Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Scan gravure “Toren van Rotselaar” uit private collectie, 2008 (Public Domain, 16e eeuw, zie ook Arenberg Foundation, vzw Donjon Terheyden en Wikipedia).

 

Verhalen1625 - Lauwers bij de erfenisregeling van een half dagwand beemden in Bexembroeck (Rotselaar)

 

Een akte van de meier en de schepenen van Rotselaar van 17 december 1625 geeft de verwantschappen aan tussen verschillende Lauwens/Lauwers families in de streek. Zo is er de melding van volgende personen, broers en zussen die optraden in het belang van een minderjarig kind van Barbara Lauwers met wijlen Peter De Cock, 'heulderen sterck maeckende & waranthiseren gecomende voor de tocht van naerbes goederen, mede voor d'erfelijckheyt en gedevolueert op het minderjarig kindt van wijlen Peeter de Cock'. Ten behoeve van Adriaan Kerstens en Elisabeth Holemans, zijn wettige echtgenote, werd een half dagwand beemden op een plaats die 'Bexembroeck' heette te Rotselaar beschikbaar gesteld.

Twee broers en twee zussen werden hierbij vermeld:

·         Peter Lauwers die woonde te Werchter

·         Antoon Lauwers, zijn broer

·         Barbara Lauwers, hun zuster, weduwe van Peter De Cock en op dat moment wettelijk gehuwd met Laurent Wauters,

·         Elisabeth Lauwers, hun zuster, gehuwd met Corneel Luijmoye

 

Blijkbaar leidde de erfenis van wijlen De Cock tot onenigheid toen diens echtgenote Barbara Lauwers hertrouwde met Laurent Wauters, en traden de broers en zus van Barbara samen op om de rechten van 'Maaiken' Marie De Cock, uit Barbara's eerste huwelijk, te vrijwaren. De kwestie kwam opnieuw aan bod in 1659.

 

image007.jpg

Afbeelding: op “Ter Heyden” in Rotselaar stond destijds een kasteel. Oorspronkelijk ging het om een omgrachte donjon in de vorm van een Grieks kruis uit de 14e ,mogelijk reeds 13e, eeuw. In de 17e eeuw omstreeks 1631 kwam er een woonvleugel in renaissancestrijl bij toen het in het bezit was gekomen van de adellijke familie van Eynatten en het gebouw werd uitgebreid in 1870 om er bier te kunnen brouwen. Het domein was in de 18e eeuw verheven tot baronie. De 30-meter hoge toren van 6 verdiepingen is nog altijd een kenmerkend landschapselement.