Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

 

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

 

Voetnoten

 

ANT XV – 1470b” = referte werkbestand

Deze gezinsreconstructies zijn werkbestanden en kunnen afwijken van het eigenlijke stamboomonderzoek. Het gaat om een onderzoek in de breedte naar naamgenoten Laurentii, met zowel geconfirmeerde als hypothetische pistes.

 

 

1 Zie stamboom Hombeek-Leest

2 De fusiegemeente Berlaar omvat Berlaar-centrum, Berlaar-Station, Berlaar-Heikant (en Melkouwen) en Gestel.

3 Zie stamboom Aarschot-Langdorp.

4 De verwantschap is momenteel (nog) niet aangetoond.

5 Vader Corneel Lauwens  was in deze periode schoolhoofd in Berlaar.

6 Zie verhaal uit 1850.

7 Zie blog over de topografie van Berlaar in de voorgaande eeuwen.

8 Opzoekingen van André Verbinnen, Berlaar, 2023 (met bijzondere dank).

9 Zie gezinsreconstructies Bekkevoort, Herselt en Langdorp.

© Foto’s laurentii.be, 1994-2004 - Stamboom-schema’s laurentii.be, 2020. – Bewerking kaarten familienaam.org onder gebruikslicentie. - historische kaart onder Public Domain (Atlas van Buurtwegen 1841).

 

Verwante families

 

·         Coeckelberghs (1988)

·         Colaers (1988)

·         Dillen (1830)

·         Mertens (1816)

·         Van Der Voordt (1816)

·         Van Der Voort (1790)

·         Van Looy (1988)

·         Van Praet (1959)

Gezinsreconstructies  - Families Lauwers/Lauwens in Berlaar

 

In het vroegere hertogdom Brabant waren er drie onmiskenbarestamlijnen” Lauwens (en Lauwers) die tot drie steden kunnen worden teruggeleid. De stamouders woonden vanaf de 14e eeuw in de omgeving van Mechelen, en waren afkomstig uit het voormalige Graafschap Vlaanderen.

 

·         Er was een stamlijn in de omgeving van Grimbergen, uit de eerste migratie uit het Graafschap Vlaanderen via het Mechelse, in de 15e, mogelijk al in de 14e eeuw,

·         een stamlijn Hombeek-Leest in de omgeving van Mechelen, herkenbaar vanaf de 16e eeuw, met als stamvader Joris Lauwe(re)ns  gehuwd in 1570 in Mechelen1,

·         een stamlijn Aarschot-Langdorp, die vanaf de 18e eeuw voortkwam uit de stamlijnen Hombeek-Leest1 en uit die van Werchter (afstammelingen van Antoon Lauwe(re)ns , familie van Joris Lauwe(re)ns  die in 1560 was gehuwd in Mechelen) 3.

 

Afbeelding met tekst, kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

De families Lauwens in Berlaar2 zijn verwant aan de stamlijn Hombeek-Leest of met de stamlijn Aarschot-Langdorp. Beide stamlijnen hebben hun oorsprong in het Mechelse.

 

De oudste melding van de familienaam Lauwers betreft Bernardine Lauwers, dienstmeid in Berlaar in 1830. De oudste vermelding Lauwens is die van de geboorte van Isabelle Lauwens  op 23 augustus 1795 in Berlaar5.

 

Families “Lauwerskunnen soms aan deze families worden gelinkt, al betekent dat niet dat àlleLauwersvermeldingen op verwante families slaan.

 

Gezinnen in Berlaar

 

BERl XIX -3139 GEZIN Lauwens – Colaers 1988  Berlaar

Lauwens Patrik   huwde op 10 juni 1988 te Heist-op-den-Berg met Colaers Rita Leonarda Jaak.

Lauwens Patrik werd geboren in 1961 te Sieglar, DE, als zoon van Lauwens Willem    en Van Praet Georgette. Hij werkte als journalist, onderwijzer (in de gemeenteschool te Sint-Katelijne-Waver centrum), was auteur bij Kluwer en MIM/Standaard Uitgeverij, en bankbediende en kaderlid bij KBC Bank. Rita Leonarde Jaak werd geboren in 1960 te Duffel als dochter van Colaers Evrard en Van Looy Delphine. Zij was opvoedster.

