Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1  Stabroek wordt voor het eerst vermeld in een brief van 9 juni 1258 van Nicolaas III van Fontaines, bisschop van Kamerijk, aan het kapittel van O.-L.-Vrouw van Antwerpen als Staecbruc. Later groeit de naam uit tot Staeckebruuc en Staeckbroeck. Stabroek is genoemd naar het broek dat 'ingestaakt' is door de hertog van Brabant met hout uit de nabije bossen.

2 Schrijfvarianten zijn (de) Baetseleer, Baetceleer, Baetsuleer, Batseleer, Baseleer, Boitselier, Botselier, Batselier. De naam zou zijn afgeleid van een edelman die in dienst was van een ridder (bachelier).

3 Ook gespeld als Draeckx, Draeck

image004.jpg(c) Kaartgegevens Google 2018.

 

Verhalen - 1462 - Pauwel en Aert Lauwers treden op als borg voor Peter De Bruyne, veroordeeld voor doodslag (Antwerpen1)

 

Op 11 oktober 1462 traden Pauwels Lauwers en Aert Lauwers samen met Luyc Luydens en Pauwels De Monick op als borg voor Peter De Bruyne uit Stabroek1.

Peter De Bruyne had doodslag gepleegd op Gielis Bacheleer2 en moest zielemissen laten lezen, was kopen en pelgrimages doen naar Rome en Parijs als zoenoffer ten opzichte van de nabestaanden.

Personen met de familienaam Bacheleer werden al in de 13e eeuw vermeld als poorters in Antwerpen. Een Gielis Bacheleer werd in 1410 vermeld als schepen, samen met Hendrik Van Velthem, Jan de Schermere en Jan van Elselaer onder de Antwerpse burgemeester Aerd Van Immerzeel. Het is niet duidelijk of het om een verwante gaat van bovenvermelde Gielis.

De schepenen Willem Van Der Heyden, Walraven Drake3, Jan Schat en Goris Maes regelden de zaak.

 

Stabroek

 

Al in de 14e eeuw stond op de locatie van het kasteel Ravenhof vermoedelijk een klein kasteel. Tot het begin van de 15e eeuw was dit in het bezit van de familie Van Steenland. In de loop van deze eeuw kwam het kasteel in het bezit van de familie Van Immerzeel.

 

image005.jpg

Kaart: situering van Stabroek ten noorden van de stad Antwerpen.