Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Alternatieve schrijfwijzen van de familienamen waren Lauwerens, Laurens, Lauwens, Duermael, Dormael, Van Dormael, Duermans, Van Dueren, en Joostens, Goossens, Loosens, (een enkele keer) Roosens, Loossen. Merk dan omstreeks 1614 ook een Jan Lauwers in Hombeek huwde met een naamgenote Katrien Joossens (Loossens).

2 Vergelijkbaar met het statuut van ‘buitenpoorter’ in het Graafschap Vlaanderen.

3 Hij was peter bij het doopsel van Ida Lauwers, een dochter van (Maartens zoon) Jan Lauwers en Anna Van der Borght, op 5 mei 1622 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek. Merk ook dat Jan Verlinden in 1558 in Mechelen Sint-Jan huwde met Barbara Lauwers.

4 Zie Lauwers - Van der Borght, 1620.

5 Zij was in 1592 gehuwd met een naamgenoot van de vader, Maarten Lauwers.

6 Liesbeth Vermeeren was in 1593 gehuwd met Jan Vertommen. De familie Vermeeren was verwant met Lauwer(en)s via de zus van Maarten. Zij was gehuwd met Philip Vermeeren.

7 Getuigen bij het huwelijk waren de zonen Jan Lauwers en Maarten Lauwers (die in 1626 was gehuwd met een dochter uit het eerste huwelijk van Corneel Verschoor).

 

image002.jpg(c) Laurentii: kaart omgeving Hombeek bewerking van een kaart van Wereldatlas De Dag Antwerpen uit 1938 en wapen hertogdom Brabant fragment uit "Ducatus Brabantiae nova Tabula" van J.B. Homann, 1740 - kaart hertogdom Brabant en Prinsbisdom Luik, 1477, uit  Public Domain (Bron Wikipedia).

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1593 Lauwers-Joossens, Hombeek

Maarten Lauwers StamboomLaurentii.jpg werd  gedoopt omstreeks 1570 in Hombeek als zoon van Joris Lauwers StamboomLaurentii.jpg en Christine Duermans. Hij huwde op 3 oktober 1593 in Hombeek met Katrien Joossens1.

 

Maarten en Katrien woonden centraal tussen Hombeek, Zemst, Humbeek, Nieuwenrode, Kapelle-op-den-Bos, Tisselt en Leest. Maarten Lauwers overleed op 23 januari 1624 te Hombeek. Katrien Joossens hertrouwde op 29 januari 1628 in Hombeek met weduwnaar Corneel Verschoor7 en overleed er op 31 augustus 1638 in Hombeek.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers - Van Dormael, 1570 Mechelen

 

Kinderen uit het gezin Lauwers-Joossens:

 

·         Jan Lauwers StamboomLaurentii.jpg werd gedoopt op 20 oktober 1594 te Hombeek. Dooppeter was Jan De Scheemaecker, meter was Anna Joossens.  

·         Maria Lauwers StamboomLaurentii.jpg werd gedoopt op 15 september 1596 te Hombeek. Dooppeter was Nicolaes van Woluwe, meter Katrien Lauwers. 

·         Willem Lauwers StamboomLaurentii.jpg werd gedoopt op 4 mei 1599 te Hombeek. Dooppeter was Willem Craemers (Cremers), meter Margriet Joossens. 

·         Maarten Lauwers StamboomLaurentii.jpg werd gedoopt op 28 april 1602 te Hombeek. Dooppeter was Maarten De Keyser, meter Margriet Verslachmeulen5.

·         Peter Lauwers StamboomLaurentii.jpg werd gedoopt op 25 november 1606 te Hombeek. Dooppeter was Peter Van Candries, meter Barbara Van den Wijngaert. 

·         Philip Lauwers StamboomLaurentii.jpg werd gedoopt op 17 februari 1610 te Hombeek. Dooppeter was Corneel Coeckelberghs, meter Margriet Van der Slachmeulen5. 

 

Andere Brabantse stamlijnen Lauwens/Lauwers

 

Er zijn andere dan de Hombeekse-Leestse stamlijn in het toenmalige hertogdom Brabant, al zijn verwantschappen niet altijd nauwkeurig te duiden:

 

·         een stamlijn Haacht-Werchter-Rotselaar via Mechelen (schippers op de Dijle) - kozijns van Maarten Lauwers

·         een stamlijn Grimbergen-Humbeek die op haar beurt verwant was met de stamlijn Meise-Londerzeel-Kapelle-op-den-Bos, en waaruit ook de stamlijn Huldenberg voortkwam

·         een stamlijn Zemst-Eppegem-Weerde (eveneens in het stroomgebied van de Zenne)

