Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zie Lauwerens-Van Dormael in 1570.

2 Net zoals bij het unieke wapen dat Jeroom Lauwereyns, heer van Watervliet, voerde, vertoonde het wapen van Terdeghem geen gemeenschappelijke kenmerken met de voorouderlijke wapens (zwanen, laurierboom).

3 Zie verhalen uit 1453, 1508 en 1521.

image005.jpg

© Foto glasraam uit private collectie, E. Lauwereys, Mechelen, 2019 - © stamboomschema Lauwereyns de Terdeghem laurentii.be, 2019

 

Blog  - 1521 - Een familiewapen Lauwerey(n)s in het gerechtsgebouw van Mechelen

In één van de zittingzalen van het Mechelse gerechtsgebouw bleef een glasraam bewaard van Joost Lauwerey(n)s van Terdeghem, één tak van de Lauwereyns familie waarvan ook Joris Lauwe(rey)ns1 afstamt. Dit opmerkelijke glasraam dateert uit 1521 en behoort tot de tak “Lauwereys de Terdeghem” die in Gent en Mechelen resideerde.

 

image005.jpg

 

 

 

 

image006.jpgHeraldiek

 

Dit familiewapen werd gevoerd door de tak “van Terdeghem” van de familie Lauwereyns/Lauwereys/Lauwerens, een voorouderlijke tak van Joris Lauwerens (Lauwers, Lauwens) die in 1570 in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw huwde met Christine Van Dormael1.

 

Dit wapen is ons al bekend in 1464 toen het door Nicolaas Lauwerey(n)s werd gevoerd in Gent. Terdegem is een gemeente in Frans-Vlaanderen en is uniek verbonden aan de tak “de Terdeghem” van de familie Lauwereyns2. Ook Joost Lauwereys, een zoon van Nicolaas, voerde het in Mechelen. Joost was geboren omstreeks 1489 en was in 1514 in Gent gehuwd met Jeanne de Gros. Zijn zoon Ferry was in 1541 in Gent gehuwd met Anne du Chasteler. Joost had een dochter Margaretha, woonachtig te Mechelen. Net als sommigen van zijn verwanten Lauwereyns in Mechelen, zoals Jeroom Lauwereyns van Watervliet3, bekleedde hij belangrijke functies in de stad. Joost was bijzonder raadsheer van de Grote Raad van Mechelen, overleed in 1527, en werd begraven te Mechelen op 6 november 1527. Nazaten werkten voor de Staten-Generaal van de Nederlanden. Over unieke familiewapens gesproken, is dit overigens ook de periode waarin andere unieke wapens werden gevoerd, zoals het wapen met de druiventrossen in Brugge3.

 

Dit maakt dat Joost Lauwereys een generatiegenoot was van Jan Lauwereyns, de vader van stamouder Joris Lauwerens van de Hombeeks-Leestse lijn. Joris vader Jan was in Mechelen gehuwd met Barbara Muissart omstreeks 1528. Jan Lauwereyns was zelf een zoon van Noël Lauwereyns en Isabelle du Buis, die in Brugge waren gehuwd.

 

image004.jpg