Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Ad laurum non aurum

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

In de hernieuwde versie van deze pagina werden de gezinsreconstructie codes toegevoegd.

 

Voetnoten

 

1 Spellingvarianten: Lauwens, Lauwers, Laurens, LauwerinLaurin, Muyssart, Mutsaert, Mutsaerts. Maxelande le Cocq was een dochter van Hugo le Cocq, ridder, heer van la Haye, la Motte et Broignard, keizerlijk raadgever, en Anne l'Estoret.

2 We vermoeden dat hij de raadsheer Laurin was die in 1640 het boekwerk “Concilia generalia” van François Vivens (Vivien, Vivijs) cadeau kreeg, zoals vermeld in de rekeningen van de stad Antwerpen in 1640 (248. F. 318).

3 Bron o.m. : Quartiers généalogiques des familles nobles des Pays-Bas, 1776.

4 Haar tweede echtgenoot was een echte wereldburger in een periode dat het Habsburgse rijk zijn poorten naar de wereld opende. Hij was diplomaat in dienst van Karel V in Spanje, Italië, en Turkije (sultan Süleyman II in Constantinopel), daarvoor was hij op 32-jarige leeftijd privésecretaris van de verbannen Deense koning Christiaan II, daarna lid van de Staatsraad der Nederlanden (1538), en diplomaat in de Balkan en trezorier-generaal van de Nederlanden (1540), en, als landman in de heerlijkheid Eke-op-de-Schelde, medewerker van landvoogdes Maria Van Hongarije.

5 Met dank aan het opzoekwerk van André Verbinnen over de hoeven van Berlaar, 2023.

6 Dit was de Paridaenshoeve, vermeld in de stamboom Paridaens.

7 Afbeeldingen onder publiek domein. Wapen le Cocq gedocumenteerd in de genealogie Gerald van Waes, 2023.

8 Plaats verwijzing naar een gemeente nabij Rijsel in Frans-Vlaanderen. Ook Wavrin, Loos en Hénin verwijzen naar plaatsen in de omgeving van Rijsel. De  vermelding “Maretz à Loos” lijkt eerder op een moerassig gebied (marais) in de omgeving van Rijsel te slaan. Estevelles en Soisy zijn plaatsen in de buurt van Parijs.

(c) Kaart Laurentii.be uit private collectie. – Ets van een hoeve van Boetius-Adams-Bolswert, 1610, onder Public Domain. – Familiewapens Muissart onder Publiek Domein. – © Schilderij uit private collectie, 2024.

 

Mechelse stamlijn  - Lauwerens-Muissart, 1528 Mechelen Sint-Jan   [MEC X – 000063]

Jan Lauwerens  huwde omstreeks 1528 in Mechelen met Barbara Muissart => ook Muyssart, Lauwers, Lauwens1. Jan werd geboren omstreeks 1495 in Brugge als zoon van Noël Lauwereyns  en Isabella du Buis (du Buich) [ZIE MEC IX - 000057]. Hij overleed tussen 1556 en 1566. Barbara Muissart werd geboren omstreeks 1505 in Mechelen als dochter van Boudewijn Muyssart, baljuw van Wavrin, en Maxelande le Cocq.

 

Ouderlijk gezin: Lauwereyns - du Buis, Brugge 1495 [ZIE MEC IX - 000057]

 

·         Florent Lauwerens  werd geboren omstreeks 1529. Hij werd priester en overleed in Rome, Italië.

·         Clara Lauwerens  werd geboren omstreeks 1530 te Mechelen. Zij huwde in mei 1555 in Mechelen Sint-Jan met Jan Cranaerts [ZIE MEC XI - 000117].

·         Barbara Lauwerens  werd geboren omstreeks 1531 in Mechelen. Zij huwde op 22 oktober 1558 in Mechelen Sint-Jan met Jan Verlinden [ZIE MEC XI - 000125].

·         Damien Lauwerens  werd geboren omstreeks 1532 in Mechelen. Omdat zijn oudere broer Florent priester was geworden, erfde hij de titels seigneur du Buich, lieutenant du château de la Motte au bois de Nieppe (1604), en grand prévôt de la ville de Tournay. Damien huwde met Johanna des Trompes.

o   Antoon Lauwerens (Laurin)  werd geboren omstreeks 1565 in Béthune, Pas-de-Calais, Frankrijk. Hij was abt van Saint-Bertin te Saint-Omer, Frankrijk en werd begraven op 2 oktober 1650 in Saint-Omer, Pas-de-Calais, Frankrijk. Hij studeerde in Douai en in Leuven en legde zijn geloften af op 17 januari 1586.

o   Jan Lauwerens  werd geboren omstreeks 1566 in Mechelen. Hij was président du conseil d’Artois, conseiller aulique de S.M. catholique au grand conseil de Malines, en huwde in 1596 met Marie de Saint-Vast2.

·         Karel Lauwerens  werd geboren omstreeks 1533. Hij huwde in Mechelen Sint-Jan met Maria Hofman3.

o   Karel Lauwers image086 werd geboren omstreeks 1561.

o   ridder Hendrik Florent Lauwers image086 werd geboren omstreeks 1562. Hij huwde met Johanna de Braeckele,

o   Magdalena Lauwers image086 werd geboren omstreeks 1563. Zij huwde met Karel de Schiettere.

o   Marie Lauwers image086 werd geboren omstreeks 1564, was gehuwd met Peter de Varick.

