Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

Voetnoten

 

1 Ook De Muyer, De Mayer, De Maeijer. Zij werd geboren op 5 maart 1797 in Heffen (Mechelen) als dochter van Corneel De Muyer en Marie Katrien Neuttiens (van wie we weten dat zij overleed op 15 september 1814 in Heffen).

2 Een decreet van 4 juli 1806 bepaalde de manier van opstelling van een akte waarbij de ambtenaar van de burgerlijke stand constateert dat hem een levenloos kind werd vertoond.

3 Jef de Jager in "Dood en begrafenis, Rituelen en Tradities".

4  Zie gezin Accourt-Lauwens in 1879.

 

image009.jpg© Foto uit private collectie, 2014. - Schilderij vermoedelijk familie Geritsz, 1638, onder Public Domain (Bron: Westfries Museum - Wikipedia).

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1823 Lauwens-De Maeyer, Heffen / Leest

Jan Lauwens  werd geboren op 1 mei 1795 te Leest als zoon van Peter Hendrik Lauwens  en Maria Diddens. Hij huwde op 10 september 1823 in Heffen met Clara De Maeyer1.

 

Zij waren landbouwers in Heffen en in Leest. Jan Lauwens was ook herbergier. Hij overleed op 20 augustus 1878 in Leest, melding "weduwnaar van De Mayer Clara".

 

Ouderlijk gezin: Lauwens-Diddens, 1781 Leest

 

Kinderen uit dit gezin:

 

·         Nn. Lauwens werd levenloos geboren op 24 januari 1824 te Heffen (vrouw).

·         Nn. Lauwens werd levenloos geboren op 17 augustus 1825 te Heffen (man).

·         Nn. Lauwens werd levenloos geboren op 14 januari 1826 te Heffen (man).

·         Marie Françoise Lauwens  werd geboren op 5 januari 1829 in Leest.

·         Corneel Lauwens  werd geboren op 16  juni  1831 te Leest.

·         Jozef Lauwens  werd geboren op 15 mei 1834 te Leest. Hij overleed er op 21 januari 1837, 2 jaar oud.

·         Nn. Lauwens werd levenloos geboren op 17 april 1837 te Leest.

 

Corneel Lauwens  en Marie Françoise Lauwens  waren de enige kinderen in leven in januari 1837.

 

Corneel Lauwens werd vermeld op 20 augustus 1878 in Leest bij de aangifte van het overlijden van zijn vader. Hij werd toen vermeld als 47-jarige landbouwer in Leest. Hij werd ook vermeld bij de aangifte van de geboorte van Leo Accourt op 8 september 1881 in Mechelen. Leo Accourt was de zoon van Marie Angèle Lauwens en Alex Accourt. Marie Angèle Lauwens  was een buitenhuwelijks kind van Corneels zus Marie Françoise4.

 

Verhalen - 1824 - Levenloos geboren

 

Het gezin Lauwens-De Mayer telde vier levenloos geboren kinderen. De problematiek van doodgeboren kinderen mag vandaag de dag meer aandacht krijgen, ook door de maatschappelijke erkenning van het ouderlijk verlies en de aandacht voor het rouwproces, dat was alleszins niet zo in de vorige eeuwen. Vaak kregen de ouders hun kind niet meer te zien en werd het 'weggemoffeld' - lees maar, verdween het kind in de anonimiteit. Het kinderlijkje kwam vaak in een anoniem massagraf terecht en de kinderen kregen geen voornaam. In het beste geval werd het geslacht van het doodgeboren kind vermeld2, en er werd geen akte van geboorte opgemaakt.

 

Soms werd op de begraafplaats alsnog een gedenkplaats aangeduid - in de 20e-21e eeuw vaak benoemd als een "Engelenweide" of "Sterretjesweide" - zonder individuele grafjes.

image013.jpg

Merk dat er een duidelijk onderscheid is met een levend geboren kind dat kort na de geboorte overlijdt.

image014.jpg

Afbeelding: anoniem portret van een familie ca 1650. Het echtpaar kreeg elf kinderen, van wie er slechts twee in leven bleven. Dat de familie zich zo liet afbeelden toont hoe hecht de band met ieder kind was3.

 

Vroeger had men meer met de dood te maken, met een kindersterfte van een op de drie en een gemiddelde levensverwachting van dertig jaar.

"Wie vandaag de middelbare leeftijd bereikt heeft in zijn naaste omgeving dikwijls nog geen enkel sterfgeval meegemaakt; vroeger konden dat er tien, twintig zijn. Heel gewoon waren ook verdrietige personages van wie je nu nog zelden hoort: wezen, jeugdige weduwen en weduwnaars." 3