Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Ignace-Michel de Hooghe († 1715)  inventariseerde tussen 1698 en 1707 het funeraire erfgoed in de Brugse kerkelijke instellingen. Het hadschrift bevat beschrijvingen van zerken, epitafen en rouwborden. Veel wapenafbeeldingen zijn ook nagetekend. [Bron: Centrum voor Familiegeschiedenis, blogspot 2011]

 

 

image004.jpg

(c) Wapen druiventrossen gestilleerd ontwerp familiewapen van Liesbet Lauwens, 2015, ontwerp familiewapen met zwanen gehomologeerd door het Vlaams Heraldisch College. Afbeeldingen onder Creative Commons Licencie CC BY-SA 3.0: eigen bewerkingen van schilden uit oude wapenboeken o.m. Handschrift de Hooghe, Brugge, 1707, naslagwerk toegeschreven aan Van Der Veken, 19e eeuw.

 

Verhalen 1520 – Een ander familiewapen van Lauwers te Brugge

image009.jpg

Eén van de wapens van de families Lauwers van Brugge bestond uit een zilveren chevron op een azuurblauwe achtergrond, voorzien van drie druiventrossen zonder bladeren in goud. 

Afbeeldingen: links  het gestilleerde familiewapen uit de 16e eeuw. In dit wapen wijzen de stelen van de druiventrossen naar boven, en beginnen de balken op de basis onderaan.

Rechts het wapen van de families Lauwens en Lauwers zoals het voorkomt als schets in een naslagwerk in de 19e eeuw. Daarin wijzen de ranken (onterecht) naar onder en is de basis van de chevron foutief.

image007.jpg

 

 

Het wapenschild wordt afgebeeld in de geschiedschrijving van Brugge, waarin het huwelijk wordt vermeld van Barbel Lauwers  met Willem Van Steelandt. Jonkvrouw Barbel Lauwers was een dochter van Lieven Lauwers. Willem Van Steelandt werd er vermeld als overleden op 15 september 1570 te Brugge.

 

 

Wapens met gelijkaardige vormgeving in Brugge

image032.jpg

De familie Crabeels voerde een wapen met drie peren, blijkens een melding in 1464. Deze familie had banden met Brugge, Brussel en Leuven.

image028.jpg

Het familiewapen van (van) Steelant te Brugge omstreeks 1633. Deze familie was verwant met Lauwers in Brugge. Nazaten migreerden van het Graafschap Vlaanderen naar het hertogdom Brabant.

 

 

 

image006.jpg

Een variant met gouden voeten vonden we in het wapen van de Brugse familie Pattin, in 1635. Ook varianten met gouden bloemen kwamen voor bij de Brugse familie Debadts en Cuvellerie in de 17e eeuw. De Brugse familie Vereycken / Van der Eecke voerde drie eikels in een gelijkaardig schild.

image007.jpg

Een treffende variant is het wapen van de familie Van Peene, rechts afgebeeld in het gecombineerd wapen van Johanna Van Peene en Guillaume Simpele. Guillaume Simpele overleed op 9 november 1632; Johanna Van Peene op 6 september 1643. Enige afwijking is de onderste lelie in het familiewapen Van Peene.

 

image009.jpg

De druiventrossen kwamen ook voor in het wapen van de Spaanse familie Desoria, woonachtig te Brugge in 1590 en in het wapen van de familie Weyman in 1605. Ook hier ‘hangen’ de druiven, met de steel omhoog.

image032.jpg

Nog een variant, met twee peren en een zilveren slang, vonden we in het wapen van de familie Van den Abeele, bij het overlijden van Clara van den Abeele, dochter van Collaert van den Abeele, op 21 augustus 1555. Ook de hoger vermelde en met de Brugse Lauwers verwante familie de Baenst voerde een gelijkvormig familiewapen met drie honden i.p.v. druiventrossen.

image011.jpg

De Brugse familie Destrompes voerde omstreeks 1612 een gelijkaardig schild als Lauwers, zij het dat de achtergrond rood was, waar die van Lauwers azuurblauw was.

http://www.laurentii.be/images/LauwersBruggekleur.jpg

Een kopie van het originele schild dat sommige Lauwers voerden, in het handschrift de Hooghe1.