Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 In Vlaanderen werd de naam in het dialect uitgesproken als “Lauwerts” en “Lauwers”  (Bron: opzoekwerk Maurice Thoré). In Mechelen werd de naam gespeld als Lauwers, Lauwens en Lauwerens.

2 Vermoedelijk een schrijfvariant van de familienamen Vivens en Vivijs.

3 De Bremberg lag vermoedelijk in het gehucht Heikant van Rotselaar.

4 stamouder Hombeek-Leeste lijn in 1570.

 

image006.jpg

(c) foto Veldonckhoeve uit private collectie, 1912 (Public Domain) - Bewerkt kaartfragment van (c) Google, 2018 onder gebruikslicentie.

 

Verhalen - 1564 - Lauwens en Lauwers te Werchter (Rotselaar)

In de omgeving van Werchter komt vanaf de 16e eeuw de naam Lauwens frequent voor. Ook schrijfvarianten als Lauwers, Lauwerens en Lauwaerts1 duiken er op. De Lauwens familie was een tak van de families uit Mechelen, voorheen Brugge, van wie ook de Hombeeks-Leestse stamlijn afstamt.

 

In 1564 werd te Werchter vermeld dat Willem Rogmans, zoon van Antoon, aan Antoon Lauwers en Anna Vevens2 land verkocht op de Bremberg te Werchter3. Alles wijst er op dat de families in Werchter en Rotselaar kwamen uit het naburige Haacht, getuige de afkomst van doop- en andere getuigen. Van oorsprong kwamen ze uit de omgeving van Mechelen en verder terug in de tijd uit Brugge.

 

Antoon Lauwens, alias Donckers, was een zoon van Jan Lauwens en Barbara Muissart uit Mechelen en een broer van Joris Lauwens image010.jpg die in 1570 in Mechelen was gehuwd met Christine Van Dormael4. De familienaam werd ook gespeld als Lauwerens. Een zoon, Joos Lauwens, werd geboren op 23 februari 1567 in de parochie Mechelen Sint-Katelijne.

 

Nog in 1569 was er de vermelding van de huur van gronden ter hoogte van de Dijle, neerwaarts van de brug van Werchter, door Frank Lauwaerts, en van het winnen van koren aan de Dijle ter hoogte van de Veldonkhoeve door Hendrik Lauwers. Deze hoeve bevond zich op het grondgebied Tremelo.

Een eeuw later, op 9 januari 1669 was er melding van Peter Lauwers 'de oude' die te Veldonk woonde en er aan Hendrik Claes uit cruijs vijf dagwand land verhuurde. De verhuurde grond heette "het vossensland".

Nadat de oude Veldonkhoeve, één van Tremelo's oudste woonkernen, tijdens WO I afbrandde, werd in 1923 op dezelfde plek een nieuwe hoeve gebouwd.

http://1.gvacdn.be/Assets/Images_Upload/arch/2014/02/10/2833294/brandstichtingen-te-tremelo_100_1000x0.jpg

Afbeelding: de Veldonckhoeve vóór 1914. De hoeve werd in 1923 opnieuw opgebouwd.

 

 

 

image010.jpg

Kaart: de Veldonkstraat in Tremelo verwijst naar het domein van de Veldonkhoeve.