Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zij werd geboren omstreeks 1719 in Elewijt en was er in 1739 eerder gehuwd met Jan Elias. Haar eerste echtgenoot was in 1754 overleden in Elewijt. Haar naam werd ook gespeld als Schoreels. In deze periode zouden meerdere afstammelingen van de Hombeeks-Leestse lijn zich vestigen in Elewijt.

2 Ook Steenmans. Hij werd geboren op 13 december 1753 in Berg als zoon van Hendrik Steenmans en Katrien De Coster.

3 Vooral bekend omdat Peter Paul Rubens het in bezit had tot aan zijn dood in 1640, en het “Herfstlandschap” dat hij er schilderde. Hij kocht het voor zijn (tweede) vrouw Hélène Fourmont, en sindsdien staat het bekend als het “Rubenskasteel”.

 

image009.jpg

Bewerking kaart Romeinse heirbanen van Y. Cleymans, 2015, onder Creative Commons licentie CC BY-SA 4.0 (Bron: Wikimedia).

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1754 Lauwers-Schorreels, Elewijt

Nicolaas Lauwens   werd gedoopt op  2 mei 1722 in Zemst als zoon van Jan Lauwers  en Magda Buelens.  Hij huwde in 1754 in Elewijt met Liesbeth Schorreels1. Getuigen bij het huwelijk waren Norbert Nn., Nicolaas Muyldermans en Jeanne Elias.

 

Het ouderlijk gezin woonde aanvankelijk in Humbeek bij Grimbergen en verhuisde tussen 1712 en 1715 naar Zemst.Nicolaas Lauwers werd bij de volkstelling in 1755 genoteerd als “stueraen” (paardenmenner met kar). Nicolaas Lauwers overleed in 1793 in Elewijt en werd er begraven op 9 juni 1793.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers – Buelens , 1708 Zemst

 

Kinderen uit het gezin:

·         Michael Lauwers   werd geboren omstreeks 1760 in Elewijt.

·         Barbara Lauwers   werd geboren in 1762 in Elewijt.

·         Anne Marie Lauwers   werd geboren in 1764 in Elewijt.

 

Van Barbara Lauwers   weten we dat zij op 7 november 1785 in Elewijt huwde met Jan Frans Govaerts. Getuigen bij het huwelijk waren vader Nicolaas Lauwers en Peter Govaerts (afkomstig van Berg, bij Kampenhout). Jan Frans Govaerts was geboren in Perk, maar zijn ouderlijk gezin woonde in Berg.

 

Van Anne Marie Lauwers   weten we dat zij huwde met Mathijs Steemans2. Hij was landbouwer op de Heiderse Dries en overleed in 1831. Mathijs Steemans werd begraven op 8 november 1831 in Elewijt. Anne Marie Lauwers overleed vier jaar later en werd begraven op 18 mei 1836 in Elewijt.

 

Kinderen uit dit gezin waren:

·         Barbara Steemans, geboren in 1799 in Elewijt. Zij huwde Jan Frans Vermeulen.

·         Jeanne Marie Steemans, geboren op 27 december 1800 in Elewijt. Zij huwde Peter Jan Vermeulen.

 

 

Elewijt heeft een boeiend verleden

 

Elewijt is een deelgemeente van Zemst, net ten noordoosten van de Brusselse agglomeratie en ten zuiden van de stad Mechelen. Er zijn geen rivieren die het grondgebied doorkruisen, slechts enkele beken zoals de Barabeek die in het zuiden de grens vormt met Perk (aan “de Boekt”) en de Bergbeek die de grens vormt met Hofstade en Schiplaken.

 

In het verleden was de plaats flink bebost, en “wijt” is vermoedelijk een verwijzing naar het Germaanse “wido” of woud. “Ele” is mogelijk een verwijzing naar “edel” zoals we dat herkennen in Middelnederlandse woorden als  Elegasten”. De woongemeenschap is omringd door Hofstade, Weerde en Eppegem (bij Zemst), Berg (bij Kampenhout), Schiplaken (bij Hever-Boortmeerbeek), Boekt (bij Perk-Steenokkerzeel) en Houtem en Peutie (bij Vilvoorde).

 

In de Romeinse tijd was er een belangrijke nederzetting in Elewijt waar verschillende secundaire heirbanen kruisten. De vroegere Romeinse en Germaanse nederzettingen lagen noordelijk dan de hedendaagse woonkern. Archeologische vondsten spreken boekdelen.

image007.jpg

Kaart: Elewijt op het kruispunt van enkele heirbanen in de Romeinse tijd. De kruising lag in de buurt van waar de huidge Tervuursesteenweg, Waversebaan en Diependaalstraat samen komen.

 

In de middeleeuwen vormde Elewijt samen met Perk een heerlijkheid die tot de 18e eeuw zou bestaan. Er was al in de 12e eeuw sprake van een motte of burcht op de locatie waar later het kasteel “Het Steen” 3 zou komen. Omstreeks 1488 werd de woongemeenschap nagenoeg volledig verwoest. Van oorsprong was een domein dat de Berthouts toebehoorde (Land van Grimbergen), en nadien viel het onder de meierij van Kampenhout (Hertogdom Brabant). Het was ook een bedevaartsoord waar Sint-Hubertus werd vereerd en de jaarlijkse processie, die startte in 1603, wordt tot in onze tijd gehouden.