Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

image008.jpg

Bewerking foto scheepswerven Van Damme, 1909 (Public Domain - met dank aan het Scheepvaartmuseum Baasrode).

 

Blog - 1955 - De scheepswerven Van Praet in Baasrode

De scheepsbouw in Baasrode kent een lange traditie. Baasrode was al sinds de Middeleeuwen een populaire aanlegplaats voor schippers en handelaars. Het was gunstig gelegen op één tij van Antwerpen, er was geen belasting op de overslag van goederen, en het lag centraal in een netwerk van rivieren en heirwegen. Niet enkel voor laden en lossen, ook voor scheepsbouw of scheepsherstel was Baasrode gunstig gelegen. In de tijd van de Oostenrijkse Nederlanden werden er al schepen gebouwd.

 

Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw blijven nog twee scheepswerven over in het centrum van het dorp: Van Damme en Van Praet-Dansaert. Zij begonnen met de bouw van ijzeren schepen in 1895 en 1896.

 

In 1955 verkocht de familie Van Damme haar scheepswerven. De Oude Zaat Van Damme werd verkocht aan de buurman-scheepsbouwer Gabriël Van Praet. Deze grotere dubbele scheepswerf bloeide nog tot in de jaren 1970. Door o.m. de concurrentie van het wegvervoer verdween de vraag naar binnenschepen. In 1972 liep het laatste nieuwe schip van stapel en de laatste scheepswerf van Baasrode sloot de deuren in 1986.

 

   

          

 

 

 

image006.jpg

Afbeelding: personeel van de scheepsbouwwerf Van Damme in 1909