Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

image008.jpg

Foto (c) Wilfried Nijs, 2003.

 

Verhalen - 1923 - Marie-Josefien Lauwens wordt schoonzus van Jan Baptist Van Aelst, molenaar van De Heimolen

Jan Geens, een zoon van Paul Geens en Marie Josefien Lauwens , huwde op 3 februari 1923 te Langdorp met Marie Katrien Van Aelst, een dochter van molenaar Jan Baptist Van Aelst en Antoinetta Wellens. In hetzelfde jaar nam haar broer Theofiel de molen over van zijn vader Jan Baptist Van Aelst. Theofiel was geboren op 15 september 1890 te Langdorp, en was een oudere broer van Maria Catharina, die geboren werd op 5 april 1902 te Langdorp. Jan Geens zou twee jaar na het overlijden van Marie Katrien Van Aelst op 1 februari 1935, te Langdorp hertrouwen met Martha Weckhuysen.

Merk ook dat Marie-Louise Van Aelst, een dochter van de molenaar Theofiel, in 1944 te Langdorp huwde met Jan Van Thielen, een zoon van Marie Liesbeth Lauwens

In 1885 was de Heimolen in huur genomen door Jan Baptist Van Aelst. Pittig detail: in het huurcontract stond dat de molenaarsvrouw brood moest bakken voor de hertogelijke familie. Toen Marie Katriens broer Theofiel de molen overnam in 1923,  hield hij aan het traditionele ambacht, en miste de technische evolutie. Het economische belang van de molen verminderde. Zijn zoon en opvolger, Walter Van Aelst, kon dit tij niet meer keren.  Er was een een felle concurrentie met molenaars uit de streek, vooral uit Tielt en Houwaart. Walter Van Aelst baatte daarom ook een handel in veevoeder uit, het malen kwam op de achtergrond en de molen kwam tot verval. De uitbating van de molen werd stilgelegd in 1958. 

Walter Van Aelst zou nog bekendheid verwerven als molenaar. Nadat hij in de mijn werkte, als dagloner in de bietenoogst in Wallonië werkte, en zelfstandig de markten deed met een snoepkraan, werd hij molenaar op de Moedermeule te Gelrode en leerde het ambacht aan leerling-molenaars. Eén van zijn specialiteiten was het maken van molenscheppen, die tot ver in Nederland bekend zijn.

 

http://www.laurentii.be/images/Heimolenlangdorp.jpg

 

Afbeelding: De Heimolen te Langdorp. De Heimolen is een staakmolen uit 1662, gelegen aan de windmolenstraat te Gijmel/Langdorp, Aarschot en is in eigendom van Natuurpunt. In 1999 werd de molen volledig gerestaureerd en terug maalvaardig hersteld, waardoor er nu door enkele vrijwillige molenaars elke zondag kan gemalen worden. De molen bleef via erfenis in familiebezit van de families Vanden Eynde, Fasbinder en Cannart d’Hamale. De eigenaars van de molen maalden niet meer zelf, maar gaven hem in pacht aan zelfstandige molenaars zoals Jan Baptist Van Aelst en zijn nazaten. De laatste molenaar die om den brode maalde op de Heimolen was Walter Van Aelst, door zijn klanten beter gekend als Den Teires. Een achterkleinzoon van Jan Baptist, Jef Van Aelst, was nog actief bij de restauratie van de molen. Hij emigreerde naar verluid naar Ierland.