Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijvingimage012.jpg

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Ad laurum non aurum

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

In de hernieuwde versie van deze pagina werden de gezinsreconstructie codes toegevoegd.

 

Voetnoten

 

1 Spellingvarianten: Lauwerens, Lauwerin, Laurin, Muyssart, Mutsaert, Mutsaerts, de Buisset, de Buich. Du Buis was een plaatsverwijzing vermoedelijk naar de plaats Buich bij Saint-Pol-sur-Ternoise nabij Béthune, zuidwestelijk van Rijsel.  In de 14e eeuw kwam ook de schrijfwijze de Buich voor. Latere schrijfwijzen van de familienaam waren onder meer Dupuits en Dupuis.

2 Margriet Muissart was geboren als dochter van Boudewijn Muyssart, baljuw van Waver, en Maxelande le Cocq (dochter van Hugo le Cocq, ridder, heer van la Haye, la Motte et Broignard, keizerlijk raadgever, en Anne l'Estoret). Haar zus Marie Muissart huwde met de Vicq (Vinck). Haar zus Barbara Muissart huwde met Jan Lauwereyns. Een verwante, Jacques Muissart, volgde Louis Martigny op in de Raad van Namen in 1548, en hij was toen raadsheer van de Grote Raad van Mechelen. In de Raad van Namen zetelde ook Philip le Cocq. Beiden waren ook lid van de Provinciale Raad van Namen.

 

 

image004.jpg

(c) Kaartbewerking Laurentii.be uit private collectie (Langenes & Bertius, Public Domain, 1600). – Familiewapen du Buis onder Publiek Domein.

 

Voorouders  - Lauwereyns - du Buis, 1495 Aardenburg

[NL AARd IX – 000058]

Noël Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving  huwde omstreeks 1495 in Aardenburg, NL, met Isabelle du Buis 1 => ook de Buich, Lauwereyns. Hij  was heer de Plancques en werd geboren omstreeks 1474 in Brugge als zoon van Jan Lauwereyns  Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving en Joanne du Feuillette [ZIE NL AARd VIII – 000051].

 

Ouderlijk gezin: Lauwereyns – du Feuilette, 1473, Brugge [NL AARd VIII – 000051]

 

Kinderen uit dit gezin:

 

·         Jan Lauwerens Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren omstreeks 1495 in Brugge [ZIE MEC X – 000063].

·         Damien Lauwerens Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren omstreeks 1496 in Brugge. Hij huwde omstreeks 1525 in Mechelen met Margaretha Muissart2 [ZIE MEC X – 000065].

·         Willem Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren omstreeks 1499. Hij huwde op 12 januari 1529 in Mechelen Sint-Jan met Petronella Deijlaerts [ZIE MEC X – 000074].

·         Peter Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren omstreeks 1501. Hij huwde op 8 januari 1531 in Mechelen Sint-Jan met Catharina “Katelijne” Van den Driessche [ZIE MEC X – 000077].

 

 

 

Afbeelding met tekst, patroon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Isabelle du Buis was een dochter van Antoon du Buis en Claire Caffort. Zij was dame du Buis et de Frelinghien. De laatste titel zou haar zoon Damien toekomen.

 

In het gezin Lauwereyns – du Buis huwden de zonen Jan en Damien met de zussen Barbara en Margriet Muissart. Er werd destijds vrij nauw ingetrouwd binnen families om het vermogen binnen de familie te houden.

 

Afbeeldingen: het familiewapen Muissart in Mechelen omstreeks 1446 en het wapen du Buis in 1495 (afbeeldingen onder publiek domein).

 

Afbeelding met tekst, kaart, geel

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Stamouders van families bezuiden Antwerpen

 

 

Afbeelding: het familiewapen van Bortel in Hemiksem en Aartselaar met gelijkaardige elementen als het wapen Lauwereyns (onder publiek Domein, bron: Pascal Lauwers).

