Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zie gezin

2 Zie gezin 

3 Zie ook geschiedenis heraldiek.

image005.jpg

© foto’s Hugo en Katrien Lauwens, 2020 – J.W. Lauwens, Tienen, 2021.

 

Blog  - mei 2020- Het familiewapen in 3D

Ik was al enkele jaren op zoek naar een mogelijkheid om het familiewapen in “3D” uit te werken. Via een collega steenkapper had ik al eens wat contacten gehad, en op een tentoonstelling in het Vleeshuis in Lier had ik al eens enkele kunstenaars aangesproken. Een achterneef zou me uiteindelijk op weg helpen.

 

Hugo Lauwens1  is in Leest geboren en getogen. Ik leerde hem kennen als iemand met een groot en warm hart, niet alleen voor de geschiedenis van dit lieflijke dorp, ook voor de gemeenschappelijke geschiedenis van onze familie. Hugo kwam op het idee om het aan zijn vader Rik Lauwens2  te vragen, een getalenteerd beeldhouwer, en zijn broer Willy  en schoonzus Carina boden hulp aan. Nog kunstenaars voor wie meubels garnieren en beleggen met bladgoud (en -zilver) weinig geheimen kenden. Zo startte het ‘familiewapen’ project.

 

Maanden werk is er in gekropen. Hugo hield me op de hoogte naarmate het werk vorm kreeg. Naarstig gesculpteerd in volle eik, ijverig en secuur afgewerkt met veel zin voor detail. Toen in maart Covid-19 onze contreien aandeed, moesten we wel even wachten om elkaar te zien.

 

Afbeelding met buiten, persoon, gras, man

Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: Hugo en Patrik Lauwens in Berlaar, eind mei 2020, na de verspoeling van de Corona-maatregelen. Afstand houden in open ruimte, maar voor het foto moment kon een foto naast elkaar wel even.

Afbeelding met buiten, persoon, gras, man

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Geschiedenis van het familiewapen

 

Het familiewapen werd goedgekeurd door het Vlaams Heraldisch College in 2016 en mag worden gevoerd door de afstammelingen van Joris Lauwerens en Christine Van Dormael, die in 1570 huwden in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw. Dit is de stamlijn Hombeek-Leest. Het wapen heeft een lange voorgeschiedenis en werd zorgvuldig samengesteld uit oudere en destijdse elementen van familiewapens van voorouders.

 

De zwanen gaan terug tot voorouder Odin Lauwereyns van Diepenhede, gehuwd in Brugge in 1247, en zijn voorouders, de heren van Cadsant. In de tijd klimt de stamboom terug tot het jaar onzes heren 865.

 

De (laurier)boom is een toevoeging van latere generaties, na stamouder Odin, in het graafschap Vlaanderen. Eigen aan de 14e tot de 16e eeuw, toen de families zich vestigden in het hertogdom Brabant, werden de kleuren van het hertogdom hierin verwerkt 3.

 

 

Afbeelding met houten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Januari 2021: een tweede wapen

 

Begin januari 2021 werkte Rik Lauwens een tweede versie af van het familiewapen. Deze versie wijkt licht af van de eerste versie. De bolletjes onder de zwaan zijn individueel gekleurd, waar deze in de eerste versie per twee werden gekleurd. Het eerste wapen werd afgewerkt met bladgoud en bladzilver, terwijl de tweede versie met goud en zilver verf werd afgewerkt.

 

De tweede versie wordt bewaard in Leest.

 

Afbeelding met persoon, man, binnen, tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met persoon, binnen, man, tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto’s: beeldhouwer Rik Lauwens  aan het sculpteren in zijn atelier te Leest, voorjaar 2020.

Afbeelding met binnen, tafel, houten, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: Carina Vander Veken werkte af met folie en Willy Lauwens met heraldische keel (rood) en sinopel (groen).

Afbeelding met buiten, persoon, vrouw, bril

Automatisch gegenereerde beschrijving  Afbeelding met persoon, man, bril, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto’s: Carina en Willy  werkten het schild af.

 

Men kan het vakmanschap van Willy en Carina alleen maar bewonderen. Zij staken hart en ziel in het wapen.

 

Het devies “you never walk alone” deed Willy onverwijld aan KV Mechelen denken – al zitten ook kleur van Racing er toevallig in.

 

Hoe het werkje tot stand kwam

 

Willy heeft de tekening eerst op kalkpapier met de hand vergroot en ‘juist’ gezet. Dan werden de diepe delen 2cm uitgefreesd met de boven frees. Het was harde eik: er sneuvelden drie freeskoppen. Rik ging vervolgens met hamer en bijtel aan het werk en men zegt dat zijn gesakker soms “tot op het hoogkoor van de Sint-Romboutstoren” was te horen. Rik is een meester in diepliggend sculptuur en het resultaat was dan ook prachtig scherp gesneden.

 

Dan kon het schilderen beginnen. Carina en Willy begonnen aan de opbouw van het complexe verfsysteem. Er moest zowel transparant, dekkend als decoratief worden gedacht. Eerst nog drie lagen vernis om een goede hechting en vulling te bekomen. Tussen de lagen werd telkens geschuurd met fijnkorrelig schuurmateriaal. Willy heeft daar een aardje naar. De gesculpteerde delen werden in een dekkend midden-grijs geschilderd. Die kleur kon dienen als steunkleur voor het bladzilver, voor het keel (rood) en voor het sinopel (groen). De delen die in bladgoud moesten komen werden okergeel geschilderd. Het bladgoud en bladzilver leggen sprak de vaardigheid van Carina aan.

 

Over het procedé wijdt Carina liever niet uit. Het meest duurzame “dubbel torengoud” en het fijnste bladzilver werden aangesproken. Willy werkte af met de heraldische kleuren rood en groen. De rode lijnen, de zwanen zonder bek en de naar hedendaagse normen wat merkwaardige laurierboom, geërfd van oudere familiewapens, werden over het bladgoud geschilderd.

 

De finishing touch was het patineren van het paneel. Willy heeft daar een geheim recept voor. Dan werd afgewerkt met enkele lagen polyurethaan versterkte vernis.

 

 

Intussen zijn er ook varianten van het wapen gemaakt in onder meer Hofstade en Tienen.

Afbeelding met galerie, fotolijstje, binnen, kamer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding links: Willy Lauwens  uit Tienen werkte samen met drukkerij Antilope De Bie in Duffel en sprak het inlijstatelier Quadro te Aarschot aan om deze versie uit te werken in maart 2021. Hij dankt de initiatiefnemer, het Heraldisch College, de drukker en lijstenmaker voor hun inzet.