Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Mogelijk was dit Jacques Lauwers, geboren op 7 januari 1745 te Beigem als zoon van Seger Lauwers en Anna Van Hemelrijck Anna. Zijn vader was overleden op 24 april 1746 te Beigem.

2 Petronilla Lauwers was vermoedelijk geboren op 12 december 1768 te Humbeek als dochter van Gerard Lauwers en Carolina Van Lindt.

3 Merk ook dat Jacques Lauwers omstreeks 1773 in het naburige Ramsdonk was gehuwd met Liesbeth De Quint.

4 In deze gegevens zit een discrepantie: volgens andere bronnen wordt Jan Baptist Potoms eerder vermeld als weduwnaar van Katrien Lauwers.

5  Zij was ongeveer een jaar vóór de volkstelling weduwe geworden.

 

Bewerking kaartfragment © Google maps, 2018 en satellietbeeld © Aerodata International Surveys, CNES / Airbus, DigitalGlobe, Landsat Copernicus Kaartgegevens Google, 2018 onder gebruiksvoorwaarden.

 

Verhalen - 1796 - De volkstelling van Humbeek

Verschillende families Lauwers worden vermeld met hun woonplaats tijdens de volkstelling die het Franse bestuur organiseerde te Humbeek in 1796:

·         Peter Solly, 47 jaar oud en wever, woonde toen met zijn echtgenote Katrien Lauwers, 47 jaar oud en afkomstig van Meise, in de Daelstraete te Humbeek. Het gezin telde twee kinderen onder de twaalf jaar. Jacques Solly, 16 jaar, en Hendrik Solly, 10 jaar, worden vermeld alsook een knecht Jacques Lauwers, 51 jaar oud1. Verschillende Van Hemelrijcks kwamen in de volkstelling te Humbeek voor als dienstpersoneel. Buren waren Jacoba Van Hemelrijck en haar echtgenote Jacques Van Doorslaer, pachter.

·         Peter De Vos, 47, en zijn vrouw Petronella Lauwers, 27, woonden "aen de kercke" in bij (schoon-)vader Jan De Vos, 84 jaar oud2.

·         Peter Lauwers, 49 en landbouwer, woonde met zijn echtgenote Maria Huygens, 52 jaar en afkomstig van Oppem, in de Molenstraete. Op dat moment woonden Ann Katrien Lauwers, 22, Lucas Lauwers, 20 en Jan Baptist Lauwers, 17, nog thuis.

·         François De Nil, 67 jaar en landbouwer, woonde met zijn echtgenote Petronella Lauwers, 58, in de Molenstraete. Bij het gezin woonde Barbara Van Hemelrijck in als meid, 18 jaar oud.

·         Peter De Bont, 28 en landbouwer, woonde met zijn echtgenote Liesbeth Lauwers, 25 en afkomstig van Meise, in de Cruysstraete te Humbeek. Er worden twee inwonende kinderen onder 12 jaar vermeld.

·         Gielis Lauwers, 81 en landbouwer, woonde met Jan De Valck, 60, en diens vrouw Barbara Lauwers, 40, "aen de linde" te Humbeek. De verwantschap tussen Gielis en Barbara is alsnog onduidelijk.

·         Gielis Scheers, 70 en pachter, woonde met zijn echtgenote Joanna Lauwers, 60 en afkomstig van Beigem, "aen de linde" te Humbeek. Tevens worden vermeld: Jan Scheers, 34, Philip Scheers, 32, Frans Scheers, 25, Peter Scheers, 20.

·         Gielis Heremans, 40 en landbouwer, en zijn vrouw Katrien Lauwers, 39 en afkomstig uit Beigem, woonden in de Foorstraete te Humbeek  met drie kinderen onder de twaalf jaar oud.

·         Simon De Quint, 41, woonde met zijn vrouw (Ann) Katrien Lauwers, 36 en afkomstig van Beigem, in de Foorstraete te Humbeek. Er worden zeven inwonende kinderen onder de twaalf jaar vermeld, alsook Ann Katrien De Quint, 36 jaar oud3.

·         Josine Tistaert, 46, woonde met haar kinderen Peter Lauwers, 17, Barbara Lauwers, 16 en Katrien Lauwers, 12 in de Driesstraete te Humbeek. Zij wordt in 1796 vermeld als weduwe van Peter Lauwers.

·         Petronella Lauwers, 69 en weduwe van Joos Vermoesen, woonde met haar zoon Hendrik Vermoesen, 36, in de Driesstraete te Humbeek.

·         Corneel Lauwers, 21 en landbouwer, woonde met Jeanne Van Den Brande, 29, in de Driesstraete te Humbeek. Er wordt melding gemaakt van twee kinderen onder de twaalf jaar. 

·         Peter Janssens, 61 en landbouwer, en zijn echtgenote Liesbeth Lauwers, 55 en afkomstig van Beigem, woonden "op het casteel" met hun zonen Hendrik Janssens, 24 en Joseph Janssens, 16.

·         Frans Vermeren, 30 en landbouwer, woonde samen met Jeanne Cockelberghs, 22, en Maria Lauwers, 49 en weduwe van Jan Vermeren, in de Benedenstraete te Humbeek.

·         Frans Van De Perre, 63, Barbara Tistaert, 62, Frans Van De Perre, 23, Therese Janssens, 22, en Liesbeth Lauwers, 20 woonden aan de "Westzijde Vaert" te Humbeek. Liesbeth Lauwers werd geboren op 2 oktober 1775 te Humbeek als dochter van Peter Lauwers en Josine Tistaert. Haar moeder was weduwe en woonde in de Driesstraete (zie hoger).

·         Hendrik De Wolf, 65 en landbouwer, woonde samen met Barbara Moens, 55 en meid, en Jeanne Lauwers, 20 en meid, aan de "Westzijde Vaert" te Humbeek.  

·         Jan Baptist Potoms, 33 en landbouwer, woonde met zijn vrouw Joanna Suys, 24, en (vermoedelijk zijn moeder) Katrien Lauwers, 67 en weduwe van Jan Baptist Potoms, aan de "Oostzijde Vaert" te Humbeek4.

·         Anna Govaerts, 74 en weduwe van Jan Baptist Lauwers, woonde met haar kinderen Barbara Lauwers, 22 en Joos Lauwers, 14, en met haar zuster Maria Govaerts, 70, aan de "Oostzijde Vaert" te Humbeek5.

 

 

image004.jpg

Afbeelding: Op een recente kaart van Humbeek en omgeving vinden we verschillende straatnamen terug die bij de volkstelling van 1796 werden vermeld: de Driesstraete , de Benedenstraete en de Cruysstraete te Humbeek, de Molenstraete te Nieuwenrode en te Beigem, en de Daelstraete te Beigem. De Sint-Rumoldus straat, de Kerkstraat, de Kerkveldweg en de Kerkhofstraat verwijzen naar de plaats die toen "aen de kercke" werd genoemd. Ook de "Oostzijde Vaert", en de "Westzijde Vaert" zijn nog steeds herkenbare plaatsen. Niet meteen gevonden: "aen de linde", en de "Foorstraete". Met "op het casteel" werd vermoedelijk het 's Gravenkasteel te Humbeek bedoeld. Wanneer we inzoomen, blijkt hoe dicht de parochies Humbeek, Beigem en Nieuwenrode bij elkaar liggen.

image004.jpg