·         Anna Lauwerens image086 werd geboren omstreeks 1535 in Mechelen Sint-Jan. Zij huwde op 9 september 1560 in Mechelen Sint-Jan met Jacques Scheppers [ZIE MEC XI - 000129]. Deze familie was eerder verwant door het tweede huwelijk van Anna Isabella Donche (d’Onche) met Corneel de Sceppere4 in 1528. Isabella Donche, wiens naam in Mechelen ook als Donckx werd gespeld (S.A.M. Weeskamer 6 f° 153v), was de weduwe van Peter Lauwereyns [ZIE BRUg IX – 000063], een zoon van Jerome Lauwereyns Afbeelding met symbool, embleem, wapen, clipart

Automatisch gegenereerde beschrijving van Watervliet [ZIE BRUg VIII – 000057].

 

 

Een generatie Mechelse inwijkelingen uit het graafschap Vlaanderen

Jan Lauwere(y)ns behoorde tot een nieuwe generatie inwijkelingen van Lauwereyns families uit het graafschap Vlaanderen in Mechelen nadat het graafschap met het hertogdom Brabant onder de vleugels van de hertogen van Bourgondië waren verenigd. Zijn vader Noël Lauwereyns had in 1499 Brugge ingeruild voor Mechelen [ZIE NL AARd IX – 000058].

 De meeste kinderen vonden in Mechelen een nieuwe thuishaven. Florent als priester en Damien, die de belangen in het graafschap Vlaanderen moest waarnemen, waren eerder de uitzondering. Eerdere verwanten hadden het pad geëffend zoals ridder Jerome Lauwereyns, de heer van Watervliet, die de jonge keizer Karel mee opvoedde aan het hof van Margaretha van Oostenrijk in Mechelen.

 

Afbeelding met tekst, patroon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met bakplaat

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeeldingen: twee gekende familiewapens van Muissart in Mechelen omstreeks 1446. Rechts het familiewapen van Maxelande le Cocq, dochter van Hugo le Cocq in 14677.

Afbeelding met kunst

Beschrijving automatisch gegenereerd met lage betrouwbaarheid

 

Muissart, Muyssaert

De families Muissart hadden een gelijkaardige voorgeschiedenis als de families Lauwereyns, met voorouders in Engeland (Musard), in Frans-Vlaanderen, het graafschap Vlaanderen, in Brugge in de 13e eeuw, en verwantschappen met Viking families tot in Normandië. Vader Boudewijn Muyssaert was behalve baljuw van Wavrin ook seigneur du Maret(z), schildknaap, advocaat, heer van Soisy en poorter van Rijsel.

Barbara Muissart kwam uit een kroostrijk gezin en zij zette de traditie verder. Merk dat haar zus Margriet huwde met Damien Lauwerens, een broer van Jan, heer van Ferlinghien8 [ZIE MEC X – 000065]. Haar zus Marie Muissart huwde in Rijsel met Antoon de Vicq, heer van Bertholf en Pippers nadat zij weduwnaar werd van Philip Machelier in 1549. Haar broer Antoon Muissart huwde Nn. de Chastelein.  Zij had ook nog zussen Anna en Catharina en een halfbroer Toussaint Muyssart uit het eerste huwelijk van haar vader met Johanna Baillet, dame van d’Estevelles. Haar halfbroer erfde de titels van seigneur d’Estevelles et du Maretz à Loos en huwde met Catharina de Hennin.

 

Van Frans-Vlaanderen naar Mechelen

Afbeelding met landschap, tekening, verf, Schilderverf

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding: een artistieke impressie van Frans-Vlaanderen (© Schilderij van J. Sledjens, omgeving Catsberg-Godeweersvelde, 1974-1975, uit private collectie, 2024).

Afbeelding met kaart, tekening, kunst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Kaart: de stad Mechelen, een handgekleurde kopergravure in vogelvluchtperspectief van de stad. Kopergravure uitgegeven door J. Janssonius te Amsterdam, 1646.

 

 

 

Afbeelding met tekening, schets, verven, wiel

Automatisch gegenereerde beschrijvingHad Jan Lauwereyns een hoeve in Berlaar in 1526?

 

Er waren meldingen van een Jan Lauwers die in de omgeving van de Bastijnstraat te Berlaar een hoeve had. In een akte van 10 november 1526 van het Schepenregister werd het erf van Jan Lauwers vermeld als grenzend aan erven van de heren van Berchem, nakomelingen van de Berthouts, en aan de Joris Colibrants hoeve. Dat was bij de verkoop van de helft van een hoeve met huis, hof, landerijen, bossen, beemden, gronden en toebehoren van priester en kapelaan Karel van Wesemael aan Willem Cromme van Waver.

 

Karel van Wezemaal was priester in Onze-Lieve-Vrouwe-Waver en Berlaar behoorde tot de heerlijkheid Mechelen5. In 1519 was er een hoeve verkocht6 van de laten van de heer de Pleynes - de Plancques? Jan Lauwereyns was “heer de Plancques” - in de nabije omgeving aan de abdij van Roosendael en er waren gekende linken tussen de families Lauwereyns en van Berchem en van Wezemaal (via van Haecht). Ook de familie Muissart werd vermeld in de omgeving Berlaar – Koningshooikt. Indien het om Jan Lauwereyns ging, dan was hij op dat moment 26 jaar. Twee jaar later huwde hij in Mechelen met Barbara Muissart.