleed op 17 mei 1746 op 61-jarige leeftijd te Oppuurs (Sint-Amands).

 

Kinderen uit het gezin:

 

·         Elisabeth Paridaens werd gedoopt op 5 januari 1716 te Oppuurs. Zij huwde op 26 juli 1741 te Nattenhaasdonk (Hingene) met Adriaan Vleminckx (gedoopt op 15 februari 1717 te Nattenhaasdonk als zoon van Jan Vleminckx en Anna Van Laer, overleden op 20 april 1807 te Hingene op 90-jarige leeftijd). Zij overleed op 53-jarige leeftijd op 24 april 1769 te Nattenhaasdonk.

·         Joanna Paridaens  werd gedoopt op 4 januari 1718 te Oppuurs. Zij huwde op 25 februari 1743 te Puurs met Peter Jan Van Laer (zoon van Jan Van Laer en Catharina De Wachter) en overleed op 4 februari 1802 op 84-jarige leeftijd te Bornem.

·         Jan Paridaens werd gedoopt op 19 december 1720 te Oppuurs, waar hij ongehuwd overleed op 20-jarige leeftijd op 21 oktober 1741.

·         Peter Paridaens werd gedoopt op 16 mei 1723 te Oppuurs, waar hij ongehuwd overleed op 18-jarige leeftijd op 23 oktober 1741, twee dagen na zijn oudere broer op de dag van diens begrafenis. Hij werd de dag nadien begraven te Puurs.

·         Anna Paridaens werd gedoopt op 8 januari 1727 te Oppuurs. Zij huwde op 30 november 1748 in Puurs met Peter Jan De Wit en overleed op 3 juli 1791 te Oppuurs op 64-jarige leeftijd.

·         Gielis Paridaens  [zie generatie 9].

 

Generatie 11 – Het gezin Paridaens – Van der Meulen 1671  Oppuurs

Joos Paridaens werd gedoopt op 7 juli 1649 te Vollezele als zoon van Nicolaas Paridaens en Maria de Middeleer. Hij huwde op 4 juni 1672 te Lippelo met Maria Van der Meulen. Hij is vermoedelijk overleden op 11 februari 1715 te Puurs6.

 

Kinderen uit het gezin:

 

·         Albertine Paridaens werd gedoopt op 11 november 1672 in Lippelo. Zij had ongehuwd een kind:

o   Joos Paridaens werd gedoopt op 8 oktober 1712 te Puurs [generatie 9].

·         Jan Andreas Paridaens werd gedoopt op 5 maart 1674 te Lippelo. Hij huwde Joanna Heijmans en overleed op 23 januari 1739 te Puurs op 64-jarige leeftijd.

·         Livien Paridaens werd geboren omstreeks 1685 [zie generatie 10].

 

Generatie 12 – Het gezin Paridaens – de Middeleer 1648  Vollezele

Nicolaas Paridaens werd gedoopt op 3 maart 1624 te Vollezele als zoon van Nicolaas Paridaens en Johanna de Quick. Hij huwde er omstreeks 1648 met Maria Van der Meulen. Hij was pachter te Vollezele en overleed er op 44-jarige leeftijd op 18 april 1668.

 

Kinderen uit het gezin:

 

·         Joos Paridaens werd op 7 juli 1649 te Vollezele [zie generatie 11].

 

Generatie 13 – Het gezin Paridaens – de Quick 1606  Vollezele

Nicolaas Paridaens werd geboren omstreeks 1581 als zoon van Adriaan Paridaens en Maria Thienpont. Hij huwde omstreeks 1606 in Vollezele met Johanna de Quick. Hij was pachter te Vollezele en overleed er omstreeks 1641.

 

Kinderen uit het gezin:

 

·         Nicolaas Paridaens werd gedoopt op 3 maart 1624 te Vollezele [zie generatie 12].

 

Generatie 14 – Het gezin Paridaens – Thienpont 1580  Vollezele

Adriaan Paridaens werd geboren omstreeks 1547 te Vollezele als zoon van Nicolaas Paridaens. Hij huwde omstreeks 1580 in Vollezele met Maria Thienpont. Hij was pachter op het “Hof te Eenhuede” te Vollezele.

