Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Geen gegevens met zekerheid bekend. In het gezin was er ook een dochter met dezelfde naam gedoopt op 3 december 1692. Wij vermoeden dat deze Liesbeth is overleden vóór de geboorte van de tweede met die naam in september 1707.

 

image009.jpg

Bewerkte Frickx kaart (Public Domain, 1712).

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1727 Lauwers-Aerts, Hombeek

Liesbeth Lauwers  werd gedoopt op 1 september 1707 te Hombeek als dochter van Willem Lauwers  en Jeanne Aerts1.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers – Aerts, 1688 Hombeek

 

 

Enkele onderzoekspistes:

·         Mogelijk huwde Liesbeth op 20-jarige leeftijd op 22 oktober 1727 in Hombeek met Jacques De Kempeneer. Getuigen bij dit huwelijk waren Jan Lambrechts en Antoon Verlinden, niet meteen namen die we kunnen associeren met haar ouderlijk gezin. Bij het huwelijk werd genoteerd: “Cum disp. super tribus proclam. Antenuptialibus [voorhuwelijkse afkondigingen]“. Het gezin vestigde zich in Machelen en Diegem. Liesbeth zou in 1759 in Diegem overlijden. Jacques De Kempeneer zou in 1772 in Diegem overlijden. Hij was er geboren omstreeks 1700 als zoon van Jan De Kempeneer en Margriet Bovi (beiden overleden in 1724 in Diegem) en de doopgetuigen waren Jacques Leemans en Anna Baterle. Deze Liesbeth is vermoedelijk eerder een dochter van Steven Lauwers en Ermelinde Craen, geboren op 11 maart 1702 in Zemst, al is het dan merkwaardig dat het koppel in Hombeek huwde. De familie Craen komt ook voor bij de doopgetuigen van het gezin De Kempeneer-Lauwers. Doopgetuige bij het eerstgeboren kind Maria-Magdalena De Kempeneer in 1728 was Maria Lauwers . Indien het om hogervermelde Liesbeth zou gaan, zou het om haar zus kunnen gaan. We weten wel dat uit deze familie De Kempeneer verschillende Hombeekse (en Diegemse) hoefsmeden zouden komen.

·         Mogelijk huwde Liesbeth Lauwers in het naburige Heffen, op 12 september 1731, met Matthias Ceulemans.  De naam werd vermeld als Liesbeth ‘Barbara’, wat deze denkpiste onwaarschijnlijk maakt, en de huwelijksgetuigen Jan De Cock en Walter Fijens zijn geen bekende namen in Hombeek.

·         Het is ook mogelijk dat Liesbeth uitweek naar Weerde bij Zemst, waar een naamgenote op 6 april 1728 huwde met Willem Van Loock. De getuigen bij dit huwelijk waren Filip Van Asbroeck en Paschier Lauwers, niet meteen bekende namen bij de familie in Hombeek. Deze Liesbeth Lauwers verloor twee kinderen aan dysenterie, en overleed zelf aan deze aandoening op 25 februari 1742 in Zemst. Bij de doopgetuigen vinden we Van Campenhout (Hendrik), Lauwers (Jeanne, Maria, Petronella, Paschier), Van Loock, Lemmens, Daems of Doems, Moons (Gielis), Steenmans, Hazendock en Van Boxem. Het lijkt ons eerder om een andere Lauwers familie te gaan. De melding van Gielis Moons is er evenwel ook in Hombeek.

·         Ook een uitwijking naar Erps-Kwerps behoort tot de mogelijkheden. Daar huwde een Liesbeth Lauwers op 9 februari 1730 met Martin Craesaerts. Zij overleed er op 2 januari 1759.

We hebben dus geen enkel bruikbaar spoor.

 

 image007.jpg

Kaart: de Frickx kaart van 1712 toont een bosrijke omgeving aan de westoever van de Zenne en ten westen van Mechelen, met het klooster Leliëndale tussen Leest en Hombeek, de Sint-Niklaaskerk van Leest, de Sint-Maartenskerk van Hombeek en het kasteel Carmosteyn zuidelijk van Hombeek.