Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Geen gegevens met zekerheid bekend.

 

Met bijzondere dank aan de bewerking van de parochieregisters door Marc Alcide, 2000.

 

image009.jpg

kaarten Laurentii.be, 2019

 

Hombeeks-Leestse stamlijn - 1760 Augustijn Lauwers, Zemst

Augustijn Lauwens werd gedoopt op 22 april 1733 in Zemst als zoon van Jan Lauwers en Magda Buelens1.

 

Het ouderlijk gezin woonde aanvankelijk in Humbeek bij Grimbergen en verhuisde tussen 1712 en 1715 naar Zemst. August Lauwens bleef vermoedelijk ongehuwd.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers Buelens, 1708 Zemst

 

 

August Lauwens was op 3 augustus 1764 in Zemst dooppeter van Anne Marie Govaerts, een dochter van zijn zus Anna Lauwens en Corneel Govaerts.

 

 

 

Migraties uit Hombeek in de 17e eeuw

 

image009.jpg

Kaart: de tweede helft van de 17e eeuw verlieten meerdere Lauwens/Lauwers families Hombeek om in een omliggende parochie een leven op te bouwen.

 

In de eerste helft van de 17e eeuw was ook een naamgenoot Jan Lauwers al uitgeweken van Hombeek naar Zemst. Deze Jan huwde in 1612 in Hombeek met Liesbeth Verreeth, waar de eerste kinderen werden geboren, en verhuisde in 1616 naar Zemst. Ook Maria Lauwers was er in 1618 gaan wonen met haar man Jasper Kiekenbosch2.

Aan het eind van de 16e eeuw waren er al Lauwens/Lauwers families die zich vestigden in Zemst, afkomstig van een voorouderlijke stamlijn uit Grimbergen uit de generaties vr Joris Lauwerens en Christine Van Dormael, stamouders van de Hombeeks-Leestse stamlijn.

 

image011.gif

Afbeelding: situering van de woonkernen in het Zemst van de 17e eeuw (Zemst-Laar, Zemst-Bos, Zemst, Eppegem, Weerde, Hofstade en Elewijt) en de omliggende woonkernen (Humbeek, Grimbergen, Hombeek, Leest, Hever, Mechelen, Muizen, Schiplaken, Perk, Berg, Kampenhout, Houtem, Vilvoorde). De vermelde Lauwers-en in de streek weken in van Leest en Hombeek.