Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1798 Lauwers-Wijns, Londerzeel

Peter Jan Lauwers  werd gedoopt op 12 maart 1777 te Londerzeel als zoon van Jan Baptist Lauwers  en Petronella Van den Bergh. Hij huwde op 9 aprill 1798 in Londerzeel met Liesbeth Wijns1.

 

Peter Jan Lauwers was akkerman en overleed op 14 juni 1826 in Londerzeel.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers- Van den Bergh 1768 Londerzeel

 

Kinderen uit dit gezin:

·         Jan Baptist Lauwers  werd geboren op 26 juli 1798 in Londerzeel. Hij overleed er op jonge leeftijd op 28 mei 1800.

·         Cornelie Lauwers  werd geboren op 20 mei 1802 in Londerzeel.

·         Jan Baptist Lauwers  werd geboren op 31 januari 1805 in Londerzeel. Hij overleed er op jonge leeftijd op 10 februari 1805, tien dagen oud.

·         Jeanne Marie Lauwers  werd geboren op 11 februari 1808 in Londerzeel.

·         Marie Jeanne Lauwers  werd geboren op 24 maart 1813 in Londerzeel.

 

 

 

De Franse tijd in Londerzeel

 

image008.jpg

Prent: het planten van een vrijheidsboom in Frankrijk omstreeks 1790.

De jaren vóór het huwelijk van Peter Jan met Liesbeth Wijns verliepen allesbehalve rustig.

 

De Franse revolutionairen namen de macht over van de Oostenrijkers in 1792 en dat liet zich voelen. In november 1797 werd de kruisweg vernield en werden kapelletjes afgebroken, en enkele weken vóór het huwelijk werd er een vrijheidsboom geplant.

 

Die zou nog geen jaar later door opstandelingen worden omgehakt.

Peter Jan en Liesbeth slaagden er allicht nog net in te trouwen in de kerk. Kort nadien werden erediensten verboden en in oktober 1798 werd het kerkmeubilair inclusief het orgel openbaar verkocht, en een deel van de inboedel, die in januari 1799 ongehavend zou terugkeren, werd opgeslagen in het kasteel van Impde. Stromannen van de pastoor zouden tijdens de openbare verkoop de kerkattributen terugkopen om deze te bewaren. Pas in mei 1802 zou de kerk opnieuw in gebruik worden genomen, enkele dagen voor de geboorte van Cornelie Lauwers .

 

Er rees ook verzet van de ambtenaren die de conscriptie, verplichte legerdienst, moesten uitvoeren, want zij voelden zich bedreigd door de dienstplichtigen of lotelingen. Tientallen lotelingen zouden sterven op de Napoleontische slagvelden van Europa. Van vele gesneuvelden werd niets meer gehoord. Het was niet voor niets dat Napoleon bijnamen had als “de bloedhond”.

 

In oktober dat jaar vielen ‘brigands’ ondermeer de herberg De Kring aan, waar het vredegerecht was gevestigd, en werd de vrijheidsboom omgehakt. Tussen 21 en 23 oktober voerden de Brigands even het bewind in de gemeente. Vrederechter Arnaerts wist zich op het nippertje te redden en vluchtte naar Brussel. De Franse eerste mobiele colonne van Claret  maakte er op 23 oktober een eind aan en zocht de opstandelingen. Een groot deel van het archief in het Vredegerecht raakte hierbij verbrand. Op 1 november keerde brigand Rollier terug naar Londerzeel voor een tweede kortstondige bezetting.  Enkele inwoners als Peter Coorens, Jan Dumoulin (die eigenlijk uit Rossem kwam) en Peter De Smedt, kwamen om het leven tijdens de represailles. De laatste werd op het veld vermoord. Het leidde ook tot de verbanning van de priesters uit de Franse republiek, waaronder de pastoor van Londerzeel, Jozef Van Zeebroeck. De klokken werden uit de kerktoren gehaald en afgevoerd naar Brussel.

 

In november 1800 was er sprake van een orkaan in de gemeente die huizen, kerken en windmolens vernielde. In juli 1828 zou opnieuw een orkaan huis houden in Londerzeel. De Topmolen werd van z’n sokkel geblazen en de molenaar wist zich op het nippertje te redden door in een meelkist te springen. Bij de instorting van een schuur aan het Lanckhuys, kwamen Jozef Willockx en Peter Jan Van Baelen om het leven. In het naburige Steenhuffel was de schade nog omvangrijker. Daar sprak men van bijna 200 getroffen gezinnen, en een groot deel van de oogst (vlas, rogge, tarwe, gerst, boekweit en haver) was er vernield.

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

 

 

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

 

 

Voetnoten

 

1 Ook gespeld als Weyns en Wyns. Zij werd geboren op 5 mei 1769 in Londerzeel als dochter van Jan Wijns en Cornelie De Bondt. De akte staat niet op microfiche.

 

Bronnen verhaal: o.m. Gemeentelijke Heemkundige Kring Londerzeel in de “Kleine Kroniek”.

 

image007.jpg

© Prent van Jean-Baptiste Lesueur uit 1790, origineel onder Public Domain (bron: Wikimedia).