Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 L’Arcenal de chirurgie, nouvellement traduit en François” van Jean Scultet.

 

image008.jpg

© Foto Dolhuis Berlaar, Patrik Lauwens, 2016 – Bewerking prenten uit privte collectie, Jean Scultet, 1712 (Public Domain).

 

Verhalen - 1710 - Gaspar Lauwens, "chirurgien" (Mechelen)

Er was een melding van Gaspar Lauwens, van Mechelen, op 30 mei 1710, in de lijst van medische beroepen (“Catalogue des chirurgiens"). Gaspar Lauwens was op 24 februari 1675 te Mechelen Onze-Lieve-Vrouw gehuwd met Liesbeth Bosmans.

 

De kinderen uit dit huwelijk werden gedoopt tussen 1677 en 1693 in de Sint-Katelijne parochie in Mechelen. De eerstgeboren zoon heette ook Gaspar. Hij werd gedoopt op 15 januari 1677 en overleed op 8 december 1690 in Mechelen op dertienjarige leeftijd.

 

Zogenaamde chirurgijnen stonden aan het begin van de 18e eeuw vaak lager op de sociale ladder van de medische wereld dan later in die eeuw. Zij stonden meestal de doctores medicinae bij, terwijl de medische wetenschap zich ontwikkelde en zich vooral toespitste op epidemieën – waarvan de zogenaamde “pestdokters” een voorbeeld waren – en op de verzorging van oorlogswonden en accidentele wonden. Ook voor de geesteszorg groeide de aandacht, met de eerste krankzinnigen opvang in “dolhuizen” bijvoorbeeld. De gezondheidszorg werd vooral op het lokale niveau georganiseerd, in navolging van de “gasthuizen” die door katholieke congregaties waren ontstaan. Steden als Mechelen hielden lijsten bij van erkende chirurgijnen, dokters en apotheken.

 

image005.jpg

Afbeeldingen: het “Dolhuis” in Berlaar dateert van omstreeks 1900. Het was verbonden aan het rusthuis Sint-Augustinus voor de opvang van geesteszieke bewoners. – Gravures over de operaties en de instrumenten in de chirurgie aan het begin van de 18e eeuw (1712)1.

 

 

image011.jpg image008.jpg