image002.jpg

© Laurentii.be

 

Genealogie Van Praet

Hoe hoger geëerd,

hoe hoger van weerd.

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zie ook Jules Van Praet in 1830.

2 Zie ook Joseph-Basile Van Praet in 1784.

3 Zie ook Gervaas van Praet in 1127.

 

image005.jpg

© Foto uit collectie Van Praet, 1999.

 

Verhalen  - 1999 - Bijeenkomst op de brug Van Praet te Brussel

In december 1998 werd door de firma “Ericsson” onder het thema “Laat van je horen” een wedstrijd uitgeschreven. Onder de talrijke deelnemers,meer dan 6300, vinden we Peter Van Praet uit Piétrain met een inzending: “Het samenbrengen van alle Van Praet-en dit op de Van Praet brug te Brussel”. Deze wens, samen met twee anderen werden weerhouden, zou gerealiseerd worden op 6 juni 1999. De oorsprong van de wens van Peter is te vinden in een sfeer van nostalgie enerzijds en de dagelijkse realiteit anderszijds.

Nostalgie, omdat Peter verlangde naar familiebijeenkomsten te Hombeek op de jaarlijkse kermis en anderzijds de harde dagelijkse realiteit door de vermelding van files op de Van Praet brug.

Er werden ongeveer 750 uitnodigingen verstuurd en er kwamen 400 personen opdagen waaronder zeker een 200 tal Van Praet-en. De eerste winnende wens werd al gerealiseerd op 1 mei en was : “Het opnemen van een eerst CD van het koor Amicroches” uit Waterloo. Het koor trad op bij de bijeenkomst op de brug Van Praet om 17.00 uur. De derde wens werd gerealiseerd op 9 en 10 oktober 1999 en hield in dat 20 mindervalide kinderen van de VZW BOKS een onvergetelijk weekend konden verblijven in het feeërieke Eurodisney te Parijs.

In zijn openingstoespraak vermelde Peter dat waarschijnlijk de oudste getuigenis van een Van Praet een zekere Gervaes Van Praet uit het Brugse, in het begin van de 12de eeuw, schildknaap van Karel de Goede zou zijn geweest3. De oorsprong ligt duidelijk in de Brugse regio, waarna takken van de familie uitweken naar het hertogdom Brabant – de streek van Klein-Brabant, Antwerpen en Geel. We vinden in het algemeen vele “Heren Van Praet “ in de geschiedenis van de Nieuwe Tijd in Vlaanderen in de 13e eeuw, en verder staat Joseph-Basile Van Praet bekend als “eerste schrijver in de Koninklijke bibliotheek van Frankrijk2. Jules Van Praet was secretaris–generaal van de koningen Leopold I en II11.

Andere bekende verhalen die Peter Van Praet aanhaalde, zijn deze van de scheepswerven te Baasrode, die mee het kanaal Brussel-Willebroek hebben gefinancierd en menig Van Praet was ook burgemeester van o.a. Baasrode, Geel en Mol. Frans Van Praet architect van het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling in 1958. Tenslotte drukte Peter de wens uit dat er in de toekomst nog samenkomsten van de Van Praet zullen worden gehouden en iedereen werd uitgenodigd om een historische foto te nemen op de brug en te tekenen in het gastenboek.

De Van Praet brug kreeg haar naam van Jules Van Praet. Hij werd te Brugge geboren in 1806 en overleed te Brussel in 1887 op een leeftijd van 81 jaar. Na zijn humaniora te Brugge vertrok Jules naar Parijs om er bij zijn oom Joseph-Basile te leven en in contact te komen met allerlei wereldbekenden. Na Parijs ging hij rechten studeren te Gent en keerde hij als dokter in de rechten terug naar Brugge waar hij eerst als bibliothecaris fungeerde en nadien als conservator van de archieven van Brugge.

Jules speelde een zeer belangrijke rol bij de geschiedenis van het ontstaan van België, meer bepaald bij de benoeming van Leopold I tot koning van België, mede dankzij zijn uitstekende kennis van het Engels, en ook later als persoonlijke raadsheer van Leopold I en II1. Kortom, hij was een goedgeplaatste getuige van de gebeurtenissen in België gedurende een halve eeuw. Hij werd vaak omschreven als scherpzinnig en bescheiden.

 

image004.jpg

Afbeelding: familiemeeting 6 juni 1999 aan de Van Praet-brug te Brussel