Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Het kunstenaarsgezelschap werd bekend als ‘de Wechelse school’.

 

image008.jpg

(c) Beeldbewerkingen uit private collectie in 2012: grafmonument Schoonselhof uit 1943 - portretmedaillon Louis Dupuis, 1887 (Public Domain).

 

Verhalen - 1863 – Kunstschilder Jaak “Florent” Crabeels huwde te Antwerpen met Katrien Lauwers

Op 11 augustus 1863 huwde Florent Crabeels te Antwerpen met Katrien Lauwers. Jaak Florent Crabeels werd geboren op 5 december 1829 in Antwerpen als zoon van Corneel Crabeels en Annemarie Mertens. Hij was kunstschilder. Katrien Liesbeth Lauwers werd geboren op 7 oktober 1837 in Antwerpen als dochter van Balthasar Lauwers en Maria Elisabeth Krekels. Zij overleed op 22 april 1884 te Antwerpen.

Florent Crabeels hertrouwde op 7 juli 1885 te Antwerpen met de 18 jaar jongere Maria Coleta Jaques, een kleermaakster, geboren op 24 maart 1848 te Sint-Niklaas als dochter van Leonard Jaques Leonardus en Johanna Hermans.

Crabeels was een leerling van Joseph Geefs en Willem Linnig. Hij debuteerde met kermistaferelen. Hij was een realistisch schilder van dieren en schilderde landschappen zoals de Kalmthoutse heide en de omgeving van Wechelderzande. Hij schilderde samen Meyers, Roseels en Heymans1. Hij werd gezien als volgeling van de School van Kalmthout en Dendermonde, en was stichtend lid van l' Art Indépendent in 1887.

http://www.schoonselhof.be/schoonselhofac/wpimages/wp5a56d7aa_05_06.jpg

http://www.schoonselhof.be/schoonselhofac/wpimages/wp9231aea7_05_06.jpg

Afbeeldingen: het grafmonument voor Flor Crabeels bevindt zich op perk Y, rij 13 van het Schoonselhof. Het portretmedaillon is een creatie van Louis Dupuis. Crabeels werd eerst begraven op de Kielbegraafplaats. Na de sluiting werd hij overgebracht naar het Schoonselhof, perk W, lijn 10. In 1943 bekwam hij zijn huidige laatste rustplaats.

 

 

Omstreeks 1900 was Wechelderzande de verblijfplaats van kunstenaars als Florent Crabeels, Adriaan Heymans, Isidore Meyers, Henry Van de Velde en Jaak Rosseels. Het oude Gasthof de Keizer was een geliefd toevluchtsoord van deze kunstenaars. Wechelderzande was een zelfstandige gemeente tot de fusie met Lille in 1976.