·         Lauwens Katrien   werd geboren in 1990 te Lier

·         Lauwens Liesbeth   werd geboren in 1992 te Lier

 

 

In 2023 huwde Maarten Lauwens   in Berlaar met Kim Pelsmaekers. Maarten Lauwens is

·         De vader van Noah Lauwens ,

·         een zoon van Oscar Lauwens  en Leonie Terium uit Schulen, Herk-de-Stad,

·         kleinzoon van Philip Lauwens  en Jeanne Beddegenoodts uit Molenbeek-Wersbeek,,

·         achterkleinzoon van Louis Lauwens  en Marie Françoise Lambrechts uit Bekkevoort, Molenbeek-Wersbeek

·         achter-achterkleinzoon van Jan Frans Lauwens  en Rosolie Van Haesendonck uit Herselt,

·         die een zoon was van Adriaan Lauwens  en Johanna Catharina Van Wolputte uit Langdorp.

 

Deze stamlijn van Aarschot-Langdorp kwam voort uit een verwante stamlijn Lauwens  van Mechelen9 aan het begin van de 18e eeuw.

 

 

1869 – een connectie met de familie Put, hoefsmeden uit Berlaar

 

Er zijn in de voorgaande eeuwen enkel indirecte connecties met Berlaar, dat van oudsher ook tot de heerlijkheid Mechelen behoorde. Zo was Marie-Thérèse Lauwers , een dochter van Jan Frans Lauwers  en Petronella Bulens uit Hombeek, er in 1850 gehuwd met Antoon Verhelpen. Een stiefdochter, Anna Clara Verhelpen, huwde in 1869 met Jan Frans Put, de Berlaarse hoefsmid. Een zoon van het gezin Put-Verhelpen, Leopold Put, werd geboren op 7 juni 1873 en huwde op 27 april 1898 met Constance De Mesmaeker. Leopold Put was net als zijn vader hoefsmid en overleed in Hombeek6.

 

Afbeelding met tekst, kaart

Automatisch gegenereerde beschrijvingKaart: de Herfststraat in Berlaar, heette in de 19e eeuw nog de “Smet Straete” (Smidstraat) 7, een onmiskenbare verwijzing naar de Berlaarse smeden van weleer.

 

Andere verwantschappen met Berlaar

 

Oudste melding van de familienaam in 1526

 

Onze vondsten betekenen niet dat er geen oudere sporen van Lauwens en Lauwers kunnen zijn. Zo was er bij een onderzoek van de hoeven in de streek Berlaar en Koningshooikt8 in een schepenregister van 10 november 1526 de vermelding van het erf van Jan Lauwers in Koningshooikt. Koningshooikt maakte tot 1820 deel uit van Berlaar.

 

Deze Jan Lauwers zou een voorouder  kunnen zijn, seigneur de Plancques, du Buich et Berhonval, die in deze periode huwde met Barbara Muissaert in de omgeving van Mechelen, op basis van overeenkomstige gegevens (Berlaar en Koningshooikt waren gelieerd met de heerlijkheid Mechelen), maar we kunnen hier geen uitsluitsel over geven.

 

Een andere, minder waarschijnlijke, mogelijkheid is Jan Lauwers, de zoon van Jan Lauwers en Maria De Cock (1460-1536) van een verwante tak. De laatste werd vermeld als meisenier onder de heren van Grimbergen op 12 september 1515 en hij was  gehuwd met Geertruide Van der Plas(t) en met Geertruide Thielemans. Van deze Gezinnen nemen we aan dat zij eerder in de omgeving Meise hebben gewoond.

 

MEC XIII – 0665 GEZIN Lauwens – Van der Voort 1790  Mechelen/Berlaar

Lauwens Cornelius   huwde op 27 juli 1790 te Mechelen Sint-Rombouts met Van der Voort Anna Barbara (getuigen Augustijns Franciscus, De Bruijn Phillipus Josephus). Lauwens Cornelius werd geboren op 18 mei 1763 te Werchter als zoon van Lauwens Laurentius   en Brugmans of Bruggemans Elisabeth [ZIE WERch XII – 0511]. Lauwens Cornelius was vermoedelijk soldaat (blijkens melding in juli 1790 als peter van Cabuy Johanna Maria, dochter van Cabuy Antonius en De Backer Theresia, families verwant met De Bruyn) en schoolhoofd. Hij hertrouwde op 8 april 1801 te Mechelen met Kimst Anna Maria [ZIE MEC XIII – 0716]. Van der Voort Barbara was afkomstig van Mechelen Sint-Rumoldus. Het gezin woonde te Hanswijk.

