Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zij bouwden de woning en gingen er wonen op 5 juli 1950.

2 In 2018 werd de woning betrokken door de familie Raguet die er in 2023 de firma iTechniques had. 

3 Uit

image005.jpg

© Foto’s uit private collectie laurentii.be en © Google Street view, 2023.

 

Blog  - 2023 – Sprongen in de tijd

Ieder van ons draagt herinneringen mee van gebeurtenissen, mensen en plaatsen die we tegenkwamen. De gebeurtenissen zijn voorbij, de mensen werden ouder of ze verlieten ons. Nieuwe gebeurtenissen vonden plaats, nieuwe mensen kruisten ons pad. De plaatsen bleven, ook al ondergingen ze soms een grondige metamorfose. Soms is het zoeken naar herkenbare beelden. Andere mensen bouwden nieuwe herinneringen op de plaatsen die een speciale betekenis behielden. Dat heb ik nu net met de woningen van mijn grootouders in Liezele en in Kapelle-op-den-Bos, met de plaats waar we trouwden. En dat is eigenlijk recente familiegeschiedenis.

Door de eeuwen heen beschikken we over plaats verwijzingen die we enkel kennen uit overlevering. We leerden over grote evenementen en plaatsnamen die tot het “collectief geheugen” behoren. Soms zijn er nog sporen van wat er gebeurde. Soms vinden we die sporen in onze eigen familiegeschiedenis terug.

Vaak ondergingen de plaatsen zelf grondige veranderingen of kregen ze een andere bestemming. We moeten dan onze verbeelding aanspreken om terug te reizen naar wat er plaats vond. Soms worden herinneringen tastbaar, in een beweging, een smaak, een klank. Voor geschiedenis die we niet zelf meemaakten, moeten we terugvallen op geschreven en ongeschreven bronnen en kleuren we in door verbeelding. We doen dat eigenlijk ook met familiegeschiedenis die we hebben mee-gemaakt. Ook herinneringen zijn beeldvorming. Het gaat niet enkel over feiten, maar ook over de emoties die we daaraan koppelen. Zelf ervaren of niet, de beleving speelt zich af tussen onze oren.

 

Er bestaat zelfs zo iets als herinneringseducatie: leren uit het verleden om het heden beter te begrijpen. Herinneringseducatie heeft vaak een morele dimensie: verplicht leren over het verleden om er lessen uit te trekken. Om niet te vergeten.

 

Foto’s: het “Hemelhuis in Liezele (Puurs – Sint-Amands) in 1961 met op de voorgrond Paul Van Praet, zoon van Gerard Van Praet en Maria Cools die het huis bouwden en bewoonden vanaf juli 1950. Daarnaast de woning in juli 20202. Er zit 60 jaar tussen beide foto’s. De inscriptie “Hemelhuis” is bewaard gebleven.

Foto onder: het “Hemelhuis” in 1951, kort na de voltooiing van de bouw. Op de foto poseert Georgette Van Praet, dochter van Gerard en Maria Van Praet-Cools.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: in de Oxdonkstraat in Kapelle-op-den-Bos woonden de grootouders Lauwens-Van Keer. De zwart/wit foto dateert van bij het huwelijk van zoon Willem Lauwens met Georgette Van Praet die samen met haar moeder Maria Cools poseert in de voordeur in september 1959. De recente foto dateert van augustus 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding met kleding, kaars, persoon, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeeldingen: huwelijksfeest in zaal “Rubens” te Berlaar in juni 1988. Van links naar rechts: grootmoeder van de bruidegom Maria Cools (+2001), moeder van de bruidegom Georgette Van Praet (+2020), vader van de bruidegom Willem Lauwens (+1996), bruidegom Patrik Lauwens, bruid Rita Colaers, moeder van de bruid Delphine Van Looy (+2017), broer van de bruid Willem Colaers.

Afbeelding: nog in 1996 was deze opstelling populair.

Afbeelding met overdekt, scène, plafond, vloer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding: de feestzaal in augustus 2023, 35 jaar later. De luchters zijn herkenbaar. De zaal is achteraan groter, waar op de foto’s van 1988 en 1996 een achtergrondpaneel was geplaatst dat de achterbouw verborg.

Afbeelding met bruid, persoon, trouwjurk, buitenshuis

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, boom, buitenshuis

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeeldingen: de tuin achter de feestzaal in juni 1988, en in augustus 2023.

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, Formele kleding, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met overdekt, muur, interieurontwerp, Kabinet

Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto’s: de bruidegom geflankeerd door zijn vader in 1988 en de ontvangstruimte in augustus 2023.

 

Foto: de feestzaal Rubens in het dorp van Berlaar was in 1949 nog een cinema. Toen speelde “Jeanne d’Arc” van Victor Fleming met Ingrid Bergman in de hoofdrol (foto © Kempens Erfgoed) . De locatie deed dienst al cinema tussen 1930 en 1962.