image002.jpg

© Laurentii.be

 

Genealogie Van Praet

Hoe hoger geëerd,

hoe hoger van weerd.

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Haar familiewapen sierde één van de glasramen van de Kesselse kerk.

2 Merk dat haar achterneef ridder Werner van Praet op 22 september 1883 in Brussel huwde met Jeanne Marie de Biolley, een dochter van François Raymond de Biolley en Valérie Grisard, een familie die ook in Gestel aanwezig was. Zijn vader was een neef van Emelia en was burgemeester van Schoten.

3 Zie ook blog over “Keersmaekers, de wagenmakers van Kessel en Berlaar.”

image005.jpg

© Schema stamboom laurentii.be, 2022.

 

Verhalen  -  1872 - De heren van Kessel, en de dame die het verschil maakte

 

De “heren” van Kessel waren de bezitters ‘t Hof van Laken of het goed Rozembroeck, of Kesselhof (Van Roosbroeck, Van den Dijck, Jan van Wezemaal, Bussart heer van Boechout, Jacob Van der Borght, de familie Van der Rijt, Andries Zeghers, Jan Mols, Marie van der Straeten, de familie de Berthi, Hendrik Hoen heer van Wittegracht, Aldegunde van Broeckhoven, familie de Backere, Teniers, Van der Hort, De Coninck, Jan Gielis Peeters heer van Cleydael, ridder Jozef de Paula van Praet, de heren de Roye de Wichen-Montens en barones van Reynegom de Buzet, in 1760 was het bewoond door de familie Prost de Beauregard).

 

Een ander goed “Ten Dyke” of de Bogaertse Heide was een ander leengoed, nabij de Nete en het Gestelhof, had andere heren (van den Dyke, van Dedelaer, Janszoon, van de Werve, de Vriese, Hoens – de vermelde heer van Wittegracht-, Kegels, Adriaens, ’s Conincx, van Muizen, van Hamme, de Backere). Emelia van Praet1 liet er ter ere van haar vader het kasteel de Bogaertsheide bouwen in 1872-1874. Zij legde de basis voor het godsgasthuis, herstelde de kerk van Kessel, liet glasramen en een hoogaltaar plaatsen en overleed op 27 augustus 1890. Zij zou de geschiedenis ingaan als de weldoenster van Kessel. Haar neef Raymond Geelhand-Meyers erfde de goederen maar verhuisde in 1906 naar een ander kasteel te Kapellen. Hij werd opgevolgd door Ludovic Van de Werve-della Faille. Er was ook het Goed ter Ryt met andere “heren” (van Gent, van Santhoven, van Opphem van de Lierse schout, van Vriesele, van Dielbeke, Moys, de Berthi, Collins de Prost de Beauregard, Geelhand). Dit goed versmolt met het Hof ten Dycke. Andere goeden waren het leengoed Borchout dat zijn naam aan een gehucht in Kessel schonk (onder meer Margaretha van Wezele in 1370, Jan Drake), het goed te Dongele (rond 1375 Jan van Tongerlo), het goed te Paddepoele, het goed Ter ouder, het goed Ter Zuert (beiden van 1391 tot 1403 van de Lierse schout Jan Van Opphem). In de 19e eeuw ontstonden de goeden “Hof ter Biest” aan de Putting (van der Smissen, Gamard), het “Laar” en “Visseneynde” als jachthof (della Faille de Leverghem, woonachtig in Wilrijk, le Brasseur).

 

Kessel leefde van de landbouw3. De Heilige Geesttafel van Lier bezat er in de 15e eeuw de hoeven “te Bost aan ’t Veken”, verhuurd aan Noyens, Melys, en een hoeve aan de kerk, verhuurd aan Biscop, en in de 16e eeuw aan van Reusele en van Roosbroeck.

 

Emilia Maria Josephine van Praet werd geboren op 21 december 1811 in Antwerpen als dochter van Joseph van Praet2 en Marie-Hélène Geelhand de Merxem. Emelia overleed op 27 augustus 1890 in Kessel, Nijlen, op 78-jarige leeftijd. Getuige bij haar overlijden was Hendrik Tricot, een 41-jarige buur, woonachtig in wijk D nr. 26 in Kessel. Haar domicilie adres was op het Kesselhof (ook Hof ten Dyke of Bogaertsheyde genoemd), wijk D nr. 28. Haar achterneef Raymond Geelhand-Meyers, kleinzoon van haar schoonbroer Joseph Geelhand, zou het kasteel betrekken tussen 1890 en 1906.

 

Het “pastoriepark” tussen de Pastoriestraat, de Nieuwstraat, de Zagerijstraat en Kessel-Dorp kreeg begin 2022de benaming “Emilia Van Praetpark” door het gemeentebestuur van Nijlen. Als motivatie werd aangevoerd dat zij in Kessel bekend stond voor “haar onuitputtelijke liefdadigheid”. Zij heeft veel betekend voor de Kesselse gemeenschap in de 19e eeuw. De schilder Van der Ouderaa schilderde een drieluik in opdracht van jonkvrouw Emelia, waaronder “De Schepper die het licht van de duisternissen scheidt.

 

Schema: de afstamming van Emelia van Praet