Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Naam ook gespeld als Adolph Louwens en Adolph Laurens. Het gaat hier niet om verwante familie, gezien zijn familienaam als patroniem van de voornaam van zijn vader werd overgenomen.

2 Merk dat bij deze familie de familienaam wel werd overgeërfd.

3 Er is ook melding van een naamgenoot Adolf Lauwens, hoofdman, die overleed op 10 augustus 1666 te Groningen. Bron: Lijst van gezagsdragers vermeld in het Regeringsboek afkomstig uit het Gemeente-archief Groningen. 1594 - ca. 1811

 

image008.jpg

Portret Adolph Lauwens, Groninger museum, onder Public Domain, 1660 (Bron: Wikimedia).

 

Verhalen – 1660 - Adolph Lauwens, burgemeester van de stad Groningen

Adolf Lauwens1 was geboren in 1600 en was een Nederlands regent. In de 17e eeuw was hij gedurende negen jaar burgemeester van de stad Groningen, NL. Hij was een zoon van de predikant van Loppersum Leo Abels en hij was een kleinzoon van kroniekschrijver Abel Eppens. Adolph Lauwens studeerde filosofie aan de universiteit van Groningen en rechten aan de universiteit van Leiden. Hij begon zijn carrière in 1625 als secretaris van de Ommelanden, en werd daarna secretaris van de Hoge Justitiekamer van Stad en Lande. Adolph Lauwens werd curator van de universiteit van Groningen, raadsheer, lid van de Raad van State en gedeputeerde van de Staten voor de stad Groningen.

Adolph Lauwens huwde in 1626 met Taetke Noorthoorn, dochter van burgemeester Johan Noorthoorn, en hertrouwde in 1637 met Hille Gockinga, dochter van Scato Gockinga, raad en syndicus van de Ommelanden en zelf zoon van Gockinga2. Adolph Lauwens zou een derde keer huwen met Cornelia Schaij, de weduwe van Asinghe Entens Maneel. Hij overleed op 30 april 1668 in Groningen3.

Als burgemeester van Groningen volgde hij Albert Wijfferinge op. Zelf werd hij kortstondig opgevolgd door Werumeus na zijn ambtstermijn in 1651-1652, tot 1655. Na zijn dood in 1668 werd Adolph opgevolgd door Warmolt Ackema. Hij werd secretaris van de hoofdmannenkamer in 1636 in opvolging van Cebes Baukens, werd raadsheer op 8 januari 1646 in opvolging van Hieronimus Eijben in de raad van State, was curator academia voor de universiteit van Grondingen in 1649 en gedeputeerde van de Staten vanaf 1650.

 

Portret uit 1660

Afbeelding: het portret van Adolph Lauwens uit 1660, bewaard in het Groninger museum.