Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Er is niets met zekerheid bekend.

2 Ook Van Saelen, Saelen, Van Zaelen, Van Zalen.

3 Bewerking parochieregisters door Luc Annaert.

4 Bewerking gegevens volkstelling van Puurs door Marc Verlinden.

 

image009.jpg

 

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1778 Van Salen - Lauwens Maria, Londerzeel

Maria Lauwens  werd gedoopt op 15 april 1759 te Londerzeel als dochter van Adriaan Lauwers  en Elisabeth Verlinden1.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers – Verlinden, 1741 Londerzeel

 

 

 

Een dwaalspoor ontrafeld

 

Het was mogelijk dat Maria omstreeks 1778 op 19-jarige leeftijd in Londerzeel een relatie had met Willem Van Salen2. Uit die relatie zou Corneel Van Salen zijn geboren, die op 14 april 1779 in Londerzeel werd gedoopt met de merkwaardige melding dat de moeder “uit Puurs afkomstig was”. Deze Willem zou geboren zijn op 5 februari 1755 in Londerzeel als zoon van Corneel Van Salen en Liesbeth Puttemans.

 

Bij de doopgetuigen in het ouderlijk gezin Van Salen-Puttemans vinden we Marie-Thérèse Lauwers , meter van de jongste broer Jan Frans, op 29 september  1767. Zij was gehuwd met een àndere ‘Willem’ Van Salen, geboren op 29 november 1734 in Londerzeel als zoon van Jan Van Salen en Anna Steenackers. De transcriptie van de parochieregisters3 vermeldt nochtans Marie-Thérèse Lauwers als de moeder van Corneel Van Salen, en dat de moeder afkomstig was uit Puurs. Het zou gekund hebben dat het om Maria ging, die in Puurs als dienstmeid aan de slag was, en dat er een persoonsverwarring was. Maria’s vader Adriaan was immers in 1776 overleden en er was melding van een leeftijdgenote Maria (Anna) Lauwers bij de volkstelling van 1796 in Puurs.

 

Marie-Thérèse Lauwers  overleed op 13 april 1786 in Londerzeel vóór de volkstelling in Puurs. Willem Van Salen overleed er op 10 maart 1800. Het gaat hier wel degelijk om de Willem Van Salen geboren in 1734. De Maria vermeld bij de volkstelling in Puurs was een dochter van de wever Jan Baptist Lauwers  en Katrien Caluwaerts, een gezin dat woonde te Coolhem in Puurs4.

 

De jongere Willem Van Salen werd zonder verdere gegevens vermeld bij de overlijdens op 19 februari 1755 in Londerzeel, ongeveer twee weken na de geboorte. Er was in die periode overigens nog een derde ‘Willem’ Van Salen, een kind, geboren en gestorven in 1795.