Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Frans Henri Verlinden werd geboren op 16 april 1893 in Breendonk als zoon van Ferdinand Verlinden en Philomène Smets.

2 Zie ook stamboom Van Praet.

3 Zie onder meer: Friedrichsfeld im ersten Weltkrieg 1914-1918, Das Kriegsgefangenenlager ( Archiv des Förderverein Bürgerhaus Friedrichsfeld, Voerde-Friedrichsfeld) -
Meesterproef van Felix Hildebrand  - Das Kriegsgefangenenlager Friedrichsfeld im Ersten Weltkrieg -(Universität Duisburg-Essen)  – Fedor De Vries in “Traces of War”.

 

Bronnen: o.m. Rijksarchief - Met bijzondere erkentelijkheid voor het stamboomonderzoek van Marc Verlinden.

 

image009.jpg

© Foto Friedrichsfeld bei Wesel, 1914-1918, uit private collectie, origineel onder Public Domain.

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1920 Verlinden-Lauwers, Breendonk

Coleta Louise Lauwers 1 werd geboren op 30 juni 1896 in Londerzeel als dochter van Jan Frans Lauwers  en Marie-Thérèse Teugels. Zij huwde op 24 juli 1920 in Londerzeel met Frans Henri Verlinden1.

 

Frans Henri Verlinden was werkgevangene geweest in Duitsland tijdens de eerste wereldoorlog, en werkte als schrijnwerker bij de NMBS. Hij overleed op 48-jarige leeftijd op 22 december 1941 in Mechelen. Coleta Louisa Lauwers overleed op 11 augustus 1983, 87 jaar oud.

Ouderlijk gezin: Lauwers - Teugels, 1889 Londerzeel

 

Kinderen uit dit gezin:

·         Frans Filemon Marcel Verlinden. Hij huwde Julia Maria Van Praet2.

·         Prosper Maurits Verlinden. Hij huwde Maria Petronella Hermans.

·         Jan Ferdinand Marie Verlinden. Hij huwde Julia Francine Gering.

 

 

 

Oorlog laat meer littekens na dan eretekens

Het ouderlijk gezin van Frans Verlinden had zijn vader verloren toen Frans twintig jaar oud was, op 5 januari 1914, acht maanden voor de uitbraak van de oorlog van 14-18. Het gezin woonde toen aan de Moorheide te Breendonk en vader Ferdinand was toen 51 jaar oud. Tijdens de eerste wereldoorlog werd Frans verplicht tewerkgesteld in Duitsland. Hij onderging zware ontberingen tijdens zijn gevangenschap in Friedrichsfeld aan de (rivier) Wesel in het Duitse Rijnland. Hij moest er naar verluid in moeilijke omstandigheden steenkool derven.

 

Het barakkenkamp werd direct na het begin van de oorlog op 1 augustus 1914 gebouwd door het Duitse bouwbedrijf Ziegler. Aanvankelijk kwamen Franse militairen toe, en vanaf de herfst ook Russische militaire gevangen. Het kamp kon blijkbaar op veel belangstelling rekenen bij de plaatselijke bewoners die het als een uitstapje beschouwden om te gaan kijken3. Het kamp had een capaciteit van 22500 plaatsen en er zouden naar verluid een 1630 Belgen hebben verbleven tijdens de “Groote Oorlog”. Er zaten ook Britten, Fransen, Portugezen, Italianen, Serviërs, enkele Amerikanen, Roemenen, koloniale troepen en burgers. Tijdens de oorlog zijn er ongeveer 620 gevangenen gestorven. De gevangen konden in het beste geval (gecensureerde) briefwisseling voeren met het thuisfront en pakketten ontvangen met voedsel, kleding en geld.

 

image006.jpg

Afbeelding: het gevangenenkamp Friedrichsfeld bei Wesel tussen 1914-1918.

 

Frans zou overlijden aan de gevolgen van deze ontberingen, na een maagoperatie te Mechelen tijdens tweede wereldoorlog, net voor de kerst van 1941. Zo verloor ook zijn gezin een vader tijdens de oorlog van 40-45.

 

Indien men een aanknopingspunt vindt met een verwantschap tot recentere datum, graag contact nemen met het genealogisch project via volgende link: MAIL LAURENTII . Men kan hiervoor het webformulier gebruiken en als bijlage toevoegen bij de mail.