Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Dagloners waren arbeiders die per dag betaald werden in de land-en tuinbouw, wanneer er werk beschikbaar was. Vaak waren zij afhankelijk van één boerderij en gingen ze op loopafstand daarvan wonen, waardoor zij in Brabant ook wel ‘kortwoners’ werden genoemd.

2 Bron: FotoMuseum provincie Antwerpen, Auguste De Bedts

 

image005.jpg

Foto dagloners, 1865, onder Creative Commons licentie Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 -  International CC BY-NC-SA 4.0, (Bron: FotoMuseum Antwerpen).

 

 Verhalen - 1880 – Anne Marie Lauwens opgenomen in het hospitaal (Brussel)

Anne Marie Lauwens  werd op 24 juni 1880 opgenomen in een hospitaal te Brussel wegens een kwetsuur aan haar linker been. Zij was dagloonster1, 34 jaar oud, en het ging om een bloederig gezwel (Journal de médicine, de chirurgie et de pharmacologie).

Omdat zij als dagloonster per dag, in sommige gevallen zelfs per gepresteerd uur, werd betaald, betekende de opname in het hospitaal allicht loonverlies. Van sociale zekerheid was nog geen sprake en dagloners waren afhankelijk van de goedwil van hun broodheer. In de 21e eeuw werken dagloners meestal in vast dienstverband bij een loonbedrijf.

Het aantal grote boerderijen was evenwel beperkt. In 1880 werden slechts 3400 bedrijven van meer dan 50 hectare geteld. Ze situeerden zich in hoofdzaak in de erg vruchtbare en minder bevolkte gebieden zoals Haspengouw, de West-Vlaamse polders en de Condroz.

 

image004.jpg

Afbeelding: Vlaamse boeren en dagloners tijdens een rustpauze in 18652