Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

image008.jpg

© Foto’s schilderijen J.J. Lauwers uit private collectie (Public Domain, 1796-1799).

 

Verhalen 1761 - Geert Lauwers, deken van het ambacht der kuipers en zoon Jacques, schilder (Brugge/Amsterdam)

Op 17 juli 1761 overleed te Brugge Geert Lauwers, voormalig deken van het ambacht van de kuipers en boekhouder van de Confrerie van de Heilige Moeder Anna en de Onze-Lieve-Vrouwe-Presentatie van de Sint-Jacobskerk te Brugge. Geert Lauwers was gehuwd met Jacoba Van Vijve, dochter van Jan Van Vijve en Magdalena De Vonck. Het gezin had meerdere kinderen: Jacoba Catharina, Marie, Carolin Cecil, Rosa Franscesca, Dominicus Jacobus, Agnes Francesca, Isabella Clara, Jacobus Joannes, Coleta Gerarda, Joseph Lodewijk.

Geert of 'Gerard' Lauwers had een zoon, Jacques Johan Lauwers, geboren in 1753, die bekendheid zou verwerven als schilder. Jacques Johan had leren tekenen aan de Academie, en hij trok met een vriend naar Italië. Naar verluid kwamen zij 'in deerniswekkende toestand' aan te Rome, waar zij aanklopten bij historieschilder Suvée met een aanbevelingsbrief van professor Paul de Cock.

Zo raakte Jacques aan de slag via Suvée en de Nuijnck, bij een schilder die protretten van de paus en de kardinalen maakte voor de export. Jacques kon er van leven, maar het moet geen erg inspirerende bezigheid zijn geweest. Kort nadat hij zijn reismakker verloor bij een ongeluk, ontmoette hij een rijke Nederlander die hem mee nam naar Amsterdam. Lauwers schilderde er landschappen en binnenhuizen, kopieerde schilderijen, en huwde met een Amsterdamse, Maria de Frij. Jacques zou er overlijden na een slepende ziekte in 1800.

 

 

image004.jpgimage012.jpgimage013.jpg

Afbeeldingen: enkele voorbeelden van schilderijen van J.J. Lauwers, periode 1796-1799: jonge vrouw met koffiemolen, jonge vrouw die radijsjes schilt, vrouw bij waterput.