Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Zie ook gezinsreconstructies van Aarschot en Langdorp. Men kan ook zoeken via de index op families.

 

image002.jpg

Foto’s Aarschot uit private collectie: verzicht, 1914 (Public domain) – markt en kerk, 2006.

 

Verhalen - 1898 - Stiefvader en stiefmoeder worden schoonvader en

schoonmoeder van de kinderen uit hun eerste huwelijk

 

image011.gifLuc Berghen huwde op 7 september 1898 te Aarschot met Marie Janssens. Luc Berghen was geboren op 13 december 1871 te Aarschot als zoon van Peter Berghen en Marie Katrien Lauwens  1. Marie Janssens was geboren te Langdorp op 14 februari 1876 als dochter van Ben Janssens, een 66-jarige landbouwer, en diens eerste vrouw Marie Katrien Baplu.

Afbeelding: Aarschot omstreeks 1914

Van Ben Janssens is geweten dat hij na het overlijden van Marie Baplu hertrouwde met Marie Katrien Lauwens . De zoon uit Maries eerste huwelijk trouwde dus met de dochter uit het eerste huwelijk van Ben (geen bloedverwantschap). Mogelijk had deze merkwaardige samenloop van omstandigheden te maken met de naamswijziging van de Marie, die zich bij haar tweede huwelijk in 1890 met de tweede naam Frances liet noteren.

Bij het tweede huwelijk van een zus van Marie Katrien gebeurde hetzelfde: een zoon uit het eerste huwelijk van de man, huwde een dochter uit het eerste huwelijk van de vrouw. Celine Van De Staey werd geboren op 9 februari 1877 te Aarschot als dochter van Gust Van De Staey en Marie Angèle Lauwens . Zij huwde op 3 februari 1900 te Aarschot met Manu Broos. Manu Broos werd geboren als zoon van Jozef Broos, landbouwer, en Marie Katrien Meynaerts, diens eerste vrouw. Jozef Broos hertrouwde op 10 juli 1895 te Aarschot met Marie Angèle Lauwens . Het ging dus ook om een huwelijk van kinderen uit hun beider eerste huwelijk waartussen geen bloedverwantschap bestond.

Het lijkt er op dat er wel vaker in de aangetrouwde familiekring werd gehuwd. Andere voorbeelden tonen dit aan:

Ook een aangetrouwde nonkel kon schoonvader worden... Jean-Paul Lauwens , zoon van Norbert Lauwens    en Van De Liesbeth Staey, huwde op 1 mei 1910 te Aarschot met Marie-Louise Broos. Marie-Louise Broos werd geboren op 31 januari 1885 te Rillaar als dochter van Jozef Broos, 56 jaar en landbouwer op het tijdstip van het huwelijk, en Marie Katrien Meynaerts. Jozef Broos was na het overlijden van Marie-Louise Meynaerts op 10 juli 1895 te Aarschot hertrouwd met Marie Angèle Lauwens , een tante van Jean-Paul Lauwens . Een kozijn, Jules Van De Staey, huwde op 20 augustus 1912 te Aarschot met Marie-Thérèse Broos, een andere dochter uit het eerste huwelijk van Jozef Broos en Marie Katrien Meynaerts. Marie-Thérèse Broos was een aangetrouwde nicht van Jules, uit een eerder huwelijk van zijn nonkel Jozef Broos.

image013.gif

Afbeeldingen: de markt en de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot.

image014.gif

 

Marie Greet Lauwens , een dochter van Norbert Lauwens , huwde op 28 augustus 1920 te Aarschot met Jozef Branders. Jozef Branders was in Rillaar geboren als zoon van Sylvie Meynaerts. Zijn moeder was vermoedelijk verwant met Marie Katrien Meynaerts, de eerste echtgenote van nonkel Jozef Broos en eveneens afkomstig van Rillaar.

Een jongere broer van Celine Van De Staey, Louis Van De Staey, huwde op 1 maart 1902 te Aarschot met Marie Pauline Brusseleers. De moeder van Marie Pauline heette Rosalie Van De Velde, en was vermoedelijk verwant met Frans Van De Velde die op 19 augustus 1902 te Aarschot huwde met Julia Berghen. Julia Berghen was een nicht van Louis Van De Staey en de jongere zus van de hoger vermelde Luc Berghen.

Twee jongere zussen van Celine Van De Staey, huwden twee broers. Jeanne-Marie Van De Staey, geboren op 5 april 1881 te Aarschot, huwde op 29 april 1903 te Aarschot met Victor Serneels (geboren op 26 november 1878 te Langdorp als zoon van Jan Baptist Serneels en An Katrien Deckers). Katrien Van De Staey, geboren op 21 juni 1883 te Aarschot, huwde op 19 augustus 1902 te Aarschot met Jozef Serneels (geboren op 24 februari 1881 te Langdorp als zoon van Jan Baptist Serneels en An Katrien Deckers). Een nicht, Marie Katrien Berghen, huwde op 21 september 1886 te Aarschot met Hendrik Serneels (geboren op 22 november 1884 te Langdorp als zoon van Joos Serneels en Marie Gijbels en vermoedelijk te Langdorp verwant met Jan Baptist Serneels).

Florentine Berghen huwde op 5 mei 1900 te Aarschot met Willem Vermunicht, terwijl Gustaf Janssens, zoon van Jeanne Katrien Lauwers , op 25 juni 1906 te Aarschot huwde met Liesbeth De Wel. Liesbeth De Wel was een dochter van Louis De Wel en Marie Katrien Vermunicht. In het gezin Janssens - Lauwers huwde een zus Cecile Janssens op 17 augustus 1903 te Aarschot met Frans Verrekt (geboren op 15 augustus 1881 te Aarschot als zoon van August Janssens en Julia Grandjean). Een andere broer, Evarist Janssens huwde op 21 augustus 1906 te Aarschot met Marie (Melanie) Grandjean (geboren op 13 februari 1887 te Aarschot als dochter van Henri Grandjeans, en Caroline Nijs). Evarist De Wel was dan weer op 26 april 1882 te Aarschot gehuwd met Florentine Lauwens . Florentine Lauwens was net als de hoger vermelde Marie Katrien Lauwens, Marie Angèle Lauwens, en Norbert Lauwens, een kind van Jan Filip Lauwens   en Anne-Marie De Coninck. 

Evarist Janssens scheidde later van Marie (Melanie) Grandjean en hertrouwde op 19 januari 1924 met Marie (Eduarda) Grandjean. Zijn tweede vrouw, geboren op 4 april 1901 te Aarschot als dochter van Jan Grandjean en Angèle Van Horebeeck, was vermoedelijk een nicht van zijn eerste vrouw.

De hoger vermelde Frans Verrekt was eerst gehuwd met Cecile Janssens op 17 augustus 1903. Na haar overlijden, hertrouwde hij met haar oudere zus Marie Florentine, inmiddels ook weduwe, op 25 augustus 1909.

Hendrik Lauwens , een andere zoon van Norbert Lauwens, huwde op 27 juli 1912 te Aarschot met Jeanne Luyten. Jeanne Luyten werd geboren op 1 oktober 1892 te Langdorp als dochter van Peter Luyten en Maria Wijnants. Florentine Berghen, een nicht van Hendrik, huwde op 5 mei 1900 te Aarschot met Willem Vermunich (zie hoger) die op zijn beurt een zoon was van de vermoedelijk verwante Thérèse Luyten.

 

Het vertelt ons wel iets over het 'sociale netwerk' van families en verwantschappen uit deze periode in het landbouwersmilieu in de streek van Aarschot.