Een kleinzoon van Willem Lauwereyns, Jan Lauwerens  was één van de stamouder van families in Hemiksem en Aartselaar [ZIE HEM XII – 000188]. Jan huwde omstreeks 1588 met Adriana “Naenken” van Bortel, een dochter van Walter van Bortel en Catharina Lauwers Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving  en de kinderen werden geboren in Hemiksem [ZIE HEM XII – 000188].

 

Na het overlijden van Adrienne van Bortel hertrouwde Jan Lauwerens omstreeks 1603 in Mechelen met Anna Marlé.

 

Bij het huwelijk van Walter van Bortel en Catharina “Katelijne” Lauwers op 19 november 1569 in Aartselaar [ZIE AArt XI – 000148], traden  Maarten van Bortel en Cornelia Boeijenants op als getuigen. Catharina Lauwers  was omstreeks 1528 geboren als dochter van de hoger vermelde Damien Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving  en Margriet Muissart en was eerder op 18 januari 1554 in Mechelen Sint-Jan gehuwd geweest met Maarten Boeijenants [ZIE MEC XI - 000115].

 

Merk ook dat een naamgenote van de huwelijksgetuige Cornelia Boeijenants in 1569, op 14 oktober 1612 in Aartselaar huwde met Maarten van Bortel, een zoon van Walter van Bortel en Catharina Lauwers, toevallig ook een naamgenoot van de andere huwelijksgetuige in 1569. De bruidegom was de koster van Aartselaar.

 

In de omgeving van Mechelen en Hombeek werd de familienaam Boeijenants vaak gespeld als Van den Boeynants, onder meer bij het huwelijk van Maria Van den Boeynants met Jacques De Ridder omstreeks 1590. Ook de schrijfwijze Van den Boeynans zonder “t” kwam er voor in de 18e en de 19e eeuw.

 

Van het koppel Wouter van Bortel en Katelijne Lauwers weten we dat op 19 december 1596 een testament werd opgemaakt in Aartselaar ( Schepenprotocollen Aartselaar, volume 9, folio 52 verso). Zij kochten twee jaar later een huis De Borse in Aartselaar op de Plaetse aan de Scheerenstraete dat door hun kinderen 35 jaar later zou worden verkocht aan Jacques Lauwers , een broer van Joos Lauwers  die met hun dochter Cornelia “Neelken” van Bortel was gehuwd. Het koppel had een nieuw testament laten opmaken in juni 1602 toen beiden ziek te bed lagen, en kocht alsnog in mei 1606 een stuk land dat De Boschlanders heette in Aartselaar. Zij waren vermogend. Zo verhuurden zij in 1595 het huis Het Reepken in Aartselaar en in 1600 werd de huur van een huis De Eycke op de Plaetse in Aartselaar vermeld.

 

De vermelde Joos Lauwers was geboren in 1572 als zoon van Peter Lauwerens Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving  en Marie van Onderschot, en was dus (ook) een kleinzoon van de hoger vermelde Willem Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving  en Petronella Deijlaerts, uit het tweede huwelijk van Peter Lauwerens  op 6 februari 1563 in Mechelen Sint-Jan met Maria van Onderschot [ZIE MEC XI - 000133], terwijl de hoger vermelde Jan Lauwerens   een zoon was uit het eerste huwelijk van Peter Lauwerens op 3 april 1559 in Mechelen Sint-Jan met Barbara Lambrechts alias van Haecht [ZIE MEC XI – 000127]. Jan en Joos huwden beiden een dochter van de nicht van hun vader.

 

image007.jpg

Kaart: Vlaanderen omstreeks 1600 van Langenes en Bertius, en de migratie van de Lauwereyns-tak van Aardenburg naar Mechelen, via Brugge.

 

 

Schema: in dit fragment van de generaties IX tot XII werd de link gelegd tussen de Lauwereyns families in de omgeving van Mechelen en de families die bezuiden de stad Antwerpen woonden tussen het einde van de 15e en het begin van de 17e eeuw (© laurentii.be, 2024).