Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Zie ook verwantschap met de brouwersfamilie Moortgat.

 

image004.jpg

 Logo © brouwerij De Koninck – Foto onder Creative Commons licentie CC BY-SA 4.0, Gordito 1869, 2015.

 

Verhalen - 1833 – Brouwerij De Koninck in Antwerpen: Broer en zus Lauwers huwden zus en broer De Koninck

De Koninck

Op 31 december 1856 trouwde Karel 'Jos' De Koninck in Antwerpen met Marie Liesbeth Lauwers. Jan Frans Lauwers, een 48-jarige winkelier, en de 46-jarige hovenier Frans Gerard Lauwers, de broers van Marie waren getuige bij het huwelijk.

Karel De Koninck was geboren op 7 november 1823 in Antwerpen als zoon van Hendrik De Koninck en Liesbeth Cop. Hij was brouwer en had de leiding van de brouwerij De Koninck overgenomen in 1845. Hun zoon Karel De Koninck zou vervolgens de leiding overnemen en, bij diens overlijden in 1909 nam dochter Josephine tijdelijk de leiding over. Een zus van Karel 'Jos', Annemarie De Koninck, huwde eerder op 1 februari 1855 in Antwerpen met Peter Lauwers, een broer van Marie Liesbeth Lauwers.

Brouwerij De Koninck is een bierbrouwerij gelegen aan de Boomgaardstraat in Antwerpen. Het bedrijf werd opgericht in 1833 door Johannes Vervliet, toen deze besliste om een bestaande afspanning om te bouwen. Vervliet was gehuwd met Elisabeth Cop, de weduwe van Joseph Henricus De Koninck die op diezelfde plaats in 1827 de afspanning had gekocht. De brouwerij werd aanvankelijk ook Brouwerij De Hand genoemd naar een grenspaal met een hand als grensteken. Dit teken waar heraldisch een bronsgroen schild met een zilverwitte opgeheven hand naar verwijst, ligt in de voormalige Warande (nu Koning Albertpark) aan de voormalige Pride- of Boomgaardbeek die sinds de overgang van de 7e naar de 8e eeuw (ten tijde van Willibrord, Pepijn van Herstal en Karel Martel) de grens vormt tussen Haringrode (later behorend tot de stad Antwerpen) en Berchem.

 

Geschiedenis van de brouwerij De Koninck 

1845

De zoon van Elisabeth Cop, Carolus De Koninck, neemt de leiding van het bedrijf over.

1909

Overlijden van Carolus zoon Carolus, zuster Josephina neemt de leiding tijdelijk over.

1912 tot 1919

Brouwerij De Hand wordt Brasserie Charles De Koninck onder leiding van de vroegere medewerker Florent van Bauwel uit Edegem en de financier Joseph Van den Bogaert uit een brouwersfamilie uit Willebroek.

1949 tot 2000

Zoon Modeste Van den Bogaert leidt het bedrijf.

Nadien wordt de brouwerij geleid door diens zonen Bernard en Dominique Van den Bogaert die de technische en commerciële leiding delen.

2010

De brouwerij wordt verkocht aan Brouwerij Duvel Moortgat voor de prijs van € 29,9 miljoen. In deze overname was ook het vastgoed (63 herbergen) begrepen; de omzet zou 70.000 hectoliter bedragen1.

 

image005.jpg