Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

image008.jpg

Foto onder Creative Commons licentie CC BY-SA 3.0, Boerkevitz, 2006 (Bron: Wikimedia).

 

Verhalen1674 - Marie Van Eycke, de echtgenote van Peter Lauwens, verdrinkt op tweede kerstdag in de Demer (Werchter)

Op tweede kerstdag 1674 kwam Marie Van Eycke, de echtgenote van Peter Lauwers, in tragische omstandigheden om het leven. De meier noteerde die dag, met schepenen Jan Van Langendonck en Willem De Wijngaert, dat zij zich naar Marie Van Eijcken hadden begeven, die verdronken was gevonden. Zij was dezelfde dag naar de Onze-Lieve-Vrouwekapel te Werchter gebracht door enkele schippers die haar lijk hadden opgevist.

Het zag er naar uit dat Marie van plan was geweest naar Rotselaar te gaan om haar zoon Antoon te bezoeken. Antoon Lauwers was op 9 april 1668 te Rotselaar gehuwd met Jeanne Vanden Panhuijsen. Antoon woonde de buurt van het veer van 't Hoogland, nabij Aart Goossens en Marie Peeters. 

Aart Goossens verklaarde onder ede dat hij noch aan het water, noch aan het veerpont iemand had zien zitten of staan en dat hij dat ook niemand had horen zeggen. Ook François Valckeneers en zijn echtgenote Marie Luyten werden bevraagd, maar zij hadden niemand gezien die leek op de verdronken vrouw. Ook ten huize van Aart Crabbé werd gegaan, want die had vier tot vijf dagen tevoren Marie Van Eycken in de herberg "het Zeker Genot" horen zeggen dat zij "met de kersheijlige dagen" haar zoon Antoon in Rotselaar wilde gaan bezoeken. Ook Peter Wouters, zoon van Aart Wouters, werd bevraagd met zijn echtgenote Barbara en dochter. Zij hadden geen verklaring, al dacht Barbara iemand gezien te hebben in de omgeving van de schuit (veerboot?), maar zij had aangenomen dat het haar dochter was. De dochter bleek het niet te zijn geweest, en dus bleef in het ongewisse wie zij daar hadden gezien.

 

 

image007.jpg

Afbeelding: De monding van de Demer (links) in de Dijle (rechts) te  Werchter.