Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijvingimage012.jpg

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Ad laurum non aurum

Inhoud

Blog

Documenten [*]

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

In de hernieuwde versie van deze pagina werden de gezinsreconstructie codes toegevoegd.

 

Voetnoten

 

1 Spellingvarianten: Lauwerens, Lauwerin, Laurin, du Feuille, de Maeght, Jacqueline/Jossine/Judoca De Maecht / De Maegt, Boel, Boël, Bauders voor Bauters.

2 Feit is dat zowel Josine (of Jacqueline) de Maecht als Marie Bauters als echtgenotes werden vermeld. Er was sprake van een minnares van Boudewijn, volgens enkele genealogen Barbara Roels (1420-1465), die de moeder van Jerome zou zijn geweest. In deze periode vonden wij enkel een spoor van een leeftijdgenote Agnès Roels  (zie familiewapen), dochter van Jacques, verwant met de familie de Schiettere de Lophem, die omstreeks 1450 huwde met Jan van Vyve (Vivens, Vivès) en die een zoon Hieronimus van Vyve had, geboren omstreeks hetzelfde jaar als Hieronimus Lauwereyns. Die zoon zou evenwel een heel ander pad bewandelen dan Jerome Lauwereyns.

3 Hij was één van de executeurs van het testament van Jerome Lauwereyns in 1509, als schoonzoon van Jeromes halfzus Marie.

 

image004.jpg

Kaartbewerking onder Public Domain - Jacob van Deventer, 1560 (Bron: Wikipedia) – Familiewapen Jeroom Lauwereyns van Watervliet uit familiearchief Laurin.

 

Voorouders  - Lauwereyns-de Maecht, 1445 Aardenburg, NL

[BRUg VII – 000043]

Boudewijn Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren omstreeks 1420 in Aardenburg als zoon van Jacques Lauwereyns  Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving en Pasquine Goedertier [ZIE NL AArd VI – 000029].. Hij  huwde omstreeks 1445 in Aardenburg Sint-Bavo met Josine de Maecht 1.

 

Boudewijn Lauwereyns overleed in 1464 en werd begraven bij zijn vader.

 

Ouderlijk gezin: Lauwereyns – Goedertier, 1420, Aardenburg, NL [ZIE NL AArd VI – 000029].

 

Kinderen uit dit gezin:

 

·         Jan Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren omstreeks 1448 in Aardenburg NL [ZIE NL AARd VIII – 000051].

·         Marie Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren omstreeks 1450 in Aardenburg.  Zij huwde omstreeks 1475 in Brugge met ridder Jan Boele, “garde des Chartres, Receveur-Général des Aides de Flandre & d’Artois”. Een dochter Agnès Boele zou huwen met Jan van Belle3.

·         Philip Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving  werd geboren in Brugge omstreeks 1451.

 

Boudewijn Lauwereyns hertrouwde met Marie Bauters2, die na zijn overlijden zou trouwen met van Vaernewyck. Boudewijn was klerk bij de algemeen-ontvanger van Vlaanderen, een functie waarin hij in 1477 werd opgevolgd door zijn zoon Jerome.

 

 

Uit de relatie met Marie Bauters:

·         Hieronimus « Jerome » Lauwereyns Afbeelding met tekst, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren in 1453 in Brugge  [ZIE BRUg VIII – 000057].

 

 

Afbeelding: het familiewapen de Maecht (de Maeght) omstreeks 1445. Josine de Maecht huwde omsteeks 1420 in Aardenburg Sint-Bavo, Zeeland, met Boudewijn Lauwereyns. Zij overleed omstreeks 1452. De familie was in Zingem in Oost-Vlaanderen, verwant met de familie Bauters de eeuw voordien. Maria Bauters, de tweede echtgenote van Boudewijn, was vermoedelijk een dochter van Mattheus Bauters en Catharina Busers die ook een zoon Jan hadden die pastoor was geweest van Asper, een deelgemeente van Gavere dat tot dezelfde heerlijkheid als Zingem behoorde.

 

 

 

 

Aardenburg in het Zeeuwse Vlaanderen

Aardenburg is de oudste stad van de huidige provincie Zeeland in Nederland. Eind 20e eeuw fusioneerde de gemeente met Sluis, samen met Eede, Sint-Kruis, Heille en Draaibrug tot de gemeente Sluis-Aardenburg3. De stad ligt in het voormalige Graafschap Vlaanderen, in het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen.

In de 10e eeuw was de omgeving nog een leenschap, beheerd door de monniken van de Gentse Sint-Baafsabdij, en tot dan had de streek te lijden onder de aanvallen van Vikingen. In die eeuw, omstreeks 925, werd de Sint-Bavokerk gebouwd en ging de stad een periode van economische welvaart tegemoet als één van 17 Vlaamse steden van de zogenaamde Londense Hanze.

 

Kaart: Aardenburg omstreeks 1560

 

Al van 260-274 was er sprake van een fortificatie als kustbewaking van de grenzen van het Romeinse Rijk. Aardenburg had toen een verbinding via de Ee(de) met de zee en zou eerder “Rodanum” hebben geheten. In 1187 verwierf Aardenburg stadsrechten, en ook in de 13e eeuw was er sprake van versterkingen in opdracht van Gwijde van Dampierre, de edelman in wiens gevolg Odin Lauwereyns van Diepenhede, voorouder van Jerome, op kruistocht ging. In 1383 was de stad grotendeels verwoest door de Gentenaren.