Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) Laurentii.be

 

 

image004.jpgVerhalen - 16e eeuw - Wapen van de families Lauwens en Lauwers te Gent

Het wapen van de families Lauwens en Lauwers van Gent bestond uit een azuur achtergrond met vier kleine vogels die eerder op eenden lijken dan zwanen in het naslagwerk van Van der Veken, zonder bek of poten (zgn. "merlettes") in zilver, drie bovenaan geplaatst, en één aan het punt onderaan op een smaragdgroene  (sinopel) stomp van een afgekapte boom. In het midden bevindt zich een kleiner blazoen in het rood met een "chevron" of spits lopende balk in "hermelijn" (kleur alsnog niet bekend), " à quatre merlettes d'argent, trois rangées en chef en un en pointe, cette dernière perchée sur petit chicot de sinople en fasce. En coeur un écusson de gueules chargé d'un chevron d'hermine.”

image005.jpg  image007.gif

Afbeelding: het wapen zoals het voorkomt als schets in een naslagwerk van Van Der Veken en een gestilleerde versie. 

 

Merk de overeenkomst met de vier zgn. "merlettes" in het wapenschild van Brugge, de boomstronk en de chevron. In het Gentse familiewapen hebben de merlettes eerder het voorkomen van eenden dan van zwanen. Ook in het Brugse wapenschild rust de onderste vogel op een boomstronk. Het kleine wapenschild binnenin vertoont dan weer overeenkomsten met het andere bekende Hollandse wapenschild1.

De Gentse tak sluit vermoedeljk aan bij de Brabantse stam en de Hombeeks-Leestste tak Lauwers/Lauwens. De bindingen met de familie De Clerck uit Brabant springen hierbij in het oog. 

De Brugse familie De Clercq voerde een enigszins vergelijkbaar wapen in de 16e eeuw. Deze familie was verwant met de families Van Nieuwenhuyse, De Waele, Velaere, Meergaert (wiens wapen ook vier zwanen bevatte), Lavichte en Liedekercke. Madeleine Declercq werd vermeld bij de dood van François Van Nieuwenhuyse in 1591 als dochter  van Gerard Declercq, en verloofde van Philippe De Gourneval, baron van Ekelsbeke, lid van de oorlogsraad, gouverneur van de stad Brugge en van het kasteel van Gravelingen. Madeleine overleed op 26 maart 1603.

 

 

image013.jpgAfbeelding: het Brugse familiewapen De Cerck/ De Clercq heeft een gelijkaardige opbouw als het Gentse familiewapen Lauwers. Verwantschappen waren bekend in de omgeving van Mechelen.


 

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

 

 

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

 

 

Voetnoten

 

1 Zie wapen in Holland uit dezelfde periode.

 

image005.jpg(c) Heraldische afbeeldingen Laurentii.be - Schets naslagwerk toegeschreven aan Van Der Veken, 19e eeuw - gestilleerde versie oud familiewapen van Liesbet Lauwens, 2015 - schild uit het Handschrift de Hooghe, Brugge, 1707.