·         een stamlijn Klein-Brabant (met meerdere generaties smeden)

·         een stamlijn Tisselt-Willebroek

·         een enkele eeuwen later ontstane stamlijn Aarschot-Langdorp via Mechelen

image009.jpg

 

De oudst bekende naamgenoot in Hombeek was Geert Lauwers, de meier van Kapelle-op-den-Bos. Geert Lauwers was  gedoopt omstreeks 1440 te Meise, en zijn broer Jan Lauwers was er  gedoopt in 1439. Van Geert Lauwers weten we dat hij twee zonen had: Gielis Lauwers,  gedoopt omstreeks 1464, en Jan Lauwers,  gedoopt omstreeks 1465. Onder welke omstandigheden Geert naar de regio Hombeek kwam, is niet bekend. We weten dat hij werd aangesteld tot meier van de hertogen van Brabant te Kapelle-op-den-Bos en dat hij in 1517 woonde in de Lepelstraat te Hombeek.

 

Kaart onder: het hertogdom Brabant omstreeks 1250 met de voornaamste steden

image012.jpg

De broer van Geert Lauwers, Jan Lauwers, was de stamouder van een stamlijn Huldenberg. Hij huwde omstreeks 1466 te Neerijse met Geertrui Plasch,  gedoopt omstreeks 1441 te Meise als dochter van Hendrik Van Der Plast (schepen te Meise) en Liesbeth Stickers. De kinderen Plasch werden  gedoopt tussen 1433 en 1443 te Meise. Behalve Geertrui Plasch waren dit Brict,  gedoopt omstreeks 1433 en omstreeks 1454 gehuwd met Heilwig Van den Branden, overleden omstreeks 1515, Gielis Plasch,  gedoopt omstreeks 1434 en overleden omstreeks 1454 te Ossel, een deelgemeente van Merchtem, Liesbeth Plasch,  gedoopt omstreeks 1437 en omstreeks 1462 gehuwd met Jan Geerts, Willem Plasch,  gedoopt omstreeks 1439, en Hendrik Plasch,  gedoopt omstreeks 1443 en omstreeks 1468 gehuwd met Katelijne Geerts.

 

 

 

 

 

 

Maarten Lauwers en Katrien Joostens woonden centraal tussen Hombeek, Zemst, Humbeek, Nieuwenrode, Kapelle-op-den-Bos, Tisselt en Leest (zie kaartje). Alle kinderen werden in de Sint-Martinuskerk te Hombeek gedoopt tussen 1594 en 1610.

image013.jpg

 

Sporen van verwantschap met andere Lauwens/Lauwers in de streek2

 

Maarten Lauwers had een kozijn die ook Maarten Lauwers heette en die ongeveer dezelfde leeftijd had. Deze was omstreeks 1592 gehuwd met Margriet Verslaghmeulen (Verslachmeulen, Van der Slachmeulen). De verwantschap blijkt uit de dooppeters en meters in beide gezinnen die in Hombeek en te Leest werden gedoopt:

·         Anna Lauwers werd gedoopt te Leest. Zij huwde Peter Bulens.

·         Liesbeth Lauwers werd gedoopt op 2 juli 1593 te Hombeek. Dooppeter was Clement Vermeeren, meter Liesbeth Vermeeren6.

·         Johanna Lauwers werd gedoopt op 29 oktober 1595 te Hombeek. Dooppeter was Philip Vermeeren, die met Margriet Lauwers was gehuwd omstreeks 1594 (zus van ‘onze’ Maarten), meter was Johanna Daems.

·         Hendrik Lauwers. Hij huwde op 26 november 1621 te Mechelen Onze-Lieve-Vrouw met Margriet Voermans.

·         Maarten Lauwers. Hij huwde op 5 november 1634 te Hombeek met Katrien Van der Heyden.

·         Marie Lauwers werd gedoopt op 4 juli 1603 te Hombeek. Dooppeter was Antoon Daems, meter Marie Vermeeren. Zij huwde Maarten Bosmans en dit gezin woonde te Weerde.

 

In de Grimbergse-Humbeekse stamlijn was Jan Lauwers, omstreeks 1535 gehuwd met Margriet De Boelpaepe. Van dit gezin kennen we Willem Lauwers,  gedoopt omstreeks 1546, Adam Lauwers,  gedoopt omstreeks 1540 - van wie de stamlijn Klein-Brabant zou afstammen -, Hendrik Lauwers,  gedoopt omstreeks 1543, Peter Lauwers, Jan Lauwers, Antoon Lauwers, Hubert Lauwers, Barbara Lauwers, Rombout Lauwers (dooppeter van Joris Lauwers, een zoon van Joris' broer Antoon,  gedoopt op 7 december 1569 te Mechelen), en Anna Lauwers.

