Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Geen gegevens met zekerheid bekend.

2 Het lijkt er momenteel eerder op dat deze Maarten een zoon was van Jacques Lauwers en Maria Van den Brande uit Kapelle-op-den-Bos, geboren in 1739.

 

image009.jpg

kaarten Laurentii.be, 2019

 

Hombeeks-Leestse stamlijn - 1745 Maarten Lauwers, Zemst

Maarten Lauwers werd gedoopt op 13 december 1724 in Zemst als zoon van Jan Lauwers en Magda Buelens1.

 

Het ouderlijk gezin woonde aanvankelijk in Humbeek bij Grimbergen en verhuisde tussen 1712 en 1715 naar Zemst. Hij overleed op 65-jarige leeftijd in het gasthuis van Mechelen op 30 juli 1790 met de melding afkomstig van Zemst.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers Buelens , 1708 Zemst

 

 

Van Maarten Lauwers weten we momenteel niet of hij huwde. Hij was getuige bij het huwelijk van zijn broer Willem Lauwers met Liesbeth Van Moer op 26 augustus 1755 in Zemst, samen met Nicolaas Van den Wijngaert. Acht jaar later op 16 oktober 1762 werd hij peter bij het doopsel van Maarten Govaerts in Zemst, een zoon van Corneel Govaerts en Maartens zus Anna Lauwers . Het kind overleed op tweejarige leeftijd en werd begraven op 22 januari 1765 te Zemst. Bij het doopsel van een volgende zoon Maarten in dit gezin op 15 januari 1771, treedt Peter Ruyseveldt op als peter in zijn naam. Het lijkt er op dat Maarten ongehuwd in Mechelen woonde, allicht op de grens met Zemst.

 

Mogelijke sporen

         Het is mogelijk dat Maarten uitweek naar Antwerpen en op 32-jarige leeftijd huwde op 14 augustus 1757 in Antwerpen Sint-Joris met Liesbeth Gommers. De familie Gommers was in de 17e eeuw woonachtig in Zemst. Hij zou zich dan nadien in de omgeving van Mechelen en Zemst hebben gevestigd.

 

Migraties uit Hombeek in de 17e eeuw

 

image009.jpg

Kaart: de tweede helft van de 17e eeuw verlieten meerdere Lauwens/Lauwers families Hombeek om in een omliggende parochie een leven op te bouwen.

 

In de eerste helft van de 17e eeuw was ook een naamgenoot Jan Lauwers al uitgeweken van Hombeek naar Zemst. Deze Jan huwde in 1612 in Hombeek met Liesbeth Verreeth, waar de eerste kinderen werden geboren, en verhuisde in 1616 naar Zemst. Ook Maria Lauwers was er in 1618 gaan wonen met haar man Jasper Kiekenbosch2.

Aan het eind van de 16e eeuw waren er al Lauwens/Lauwers families die zich vestigden in Zemst, afkomstig van een voorouderlijke stamlijn uit Grimbergen uit de generaties vr Joris Lauwerens en Christine Van Dormael, stamouders van de Hombeeks-Leestse stamlijn.

 

image011.gif

Afbeelding: situering van de woonkernen in het Zemst van de 17e eeuw (Zemst-Laar, Zemst-Bos, Zemst, Eppegem, Weerde, Hofstade en Elewijt) en de omliggende woonkernen (Humbeek, Grimbergen, Hombeek, Leest, Hever, Mechelen, Muizen, Schiplaken, Perk, Berg, Kampenhout, Houtem, Vilvoorde). De vermelde Lauwers-en in de streek weken in van Leest en Hombeek.