·         Een dochter, Lauwens Isabelle  , werd geboren op 23 augustus 1795 te Berlaar5. Zij was kantwerkster en huwde op 25 augustus 1819 in Mechelen met Van der Voordt Josephus Martinus, geboren op 10 november 1788 te Mechelen, molenaar, en zoon van Van der Voordt Guilelmus en Mertens Maria Theresia. Hij overleed op 25 augustus 1819 te Mechelen (getuigen Lauwens Franciscus, 57 jaar, en Van der Voordt Libert, 47 jaar. Lauwens Isabelle was kantwerkster en overleed te Mechelenbaan 2 op 23 maart 1866, meldingweduwe van Van der Voort Joseph Martin”.

o   Een zoon, Van Der Voordt Pieter Lodewijk Maria, werd geboren op 22 november 1837 in Mechelen. Hij was schrijnwerkersgast en meubelmaker in Mechelen en huwde op 17 april 1861 in Mechelen met Brancq Clara Joanna (geboren op 25 februari 1839 in Mechelen als dochter van Brancq Nicolas en Hellemans Maria Theresia, herbergierster, en in Mechelen overlen op 58-jarige leeftijd op 1 april 1897). Hij overleed op 28 april 1909 in Mechelen op 71-jarige leeftijd.

 

ANT XIV – 1035 GEZIN Dillen - Lauwers 1830  Antwerpen

Dillen Franciscus huwde op 8 september 1830 te Antwerpen met Lauwers Bernadine4 (getuigen: Lauwers Johannes, metselaar, 26 jaar, volle neef van de bruid, en Lauwers Franciscus, hovenier, 27 jaar, broer van de bruid). Dillen Franciscus werd geboren op 13 augustus 1797 te Herentals als natuurlijke zoon van Dillen Johanna, dienstmeid te Berlaar. Hij was landbouwer.

 

 

Afbeelding met persoon, zitten, foto, groep

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding: de stichters van Volleybalclub Berlaar in mei 1989, Patrik Lauwens links en Luc Goossens rechts, flankeren de eerste trainer (Sporthal ’t Stapveld).

Verenigingsleven Berlaar

 

Twee schoolmeesters Lauwens in Berlaar: Corneel Lauwens omstreeks 1795 en Patrik Lauwens deed er stage bijna twee eeuwen later bij meester Marcel Mariën in 1982.

 

Patrik Lauwens  woont sinds 1988 in Berlaar en was actief in het Berlaarse verenigingsleven. Hij was onder meer voorzitter van de Gezinsbond Berlaar, van de Berlaarse CVP (CD&V), en van Milac Berlaar. Hij was de geestelijke vader en eerste voorzitter van Volleybalclub Berlaar.

 

Afbeelding met persoon, foto, staand, groep

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding: gemeenteraadsverkiezingen 2000 in Berlaar. Stefaan Lambrechts, (toekomstig burgemeester) Walter Horemans, (eerstverkozen burgemeester) André Martens, Katrien Lauwens , (nationaal voorzitter) Stefaan De Clercq, Ingeborg Van Hoof en campagneleider Patrik Lauwens.

 

Afbeelding met persoon, person, kostuum, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding: Patrik en burgemeester André Martens in 2004.

 

Afbeelding met persoon, kostuum, person, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding: Willem Lauwens   was voorzitter van de Gezinsbond gewest Mechelen waartoe ook Gezinsbond Berlaar behoorde (midden). Op de foto wordt hij geflankeerd door nationaal voorzitter Frans Van Mechelen (rechts).

Afbeelding met buiten, persoon, person, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding: bestuursleden van de Gezinsbond Berlaar poseren voor het kasteel te Gestel bij de paaseierenzoektocht in april 1996. Johan Cauwenbergh, Els De Roeck, Marleen Van Dooren, Christa Rogier en Patrik Lauwens. Foto rechts: de paaseierenzoektocht in 1998 met het gezin Adriaenssens-Van Dooren.

Afbeelding met buiten, persoon, gebouw, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving