Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zij werd geboren op 14 mei 1885 in Leest als dochter van Pieter August Cnops en Regine Apers.

2 Blijkens een melding in februari 1943 [Met bijzondere dank voor de bijdragen van Marcel Van Hoof in "Kronieken van Leest".]

3 De kerkmeesters hadden deze laten gieten bij Hans Van den Gheyn uit Mechelen voor de som van 350 gulden en 12 stuivers. Een eerste “gebarsten klok” was betaald in 1606 en was al in 1646, onder pastoor Van Hanswijck, gebarsten en hergoten. Toen werd ook de derde klok aangekocht. De grootste klok (de “Tiendenklok” of “Andreas”)  uit 1649 barstte op 19 september 1788 tijdens de uitvaart van Jan Bulens en ook deze werd hergoten. De tweede klok “Maria”, eveneens uit 1649, barstte in 1739 en werd hergoten door de Mechelse klokkengieter Lambert Franquin. Er is ook sprake van een kleine klok “Sint-Nikolaas” uit 1608 die op 19 januari 1790 gebarsten in de toren hing en werd vernietigd omdat pastoor De Heuck deze niet wilde laten hergieten. Op Kerstdag 1861 werd de klok “Jozef” gewijd. Deze was gegoten bij Van Aerschot in Leuven.

4 In Mechelen waren er 171 doden, 123 gekwetsen en 416 huizen waren volledig vernield, terwijl bijkomend 3304 huizen (brand)schade opliepen.

5 Mijn grootvader – overigens tot groot ongenoegen van mijn grootmoeder Elisabeth Van Keer. Hij was vader van een kroostrijk gezin en de burgers klommen vaak onbeschermd op de gepantserde voertuigen. Zie gezin Lauwens-Van Keer.

image003.jpg

Afbeelding Halifax MK3 onder Public Domain (Bron: Wikimedia) – Foto monument via Leestse Kronieken  (private collectie).

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1920 Lauwers-Cnops, Leest

Frans Leonard Lauwers  werd geboren op 1 november 1881 te Leest als zoon van Bonifaas Lauwers  en Françoise Pelagie Ceulaers.  Hij huwde op 28 april 1920 te Leest met Maria Jacoba Filomène Cnops 1.

 

Het gezin woonde aan de Tisseltbaan 25. Frans Leonard had koeien en was aandeelhouder van de Blaasveldse zuivelfabriek Sint-Jozef2. Hij baatte een meelmaalderij uit aan de Juniorslaan in Leest vanaf mei 1943.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers-Ceulaers, 1870 Leest

 

Kinderen uit het gezin Lauwers-Cnops:

 

·         August Lauwers  werd geboren op 3 april 1921 te Leest. 
·         Hélène Lauwers  werd geboren op 10 januari 1924 te Leest. 
·         Jozefien Victoria Marie Lauwers  werd geboren op 5 april 1925 te Leest. Zij overleed er op 22 januari 1926.
·         Josée Lauwers  werd geboren op 13 november 1926 te Leest. 
·         Maurice Lauwers  werd geboren op 11 april 1928 te Leest. 

 

 

 

Leest tijdens de Tweede Wereldoorlog

 

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger België binnen. Het land was in oorlog. Het dorp bleef niet onberoerd tijdens de oorlogsjaren. Er was de mobilisatie, er waren vluchtelingen in de streek. Na de capitulatie in mei 1940 werden ook Leestse krijgsgevangenen afgevoerd, enkele Leestenaars waren gesneuveld, en er was de verplichte tewerkstelling. Fietsen en andere goederen werden opgeëist door de Duitse bezetter, er was voedselschaarste, aardappelensmokkel en Winterhulp vanaf november 1940.

 

In 1943 waren de kerkklokken weggehaald door de Duitse bezetter. Het ging om twee klokken van 928 en 234 kg; een derde klok was gebarsten en bleef in Leest. Twee van deze klokken stamden uit de eerste helft van de 17e eeuw3.

 

image012.jpgIn juni 1943 stortte een zware Halifax bommenwerper neer in de omgeving van Hombeek en Leest. Alle bemanningsleden kwamen om en de Duitsers voerden de stoffelijke resten weg. Heel wat Leestenaren gingen daarna naar de brokstukken kijken die lagen verspreid in de velden tussen de hoeves van de familie Scheers aan de Tiendestraat in Leest en van de familie Onghena in Hombeek.

 

Ingrijpend waren de bombardementen van de Vliegende bommen die ook slachtoffers maakten in Leest. De mensen verscholen zich ‘s nachts in hun kelders. In de nacht van 27 op 28 oktober 1944 kwamen zo Jan Verbruggen, zijn echtgenoten Marie Nathalie Van den Brande en hun zoon Louis Verbruggen om door een aanval van een vliegende bom.

 

image013.jpg

Afbeelding: monument voor de bemanning van de neergestorte Halifax op het Aland in Leest.

 

Vanaf april-mei 1944 vlogen formaties geallieerde vliegtuigen over en er waren zware bombardementen die vooral Mechelen troffen4. De Duitsers plaatsten afweergeschut aan de spoorweg in het naburige Hombeek. In juni 1944 berichtte de geheime radio over de landing in Normandië. Op 4 september 1944 bereikten de geallieerde troepen de Vaart in Kapelle-op-den-Bos. Enkele burgers zoals Frans Emiel Lauwens5  uit Oxdonk, begeleidden de Engelse tanks richting Mechelen. In Leest was er die voormiddag al een gepantserd Engels voertuig opgedoken; een eerste tank bereikte Hombeek rond 17h en een andere kwam vast te zitten op de Zennebrug. Nog 3 en nog eens 16 tanks volgden daarna de spoorwegberm richting Mechelen.

 

Pas op 8 mei 1945 werd het einde ingezet van de oorlog. Rantsoenering bleef nog enige jaren van kracht, en tegelijk maakten de Leestenaren kennis met producten als kauwgom, Coca-Cola, Chesterkaas, prenten van Amerikaanse filmsterren, Deense boter. Tijdens de oorlog hadden de Leestenaren overigens ook al voor het eerst kennis gemaakt met margarine op basis van koolzaadolie.