Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 De vele schrijfwijzen, en het feit dat de familienaam in de streek in die periode nog geen vast gegeven vormde, maakt het zoeken naar verwantschappen er niet eenvoudig op.

 

image005.jpg

Kaart bewerking onder Creative Commons licentie.

 

Verhalen 1631 - Christiaen Lauwers, soldaat onder de Heer Commandeur te Axel

Christiaen Lauwerss werd vermeld te Axel als "soldaet onder de Heer Commandeur" bij zijn ondertrouw op 15 maart 1631 te Axel, NL. Hij huwde er voor de kerk op 23 november 1631 met Trijntge Reijers. Hij was van geboorte van Middelburg, zijn echtgenote was geboren te Amsterdam.

Zijn familienaam werd gespeld met dubbele "s", meest waarschijnlijk een aanduiding dat zijn vader Lauwers heette bij de voornaam (patroniem). In het zelfde register was er de eerdere melding van Sara Laurens, geboren te Axel, die er op 4 oktober 1626 was gehuwd met Lucas Pieterss, een "soldaet onder de compagnie van Capitein Serooskercke", van geboorte van 's Gravenhaghe. De Schrijfwijze Laurens kwam meer voor te Axel, bv. bij Cornelis Wage, er gedoopt op 5 januari 1683 te Axel als zoon van Martijntje Laurens, zelf geboren te Schoondijcke. De vader heette Cornelis Wage, en hij was te Axel voor de kerk gehuwd met Martijntje op 30 maart 1682. Hij was er eerder gehuwd geweest met Neeltje Vriens (ook gespeld als Vrint) op 16 september 1672. Zijn eerste echtgenote was er op 14 maart 1682 overleden.

Een andere patroniem variant in de streek was Laureyns: Josijntje Laureyns huwde op 27 april 1662 te Zaamslag met Maarten Verhulst, een jongeman geboren te Munkzwalm in Vlaanderen. Het koppel deed de ondertrouw op 8 april 1662 te Axel; Josijntje was ook van geboorte uit Vlaanderen (van "Nissche"). Adriaentie (Adrienne) Laureyns huwde op 13 mei 1665 te Axel met Jan de Vloo; Janneke Laureyns deed de ondertrouw met Joos Ladthouwer (spellingvariant op '(De) Lathouwer') te Axel op 1 juni 1674.

Een andere patroniem variant was Lauwereins: ene Maiken Lauwereins, van geboorte van Catzand, huwde op 17 mei 1643 te Axel met Andries Witterman, "soldaet onder de compagnie van de Heer Capitein Lauwijck", van geboorte van Wesel.

Nog een variant is Laureijnssen: Jaquemijntje Laureijnssen, van geboorte van Kattendijk, deed haar ondertrouw op 5 juni 1666 te Axel met Adriaan Claes Eeckman (ook gespeld als 'Eekeman'), van geboorte van Axel.

Wat te denken van Johanna Laueine, van geboorte van Wissant, die haar ondertrouw deed op 17 september 1629 te Axel met Michiel Fournier, geboren te Pirone nabij Rijsel (Frans Vlaanderen), "soldaet onder Capitein Viro". Een zoveelste schrijfvariant?1

 

image004.jpg

Afbeelding: Axel (helrode bol) kent een bewogen verleden. De stad vormde samen met Hulst, Assenede en Boekhoute de Vier Ambachten. De Geuzen laten weinig van het plaatsje over aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Prins Maurits maakt van Axel een vestingstad.