 

Via de hoger vermelde zoon Adam Lauwers vinden we aanknopingspunten met de stamlijn van Klein-Brabant. Andere kinderen als de zonen Peter, Jan, Rombout, Hubert en Antoon kunnen in verband worden gebracht met de (vroege) aanwezigheid van familie in Mechelen, aanvankelijk in de Sint-Katelijne parochie en in het gehucht ‘de Donk’. Hubert Lauwens, van wie we een dochter Magdalena Lauwens kennen, gedoopt op 2 maart 1578 in de Sint-Katelijne parochie te Mechelen (met als dooppeter Hendrik Vertommen en meter Katelijne "Lynken" Lauwens), week mogelijk zelfs uit naar Leuven, waar hij in 1586 zou hertrouwen met Katrien Rogghe.

Via nonkel Antoon Lauwens vinden we aanknopingspunten met de stamlijn Haacht-Werchterdie huwde met Anna Vivens (Vivijs, Veven). Peter Lauwers, een zoon, was  gedoopt op 3 juni 1561 in de Sint-Katelijne parochie van Mechelen. Deze Peter ging bij de bijnaam ‘de Doncker’ (een verwijzing naar het gehucht De Donk aan de Dijle in Mechelen). Hij was schipper op de Dijle en voer van Mechelen naar Werchter. Hij huwde omstreeks 1587 met Katrien Vranckx.

Zo was er zijn zoon Laureijs Lauwers, te Haacht gehuwd met Liesbeth 'Lisken' De Wortelaer, die schipper was. Laureijs was eigenaar van een huis in de Brabantstraat te Haacht. Er was ook de melding van Peter Lauwers, schipper, die samen met Liesbeth De Wortelaer optrad als doopgetuige bij de geboorte van Peter Lauwers op 28 september 1622 te Werchter, een kind van Jan Lauwers en Anna Ingels. 

De verwantschap tussen De Wortelaer en Lauwers werd ook duidelijk in een akte uit 1594, waarin Laureijs Lauwers met Jan De Wortelaer optrad over gronden gelegen aan het Hoogveld, en op 1 juli 1597, wanneer Jan Van Rauwe een beemd genaamd "den middendijck" aan de 'Walenstraete' verkocht aan Laureijs Lauwers en Liesbeth Wortelaers. In een akte van 1 december 1591 werd Peter Lauwers "alias De Doncker" vermeld als voogd van Barbara Van Haecht, dochter van wijlen Hendrik Van Haecht. Peter Lauwers was de voogd van de kinderen Van Haecht, en was de tweede echtgenoot van Barbara Van Haecht. Zij was eerder gehuwd met August Loossen, die verwant was met Katrien Loossens die op 1 september 1615 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek huwde met Adriaan Lauwers.

De verwantschap met de Grimbergse-Humbeekse tak van Lauwers en Lauwens mag blijken uit de verwantschap met Verlinden in Grimbergen, waar omstreeks het tijdstip van het huwelijk van Anna Lauwers met Peter Verlinden3, Rombout Lauwers, een zoon van de hierboven vermelde Willem Lauwers met Katrien Verlinden was gehuwd. Katrien Verlinden was een dochter van Jan Verlinden en Katrien Verbelen, en Rombout Lauwers was een zoon van Willem Lauwers en Marie De Greve en een kozijn van Jan en Anna Lauwers uit Hombeek. Rombout was een ‘vrije man’, genoteerd als meisenier2 op 21 juni 1623. Rombout was van een vooraanstaande familie, want bij zijn overlijden op 50-jarige leeftijd werd te Grimbergen vermeld dat hij ‘colonus di Salmslach’ was, een pachter van de adelijke familie van Salmslach uit (Oost-) Vlaanderen. De kinderen werden  gedoopt te Grimbergen (Josina, Jan, Barbara, Marie, Frans – beiden op 9 juni 1668 vermeld als meisenier – en Wilhelmina).

