Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

image006.jpg

Foto oud gemeentehuis Kontich onder Creative Commons licentie, Torsade de Pointes, 2015 (Bron: Wikimedia).

 

Verhalen - 1848 - Jan Frans Lauwers, visverkoper te Kontich

Jan Frans Lauwers en zijn vrouw Rosalie Mattheusen waren visverkopers in Kontich tussen 1848 en 1903. Jan Frans werd geboren in Kontich in 1826 als zoon van Jan Lauwers en Anna Catharina Van Camp. In 1848 huwde hij Rosalie Mattheusen. Rosalie was afkomstig van Zandhoven, dochter van Jan Hendrik Mattheusen, zelf geboren te Westmalle, en Anne Marie Van Duppen. Jan Frans en Rosalie deden een vistoer met een hondenkar of een stootkar. Uit overlevering is ook geweten dat er een winkeltje was waar de vis werd verkocht of kon worden afgehaald. Zover ons bekend zouden de kinderen de visverkoop niet voortzetten. De eerstgeboren zoon August Jan werd metser, de tweede zoon Frans Antoon huwde een slagersdochter en baatte een winkel uit. De derde zoon Hendrik Corneel werd schilder. Jan Frans stamde uit een geslacht van ambachtlui, waarvan de oudste melding teruggaat tot 1788. 

Jan Frans Lauwers overgrootvader was afkomstig van Hoboken, waar hij in 1756 huwde met Maria Van Berckelaer. De overgrootvader, Petrus Lauwers, werd op 7 april 1788 vermeld in een akte waarin "eerbiedinge werd vertoond" aan de dekens van de hoofdambachten te Antwerpen. Dit gezin woonde te Berchem, waar de grootvader van Jan Frans, Petrus Jacobus, werd geboren op 8 december 1762. Grootvader Petrus Jacobus huwde in 1796 te Kontich met Maria Magdalena Bosmans, en was er schrijnwerker, terwijl zijn echtgenote als arbeidster werd vermeld en overleed te Wouw, NL.

De vader van Jan Frans, Joannes of "Jan" Lauwers, was geboren te Kontich en was drie maal gehuwd. De eerste maal was dat in juli 1818 te Boechout met Maria Theresia Braeckmans, die al in mei 1819 overleed bij de geboorte en het overlijden van hun enige kind. Maria Theresia Braeckmans was schoenstikster, en de vader van Jan Frans was schoenmaker te Kontich. Jan Frans was een zoon uit diens tweede huwelijk met Anna Catharina Van Camp. Zij kwam uit een landbouwersgezin en werd vermeld als arbeidster. Na het overlijden van Jan Frans moeder in december 1854, hertrouwde vader Joannes opnieuw met Anna Maria Leys, afkomstig uit Heist-op-den-Berg.

De oudste zus van Jan Frans was overigens in hetzelfde jaar als Jan Frans gehuwd met een mandenmaker uit Kontich. Jan Frans overleed te Kontich in 1903.

 

 

image004.jpg

Afbeelding: het oud gemeentehuis van Kontich dateert van 1859-1860 en werd opgetrokken op de plaats van het vorige gemeentehuis dat in 1812-1817 was herbouwd. Daarvoor stond er al een schepenhuis, gebouwd in 1650. In 1848 was Bernard Fiocco burgemeester. Tot 1870 (Franse overheersing) was Lint een deelgemeente van Kontich. In 1977 werd Waarloos een deelgemeente van Kontich. Kontich zelf kan opgedeeld worden in drie wijken: Kontich-Centrum, Kontich-Kazerne (vergroeid met buurgemeente Lint), en Sint-Rita.