Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Kroniek van de familie De Clerck van D’Hooie, blz. 259.

2 Toegekend volgens het KB van 4 december 1906.

3 Overleden enkele maanden voor haar priester broer op 27 februari 1958 te Kortrijk.

4 Die bij haar broer pastoor inwoonde tot haar overlijden op 8 oktober 1945.

 

image001.jpg

Foto's uit private collectie en inventaris bouwkundig erfgoed (c) Benjamin Boone, 2007.

 

 Verhalen - 1916 – “Plots gestorven terwijl zij een kieken in de oven stak”

Julie Lauwers overleed onverwacht  op 2 september 1916 te Wielsbeke “terwijl zij een kieken in de oven stak” 1. Julie Lauwers was toen 69 jaar. Julie was geboren op 22 maart 1847 te Aarsele, een deelgemeente van Tielt, als dochter van Ivo Lauwers en Christine De Coen. Zij was op 3 mei 1877 in haar geboortedorp gehuwd met Jan De Clerck en het gezin woonde te Sint-Baafs-Vijve, een deelgemeente van Wielsbeke. Haar man was er gemeenteraadslid geweest en was vereerd met de burgermedaille Eerste Klas en de herinneringsmedaille van de regering van Z.M. Koning Leopold II2. Julie was toen al een tijd niet te best. Zij leed aan uremie, een bloedvergiftiging van de nieren, en stierf aan een beroerte.

Het koppel was gehuwd te Aarsele in 1877, en na de plechtigheid op het gemeentehuis werd het huwelijk ingezegend in de Sint-Martinuskerk van Aarsele.

Op het gemeentehuis waren Edouard De Clerck, toen 44 jaar en deurwaarder te Oostrozebeke met zijn broer Henri, toen een 39-jarige koopman, samen met Henri Lauwers, 22-jarige broer van Julie, en Victor De Coen, een 57-jarige nonkel van de bruid die rentenierde, getuigen geweest. In de kerk trad broer Henri Lauwers samen met Victoria De Coen, een tante van de bruid langs moeders kant, op als getuige. Het koppel maakte een huwelijkscontract op bij notaris meester Wito te Aarsele. Na het huwelijk ging het koppel naar de “Hoeve Vervaeke” te Sint-Baafs-Vijve.

Huwelijksreizen waren toen nog niet aan de orde, en het werk wachtte. Molenaar Henri Vanhoutte, in eerste huwelijk getrouwd met Louise Lauwers, een tante van Julie, had het huwelijk geregeld en hij was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Naar verluid had hij ook het huwelijk van Marie Lauwers met Henri Lambrecht bedisseld.

Het gezin had 9 kinderen:

·         De oudste waren Jules, in 1908 te Hooglede gehuwd met Alida Delannoy, en

·         Christine, gehuwd met Hyppoliet Delessie uit Otegem,

o   hun zoon Hector Delessie was priester – hij zou om het leven komen in een tragisch verkeersongeval toen hij met zijn bromfiets de grote baan van Sint-Baafs-Vijve naar Oostrozebeke overstak op 16 juli 1958 en door een auto werd gegrepen die uit dezelfde richting kwam -,

·         dochter Romanie was in het klooster getreden bij de Zusters van Liefde te Kuurne, geprofest in 1902 waarbij zij de naam zuster Idesbalde had aangenomen,

·         Jos De Clerck was te Waregem was gehuwd met Irma Verhelst,

·         Marie De Clerck, die enkele jaren eerder overleden was op 27 mei 19133,

·         Modest De Clerck,

·         Louisa De Clerck4, Anna De Clerck, die te Wielsbeke was gehuwd met paardenkweker Achiel Delannoy.

 

image010.jpg

Afbeelding: de Sint-Martinuskerk van Aarsele. Aarsele was tot in 1977 een zelfstandige gemeente. Het ging met de gehuchten Kandegem en Schuiferskappele op in de fusie Groot-Tielt. De Kerk werd in 1912 heropgebouwd in neogotische stijl met een achthoekige vroeggotische toren.

 

 

image011.jpg

 

Afbeelding: de vermelde "hoeve Vervaecke", is opgenomen in het bouwkundig erfgoed van Meulebeke in 2007-2008, een hoeve met drie volumes in U-vorm omheen het erf. Het huidige woonhuis en de parallelle stal dateren van 1937-1938; de schuur is naar verluid na brand grotendeels herbouwd in 1941. Aan de straat bevindt zich een mijtervormige nis waarin een beeldje van O.-L.-Vrouw van Lourdes prijkt.