 

Anna Lauwers was een nicht van Maarten Lauwers, en de families hadden een hechte band. Anna Lauwers huwde op 20 augustus 1617 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek met Peter Verlinden. Ook haar naam werd wel eens als Laurens gespeld. Bij het huwelijk traden Paul Verlinden en Maarten Lauwers op als getuigen. Maarten Lauwers zou haar vader kunnen geweest zijn, maar we vonden geen spoor van haar in de bekende gezinnen van een Maarten Lauwers die in deze generatie huwden te Hombeek. Dat waren de eerder vermelde Maarten Lauwers, omstreeks 1592 gehuwd met Margriet Verslachmeulen, wiens kinderen Liesbeth op 2 juli 1593 en Johanna op 29 oktober 1595 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek waren gedoopt, en de hoger vermelde Maarten Lauwers die op 3 oktober 1593 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek was getrouwd met Katrien Goossens (ook Joostens, Joossens). De kinderen uit dit tweede gezin werden allen gedoopt in de Sint-Martinuskerk te Hombeek, maar Anna werd niet vermeld. Deze Anna Lauwers  was gedoopt op 5 mei 1596 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek als dochter van Peter Lauwers in Margriet Huysmans.

 

De verwantschap van Anna en de kinderen van Maarten Lauwers en Katrien Goossens wordt duidelijk wanneer we het gezin Verlinden-Lauwers van naderbij bekijken. De kinderen werden gedoopt tussen 1618 en 1636:

·         Marie Verlinden werd gedoopt op 15 augustus 1618 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek. Dooppeter was Jan Lauwers (die met Anna Van der Borght zou trouwen4) en doopmeter was Marie Van Asbroeck. Marie Verlinden huwde op 4 februari 1662 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek met Corneel Lauwens, een zoon van Maarten Lauwens en Katrien Verschoor en dus een neef van Jan Lauwers (of achterneef van Anna), en de oudste dochter van dit koppel, Katrien Lauwers, gedoopt op 13 december 1662 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek, zou huwen met Hendrik Dillis in de Sint-Niklaaskerk te Leest op 25 juni 1680. Een verwante van haar (eerste) echtgenoot Hendrik, Jan Dillis, huwde ook te Leest met een Lauwens, Liesbeth, en dat op 18 februari 1681.

·         Zacharias Verlinden werd gedoopt op 19 december 1622 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek. Dooppeter was Zacharias Verlinden, doopmeter was Anna Van der Borght (toen gehuwd met Jan Lauwers).

·         Maarten Verlinden werd gedoopt op 7 januari 1624 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek. Dooppeter was Maarten Lauwers, de vader van Jan Lauwers, en doopmeter was Margriet De Mol. Margriet De Mol moet verwant geweest zijn met Katelijne De Mol, die omstreeks 1591 te Liezele was gehuwd met Gielis Lauwers van de Klein-Brabantse tak. Liezele viel toen onder de schepenbank van Londerzeel en Gielis stond er ingeschreven als pachter.

·         Peter Verlinden werd gedoopt op 29 juli 1627 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek. Dooppeter was Peter Lauwers, doopmeter Liesbeth Janssens.

·         Jan Verlinden werd gedoopt op 11 februari 1630 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek. Dooppeter was Jan Van den Heuvel, doopmeter Katrien Geeverts (Govaerts). Er zijn verwantschappen bekend met deze families enkele decennia later via de stamlijn Zemst, en voor Van den Heuvel behalve in Zemst ook in Ramsdonk via de stamlijn Willebroek.

·         Jacques Verlinden werd gedoopt op 15 maart 1633 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek. Dooppeter was Jacques Coeckelberchs, doopmeter Johanna Himbers.

·         Philip Verlinden werd gedoopt op 4 mei 1636 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek. Dooppeter was Philip Lauwers, doopmeter Katrien Verschoor die op 30 juni 1626 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek huwde met Maarten Lauwers, een broer van Jan Lauwers.

 

Anna’s echtgenoot Peter Verlinden, overleed op 28 januari 1653 te Hombeek. Hij werd bij zijn overlijden vermeld als echtgenoot van “Anna Lauren”. Vanuit de beschikbare gegevens, leiden we af dat Anna Lauwers een achternicht was van Maarten Lauwers,  gedoopt als dochter van Peter Lauwers en Margriet Huysmans. Peter en Maarten, moeten kozijns geweest zijn. Er was een hechte band tussen deze families, gezien de kinderen Jan en Anna optraden als peter en meter voor de kinderen van Anna Lauwers, en het ziet er naar uit dat Maarten als huwelijksgetuige optrad bij het huwelijk van Anna Lauwers, mogelijk omdat haar vader Peter op dat moment al was overleden.

Van Peter Lauwers, de vader van Anna Lauwers, weten we dat hij eerder gehuwd was met Johanna Tambuysers. Uit dit huwelijk werden drie kinderen gedoopt in de Sint-Martinuskerk te Hombeek: Antoon Lauwers op 3 september 1591, Hubert Lauwers op 20 maart 1594 en Nicolaas Lauwers op 14 mei 1595. Van de jongste zoon Nicolaas Lauwers, een oudere halfbroer van Anna Lauwers, weten we dat hij op 11 februari 1624 in het naburige Heffen huwde met Petronella Verhaeghen. De kinderen van Nicolaas werden gedoopt te Heffen (Johanna Lauwers op 11 februari 1624) en te Hombeek (Cornelia Lauwers in februari 1628, Liesbeth Lauwers op 16 maart 1629).

