Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 1 ook H.-Geesttafel

 

image002.jpg

Afbeelding wapen voormalige gemeente Everberg (fusie Kortenberg) onder Creative Commons licentie CC BY-SA 4.0, Wikibelgiaan, 2016. - Sint-Martinuskerk Everberg onder Creative Commons licentie CC BY-SA 3.0, Peter Janssens, 2011.

 

 Verhalen - 1803 - Onderhoudsgeld voor de pastoor te Everberg

Onder het Ancien Régime werden de pastoors betaald door een gedeelte van de tienden. Traditioneel werden de 'grote tienden' (op graangewassen) verdeeld in 3: een derde voor de pastoor, een derde voor het kerkgebouw en een derde voor de armenzorg1. Vaak ontving de pastoor ook de 'kleine tienden' of novalia. Met de Franse revolutie waren de tienden afgeschaft. De pastoor van Everberg tussen 1797 en 1818 was Matthias Smeets. Hij werd geboren op 12 juli 1754 te 's Gravenvoeren en zou op 23 augustus 1818 overlijden te Everberg.

 

De gelovigen of de gemeente moesten sinds 1801, sinds het Concordaat tussen de Heilige Stoel en de Franse staat, instaan voor de betaling van hun plaatselijke herder. Pastoor Smeets was een niet erkende parochiegeestelijke of een 'desservant' die niet voldeed aan de erkenningsvereisten van het toenmalige Franse bestuur. De rollen van het onderhoudsgeld vermeldden wie bijdroeg. Onder de namen kwamen ook enkele Lauwens-en voor.

 

bijdrage van

bedrag

woonplaats

Adriaan Lauwens

4 stuivers en 2 oorden

De Wijngaert

Frans Lauwens

1 gulden, 17 stuivers en 2 oorden

De Cruysstraet

Jaak Lauwens

17 stuivers

De Cruysstraat

 

Everberg is sinds de fusie van 1977 met Erps-Kwerps en Meerbeek tot Kortenberg. Op de Wijngaard woonden bij de belastingheffing 18 gezinnen, en in de Kruisstraat 67, van het totaal van 191 gezinnen te Everberg. "De Wijngaert" is momenteel de huidige Bankstraat, en was in de 19e eeuw een wijk van arme mensen, zoals ook blijkt uit het bedrag van de geďnde belasting. 16 van de 18 gezinnen bewerkten er minder dan 2 bunder land. "De Cruysstraet" is momenteel de huidige Kruisstraat, de Zipt en de Molenstraat, de Dries, en een groot gedeelte van Kortenberg (Ouder Baan, Achterberg, Vier Huisjes). Veelal was het een wijk van bittere armoede, waarbij 57 van de 67 gezinnen minder dan 2 bunder land bewerkten.

 

 

 

image010.gif

Afbeeldingen: Everberg is een dorp in Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Kortenberg. Everberg heeft ook nog een gehucht dat Vrebos heet.

image011.jpg