Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Sinds de fusie van 1977 bestaat de gemeente Haacht uit de deelgemeenten Haacht, Wespelaar, Tildonk en verder de gehuchten Wakkerzeel en Kelfs die respectievelijk van Werchter en van Herent werden afgescheiden en bij Haacht gevoegd. Werchter fusioneerde met Wezemaal (en het gehucht Heikant) met Rotselaar. Bronnen: Oude en nieuwe kerkregisters en aanvullende verklaringen van betrokken personen bewerkt door Lucien Lauwers, Scherpenheuvel (De boeken van de burgerlijkse stand werden vernield tijdens de wereldoorlogen); notariŽle akten, met dank aan Christine Savat en Paul Peeters (Betekom).

 

image008.jpg

© Scan akte uit private collectie (Public Domain, 1651).

 

Verhalen Ė 1651 - Akte van emancipatie van Peter Lauwens

In het stadsarchief van Leuven (register nr. 7907, folio 372) bevindt zich een akte 'van emancipatie' van 23 juni 1651 die betrekking heeft op het gezin van Peter Lauwens en Marie Paeps1 alias Van Eycke. Een akte van emancipatie verklaarde de handelsbekwaamheid van minderjarigen, en is enigszins vergelijkbaar met een ontvoogdingsakte. In essentie streeft 'emancipatie' naar de toekenning van gelijke rechten, gelijkgesteld voor de wet.

In deze akte verklaarde Peter Lauwens op 23 juni 1651, als zoon van Peter Lauwens en Anna Van Eycken, de wettelijke emancipatie van zijn kinderen Peter, Antoon, Jan, Adriaan, Katelijne en Maaiken, kinderen uit zijn huwelijk met Marie Paeps alias Van Eycke, "sijne huysvrauwe". De akte werd opgesteld door Vander Vorst.

We weten dat Adriaan toen 10 jaar oud was. Katelijne was 3 jaar oud, Maaike of Marie was net 1 jaar oud. Dochter Lucia en zoon Arnold, geboren in 1644 en 1646, waerden niet vermeld en waren mogelijk al overleden. Van Peter, Antoon en Jan hebben we (momenteel) geen precieze geboortedatum. Vader Peter was op het moment van het verlijden van de akte ongeveer 40 jaar oud. De akte toont aan dat Peter Lauwens en Marie Paeps acht kinderen hadden, waarvan er slechts vijf terug te vinden zijn in de doopregisters.

 

image007.jpg