Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Zie ook andere verhalen van de Groote Oorlog bij thematisch - militair.

 

image003.jpg

(c) Foto's collectie laurentii.be, 2006.

 

Verhalen - 1919 – Generaal Lauwens voorzitter van een commissie over het diensttijdprobleem (Brussel)

image011.jpg

Generaal François Lauwens   werd vermeld op 5 december 1919, aangesteld als voorzitter van een commissie om de tijd van de dienstplicht te onderzoeken. De commissie werd geïnstalleerd door de liberale minister van Oorlog, F. Masson, na de socialistische verkiezingsoverwinning. In 1920 kwam de commissie tot de conclusie dat de diensttijd 18 maanden moest zijn voor de infanterie en de genie, 15 voor de zware artillerie, 24 voor de cavalerie en 12 maanden of minder voor de hulpkorpsen. Luitenant-Generaal Lauwens “du Régiment des Carabiniers” werd ook vermeld bij de donatie aan het Koninklijk Militair museum te Brussel, en hij werd vermeld als luitenant bij de infanterie in 1896 bij de Société royale belge de géographie.

 

Verhalen – 1914-1919 - Belgische officieren gesneuveld voor het vaderland1

image013.jpg

Kapitein- commandant Edmond Marie Joseph Lauwers  diende bij het 13e Linie (in onderhoud bij C.I. n° 3), en was kapitein-commandant bij het  18e Linie. Hij werd geboren op 18 december 1874 te Antwerpen. Hij ontving de Orde van Leopold en het Oorlogskruis. Op 24 augustus 1914 raakte hij gewond te Warrant en "gaf blijk van briljante militaire kwaliteiten". Hij raakte gewond te Veurne en overleed aan zijn verwondingen op 10 januari 1919. Hij werd begraven in De Panne.

http://www.laurentii.be/images/1918LauwersPaul.jpg

 Onderluitenant Paul Gustave Marie Joseph Corneille Lauwers werd geboren op 19 maart 1895 te Antwerpen. Hij diende in het 5e Linie en ontving de Orde van Leopold en het Oorlogskruis. Hij "nam schitterend deel aan alle oorlogsoperaties". Tijdens het grote offensief van Vlaanderen, sneuvelde hij onder Duits mitrailleurvuur te Ouckene op 14 oktober 1918. Hij werd begraven te Moorslede.