Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 H. Holemans & P.J. Lemmens, Molens der Zuiderkempen, Nieuwkerken, 1978, p. 91-94;
G.K. Kockelberg, "De molens van Putte", in: Ons Molenheem, Opwijk, jg. 31, 2006, nr. 3, juli-september, p. 65-68.

2 'Putse Brouwers en Brouwerijen' door Karel Bogaerts, uitgegeven door Heemkring Het Molenijzer van Putte
.

image013.jpg

© Foto “De Nieuwe Ster” van Patrik Lauwens, 2012. – Foto’s uit private collectie (onder Public Domain, 1895-1907, met erkentelijkheid aan de heemkring Het Molenijzer te Putte).

 

Verhalen - 1895 – “In De Ster” (Putte)

 

image010.jpgAls pendelaar van Berlaar naar Brussel op de grens van Koningshooikt, Duffel, Putte en Onze-Lieve-Vrouwe-Waver passeer ik twee tavernes die ik ken als “De Ster” en “De Nieuwe Ster”. De eerste taverne was al enkele jaren geleden van naam veranderd en heette sindsdien “De Seats”. Ik vond het een merkwaardig gegeven, die twee afgelegen drankgelegenheden en de ogenschijnlijk langdurige concurrentie die bleek uit de oorspronkelijke namen. Wat gebleven was van de “Nieuwe Ster” zou ik eerder als een volkscafé bestempelen, terwijl de “Ster” een grondige metamorfose had ondergaan tot een stijlvolle taverne die altijd goed gefrequenteerd werd. En toen kwam ik een stukje van deze geschiedenis tegen in het stamboomonderzoek. Ook de geschiedenis van andere drankgelegenheden in de buurt, zoals “Het Sterreke” in Koningshooikt en “De Stenen Molen” aan de Lierbaan te Putte kregen plots wat kleur.

 

Op 29 april 1884 huwde Gustave De Preter in Antwerpen met Louise Thérèse Lauwers. Gustave was brouwer, geboren op 15 augustus 1852 te Putte als zoon van Eugene De Preter, brouwer van de brouwerij “De Ster” te Putte en Anne-Marie Dens van de brouwers van “Den Hert” in Putte. Louise Thérèse Lauwers was geboren op 10 november 1852 te Antwerpen als dochter van Lauwers Franciscus Gerardus en De Winter Maria Elisabeth.  Haar broer Louis Frans Lauwers, toen nog kandidaat notaris en later notaris, trad op als getuige bij het huwelijk, samen met een oom van de bruid, Peter Lauwers.

Gustave De Preter was behalve brouwer actief in de politiek. Hij was een tijd lang schepen van Berchem. De brouwerij “De Preter”, later “De Eik”, werd opgericht in 1874 te Silsburg, Berchem. In 1955 zou in deze gebouwen een noodkapel worden opgericht door de Sint-Annaschool. Deze noodkerk bleef in dienst tot, in deze verst verwijderde wijk van Sint-Rochus, in 1963 de nieuwe parochie Pius X werd opgericht. In 1884 richtte hij ook de brouwerij “Het Anker” op te Berchem, een kleine brouwerij die tot de jaren 1950 actief bleef. De flessen droegen in reliëf de tekst “Brouwerij Het Anker – De Preter-Lauwers – Berchem”.

Een broer van Gustave, Florent Benoit Egide De Preter, zat ook al in de brouwersstiel. Deze broer was op 20 oktober 1874 te Duffel getrouwd met Clémentine Caroline Reypens en hun kinderen werden geboren te Deurne tussen 1875 en 1891. Politiek zat de familie in de genen. Hun vader, Eugeen De Preter, was behalve brouwer ook gemeenteraadslid in Putte én provincieraadslid.

Vader Eugeen kocht omstreeks 1855 de “Stenen Molen” aan de Lierbaan te Putte, een graanwindmolen opgericht in 1844 door Corneel Vertommen1, met wie de familie De Preter verwant was, en van hetwelk een gelijknamig café aan de Lierbaan te Putte zijn naam zou ontlenen. In juni 1914 werd Eugeen in Putte nog gevierd als honderdjarige. De familie liet heel wat sporen na in de plaatselijke geschiedenis. In deelgemeente Beerzel bij voorbeeld, baatte Livien De Preter die in de volksmond “Vinus Kloon” werd genoemd, een herberg met danszaal uit aan de kerk. Deze herberg heette ook “De Ster”, en ook hij was er actief in de gemeenteraad.

 

image011.jpg

Afbeelding: Florent de Preter was een oudere broer van Gustave, geboren op 18 april 1848 te Putte. Hij was eigenaar van de brouwerij “De Sterre” (l’Étoille) te Deurne. Hij was tevens voorzitter van de Meetingpartij, was actief in de afscheidingsbeweging Menegem en was lid van de kerkfabriek van Sint-Rochus, gesticht in 1889 rond de op dat moment sterk groeiende wijk Deurne-Zuid. Na zijn overlijden op 27 september 1907 te Deurne, kreeg hij het praalgraf op het Schoonselhof te Antwerpen (Perk B-2). Een andere broer, Karel De Preter, werd burgemeester van Borgerhout.

 

 

Afbeelding onder : brouwer Theofiel De Preter poseerde tussen zijn gasten bij brouwerij “De Ster” in 1895 aan de Mechelbaan te Putte. Zijn opvolgers Emiel en Paul zaten op de biertonnen. Er was sprake van vier brouwerijen, waarvan de oudste al werd vermeld in 1506. In het begin van de 18de eeuw kwam de brouwerij in het bezit van de familie De Preter. In de jaren 1922-'23 stopte men er met brouwen2.

image012.jpg