Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Het Simpelhuys, ook Dulhuys genaamd, was een krankzinnigengesticht, gebouwd in 1590; Het nam met 60 cellen de volledige zuidzijde van de Ladderstraat in beslag. Na de sluiting van het gesticht deed het nog enkele jaren dienst als gevangenis van 1803 tot 1819, en het werd toen verkocht. De naam Ladderstraat kwam er in 1811. In de periode van de opname van MichaŽl heette de straat nog 't Cool straetken, genoemd naar een groenteopslagplaats die Coelschure heette.

Eťn bron vermeld 1 januari 1786 als overlijdensdatum, maar de overlijdensakte in het Rijksarchief spreekt dit tegen.

3 Gazette van Gent van 3 april, 10 juli en 16 oktober 1786, 17 december 1787 en 14 augustus 1788. Zie ook dr. Paul Huys in de Vlaamse Stam jg. 50, nr. 4.

 

image006.jpg

(c) Foto uit private collectie, 2012 - bewerking kaart (c) Google maps, 2012 onder gebruikslicentie - (c) stamboomschema laurentii.be.

 

1774 Ė De Brusselse priester Clemens Lauwers en zijn broer MichaŽl

Thema Religieuzen - Sint-Katelijnekerk, Brussel

 

image009.jpgOp 16 juli 1774 overleed priester Clement Lauwers. Hij was kapelaan geweest in de Brusselse Sint-Katelijnekerk. E.H. Clement liet een broer na die hem overleefde. Die broer, MichaŽl, was geestelijk gestoord en verbleef in het stedelijk ďSimpelhuysĒ 1 in Brussel waar hij overleed op 4 januari 1785 .

 

Priester Clement had op 9 maart 1774 in zijn testament bij notaris Gielis Herdies laten vastleggen dat er voor MichaŽl moest worden gezorgd. En hij zorgde ook voor andere familieleden in zijn laatste wilsbeschikking. Indien MichaŽl krankzinnig zou komen te sterven, zouden de tegoeden moeten toekomen aan de twee kinderen van de dochter van hun nonkel Gerard Vandenhoven.

Gerard Van Hoven was een broer van Francisca Vandenhoven, de moeder van Clement en MichaŽl die met hun vader Joachim was getrouwd. De grootvader was Christiaan Lauwers, gehuwd met Clara Decender. Francisca en Gerard Vandenhoven waren kinderen van Joos Vandenhoven en Anna Janssens. De kleinkinderen van Gerard Vandenhoven waren vroeg wees geworden en waren opgevoed in een katholiek weeshuis in Rotterdam, NL. Priester Clement had wel een voorwaarde gesteld, met name dat de kinderen enkel konden erven indien zij het Rooms-katholieke geloof trouw waren gebleven ďen buyten de zelve niet geallieerd zynĒ.

Het testament voorzag verder dat een legaat van duizend gulden wisselgeld zou toekomen aan de kinderen van Willem Bulinckx, meester-zeevisverkoper en aan de kinderen van diens broer, die naar verluid bij de opmaak van het testament in Engeland verbleven. De precieze verwantschap met Bulinckx is ons niet bekend. De uitvoering van het testament tussen 1786 en 1788, gebeurde door notaris J.B. de Launoy, die in Brussel aan de Vlaamse steenweg woonde 3.

Kwartierstaat

 

Clement Lauwers werd gedoopt op 5 september 1707 in de Sint-Gorikskerk te Brussel. Hij overleed op 19 juli 1774 te Sint-Katelijne, Brussel. priester, kinderloos

 

MichaŽl Lauwers overleed op 4 januari 1785 te Sint-Katelijne, Brussel. Wij vermoeden dat hij in 1708 werd geboren. Mogelijk bleef zijn moeder in het kraambed. kinderloos

 

 

 

 

Zonen van

Joachim Lauwers en FranÁoise Vandenhoven huwden op 8 januari 1704 in de Sint-Gorikskerk te Brussel. FranÁoise Vandenhoven overleed of op 11 mei 1708 of op 26 januari 1740 in de Sint-Goriksparochie te Brussel. Joachim Lauwers overleed op 28 maart 1758 te Sint-Katelijne, Brussel.

 

 

 

 

Kleinzonen van

Christiaan Lauwers huwde Clara Decender. Vermoedelijk waren zij inwijkelingen uit West-Vlaanderen. Christiaan Lauwers overleed op 29 januari 1716 in de Sint-Gorikskerk te Brussel.

††

 

image010.jpg