Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Zijn naam werd zowel gespeld als Lauwens als Lauwers.

2 Bron: Plomteux Greet en Steyaert Rita met medewerking van Wylleman L., ‘Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC’, Brussel – Turnhout, 1989

 

image003.jpg

(c) Foto's uit private collecties, 2006-2012.

 

Verhalen -  1920 – Art Nouveau huizen in Antwerpen van architect Lauwens

Architect Lauwens1  ontwierp in Antwerpen diverse huizen in Art Nouveau stijl aan het begin van de 20e eeuw. Typisch voor deze huizen waren bakstenen lijstgevels, drie verdiepingen en een extra mansardeverdieping, een balkon met smeedijzeren leuningen, schouderboogvensters op afzonderlijke lekdrempeltjes, aflijnende likstenen en gestileerde topstukken. Geornamenteerde tussenstijlen gaan over in de consoles van het balkon en het balkonvenster en het gelijkvloers verdiep heeft een natuurstenen parement met drielichtvensters. De ingang werd verhoogd en voorzien van een gebogen deur met bovenlicht in een rijk uitgewerkte omlijsting2.

image010.jpg

Grétrystraat 54

image012.jpg

Grétrystraat 56

image016.jpg

Markgravelei 71

image017.jpg

Markgravelei 106

image018.jpg

Markgravelei 108

 

De Mechelse architect Jan Lauwers  was een andere modernist van het eerste uur, geboren in 1898, opgeleid aan de Mechelse academie, en in 1927 laureaat van de ‘prijs van Rome’. Jan Lauwers ontwierp in 1930 de Provinciale Tuinbouwschool in Mechelen, een afdeling van de Technische Scholen Mechelen die in 1921 werd opgericht en die in 1925 een zelfstandige provinciale school was geworden. De werken gingen van start in 1928 en op 1 september 1930 konden de eerste klaslokalen in gebruik worden genomen. Behalve klaslokalen omvatte het gebouw ook een cinemazaal. Sindsdien werd het gebouw vele malen uitgebreid en aangepast. Niettemin bleef het hoofdgebouw van Jan Lauwers gaaf bewaard en werd het op 10 juli 1997 als monument beschermd. Hij ontwierp nog een aantal gebouwen in deze stijl in de Mechelse binnenstad.

Jan Lauwers was niet nieuw in het bouwberoep. Zijn vader was aannemer, en zijn grootvader hielp als metselaar op de werf van het Brussels Justitiepaleis. Jan Lauwers was na de Eerste Wereldoorlog vanaf 1920 betrokken bij de wederopbouw van West-Vlaanderen, onder leiding van André Dumont. Jan Lauwers ontwierp tijdens het interbellum voornamelijk woningen, winkels en enkele andere schoolgebouwen. Na de Tweede Wereldoorlog profileerde hij zich als restauratiearchitect. Tussen 1951 en 1966 was hij directeur aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Stedenbouw te Antwerpen. Ook op het kerkhof van Kapelle-op-den-Bos staat een grafmonument ter ere van  letterkundige kanunnik dr. Jaak Muyldermans (1855-1929) naar een ontwerp van de Mechelse architect Lauwers, die nu bekend staat als de meest vooruitstrevende modernist van de toenmalige Mechelse architecten tijdens het interbellum.

 

image021.jpg

Afbeelding: Jan Lauwers  ontwierp in 1930 de Provinciale Tuinbouwschool in Mechelen