 

Kinderen uit het gezin:

 

·         Nicolaas Paridaens werd geboren omstreeks 1581  [zie generatie 13].

·         Lucas Pardaens werd geboren omstreeks 1586. Hij huwde Anna Stevens.

o   Erasmus Pardaens werd geboren omstreeks 1618. Hij was gehuwd met Josine Noëls [generatie 12].

§  Katelijne Pardaens werd gedoopt op 5 maart 1648 te Tollembeek. Zij overleed op 72-jarige leeftijd op 6 mei 1720 [generatie 11].

o   Jacques Paridaens werd gedoopt op 20 mei 1620 te Herne, Vlaams-Brabant. Hij huwde op 30 augustus 1643 te Herne met Catharina Dierickx [generatie 12].

§  Jeanne Paridaens werd gedoopt op 30 mei 1644 te Herne. Zij huwde op 9 februari 1684 te Herne met Denis Langhendries en overleed op 13 september 1693 te Herne.

 

Generatie 15 – Het gezin Paridaens 1547  Vollezele

Nicolaas Peter Paridaens werd geboren omstreeks 1518. Hij was pachter te Vollezele.

 

Kinderen uit het gezin:

 

·         Jan Nicolaas Paridaens werd geboren omstreeks 1545. Hij was meier van Reet van 1586 tot 1633 en koster en herbergier, vermeld als H. Geestmeester in 1610. Hij huwde Anna Van Camp en Barbara Van Reeth, en overleed op 19 april 1632 te Reet op 82-jarige leeftijd.

o   Engelken Jan Claes Paridaens werd geboren omstreeks 1574 en huwde met Hendrik Peter Vercaert [generatie 13].

o   Willem Jan Claes Paridaens werd geboren omstreeks 1575 en huwde Adriana Willems [generatie 13].

o   Adriaan Jan Claes Paridaens werd geboren omstreeks 1580. Hij huwde op 29 januari 1612 te Groot-Zundert met Joanna Simon Rombouts (dochter van Simon Rombout Simons en Maria Jan Peter Simons) 8 [generatie 13].

o   Adriana Jan Claes Paridaens werd geboren omstreeks 1585. Zij huwde op 10 mei 1609 te Zundert met Gielis Bartholomeus Van Hasselt. Zij overleed op 29 maart 1646 te Groot-Zundert waar haar echtgenoot overleed op 6 november 16248 [generatie 13].

·         Wouter Paridaens werd geboren omstreeks 1546. Hij week uit naar Reusel, Noord-Brabant [generatie 13].

·         Adriaan Paridaens werd geboren omstreeks 1547 te Vollezele [zie generatie 14].

·         Willem Paridaens werd geboren omstreeks 1550.

o   Elisabeth Paridaens werd geboren omstreeks 1585. Zij huwde op 24 oktober 1605 te Halle met Gielis De Greve8 [generatie 13].

 

Oude meldingen van de naam Paridaens vinden we onder meer in:

 

·         1290 : Jan Paridaen, de vader van Josine Paridaen, dochter geboren omstreeks 1315 [generaties 23-22].

·         1342 : Jan Paredaen te Oudenaarde [generatie 21].

·         1377 : Paridaen de Pottere en Gherd Paridaens te Lier [generatie 20].

·         1438 : Michiel Paridaen te Erkerghem [generatie 18].

·         1460 : Tonekin,  het kind van Boudewijn Paridaens te Loppem [generatie 17].

·         1500 : In Berlaar bij Lier was er een « Hof te Paridaens » of de Paridaenshove, vermoedelijk een laathof. Mogelijk is er een verband met de familie vermeld in 1377. In 1518 werd de hoeve, bewoond door een Paridaens, verkocht aan de abdij van Roosendael. Deze bleef in hun bezit to 1684 [generatie 16]. In 1519 werd vermeld dat de hoeve van de laten van de heer de Pleynes was geweest10. Het lijkt er op dat de bewoner Paridaens de hoeve pachtte.

·         1525-1540 : heer Paridaen van Eppegem [generatie 15].

·         1527 : heer Paridaen Van Massenhove [generatie 15].