Bij de generatie van de Maartens en Peter Lauwers, treffen we te Hombeek nog verwanten aan die mogelijk kozijns en nichten waren. Willem Lauwers was op 2 februari 1597 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek gehuwd met Barbara Van Steenwinckel. Hij was eerder gehuwd omstreeks 1585 met Marie De Greve. De kinderen Lauwers-Van Steenwinckel werden gedoopt tussen 1599 en 1608 te Eppegem (Katrien Lauwers omstreeks 1599, Barbara Lauwers omstreeks 1600) en te Grimbergen (Willem op 28 oktober 1603, Willem (2) op 15 juli 1608). Willem overleed op 11 december 1626 te Grimbergen, 80 jaar oud.

 

Jan Lauwers,  gedoopt omstreeks 1593 als zoon van Maarten Lauwers en Margriet Verslachmeulen, moet een achterneef zijn geweest. Hij huwde met Liesbeth Verrets (Van Reeth) en de kinderen werden tussen 1613 en 1633 gedoopt te Hombeek en te Zemst. De verwantschap blijkt uit de vermelding van de peters en meters bij het doopsel van de kinderen:

·         Anna Lauwers werd gedoopt op 7 juli 1613 te Hombeek

·         Marie Lauwers werd gedoopt op 13 november 1614 te Hombeek

·         Ida Lauwers werd gedoopt op 23 oktober 1616 te Zemst. Peter was Jan Vervloet, meter Ida Van Slachmolen (Verslachmeulen).

·         Johanna Lauwers werd gedoopt op 17 maart 1619 te Zemst. Peter was Jan Huybens, meter Johanna Van Verthem. Jan Huybens was verwant met Peter Huybens, die als getuige optrad bij het huwelijk van Willem Lauwers, een zoon van Maarten Lauwers (&Goossens), met Margriet Van Dueren in 1621 te Heffen. Deze Johanna is jong overleden.

·         Katrien Lauwers werd gedoopt op 24 mei 1620 te Zemst. Peter was Hendrik Lauwers, meter Katrien Cuysters (De Ceuster, De Coster).

·         Johanna Lauwers werd gedoopt op 8 juli 1622 te Zemst. Getuigen waren Philip Vermeren, gehuwd met een zus van Maarten.

·         Liesbeth Lauwers werd gedoopt op 26 januari 1625 te Zemst. Peter was Aart Van Steenwinckel, van de aangehuwde familie in 1597, en meter Anna Bloms. 

·         Jan Lauwers werd gedoopt op 12 oktober 1627 te Zemst. Peter was Jan Leemans, meter Anna De Haen.

·         Maarten Lauwers werd gedoopt op 16 april 1630 te Zemst. Dooppeter was Maarten Vermeeren en meter Margriet De Keyser.

·         Nicolaas Lauwers werd gedoopt op 18 mei 1633 te Zemst. Dooppeter was Nicolaas Ceulemans, meter Maria Govaerts.

 

Peter Lauwers, de vader van de hoger vermelde Anna, was eerder was gehuwd met Johanna Tambuysers. Deze kozijn van de Hombeekse stamouder Maarten Lauwers, was in 1595 hertrouwd met Margriet Huysmans. Uit dit huwelijk werd behalve Anna Lauwers, die gedoopt was op 5 mei 1596 te Hombeek, ook Christoph Lauwers  gedoopt, gedoopt op 11 februari 1598 te Hombeek. Anna Lauwers hebben we al vermeld als echtgenote van Peter Verlinden, gehuwd op 20 augustus 1617 in de Sint-Martinuskerk te Hombeek. In 1621 duikt te Leest voor het eerst de naam Lauwers op, wanneer een andere naamgenote Anna Lauwers (wiens naam er ook werd gespeld als Lauwens, Lauvers) er op 3 oktober 1621 in de Sint-Niklaaskerk huwt met Peter Bulens. Deze tijdgenote van Maarten Lauwers, moet een nicht van Maarten zijn geweest en zij had kinderen gedoopt te Leest tussen 1622 en 1627 (Katrien Bulens op 14 augustus 1622 en Marie Bulens op 8 april 1627) en te Hombeek tussen 1631 en 1640 (Anna Bulens op 15 februari 1631, Margaretha Bulens op 8 maart 1635 en Peter Bulens op 20 april 1640).