Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving© Laurentii.be

 

Modelbouw

 

Menu

 

Spoorwegbaan (diorama)

Waterloo 1815 (historisch diorama)

De Slag van Passendale (historisch diorama)

Julius Caesar (historisch diorama)

 

This diorama is for sale. For information, please contact the webmaster.

 

Voetnoten

 

1 Schaal 1/72e, figuren Italeri en HAT Industries.

 

image005.jpg

(c) Foto's van P. Lauwens, 2012-2019.

 

Hobby  - Modelbouw 1e Slag bij Bull Run 21 juli 1861

In 2012 gaf ik vorm aan een historische maquette van de eerste slag bij Bull Run, die de geschiedenis zou ingaan als de eerste grote veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865)1. Op 16 juli 1861 vertrok McDowell uit Washington met het tot dan toe grootste landleger in de geschiedenis in het noorden van Amerika. Het telde 35.000 soldaten, waarvan er 28.452 geschikt voor de strijd waren. Tegenover hen stond het geconfedereerde ‘zuidelijk’ leger met 21 883 effectieven onder leiding van brigadegeneraal P.G.T. Beauregard.

 

 

Onderstaande foto’s geven slechts fragmenten weer van het volledige diorama.

 

image028.jpg

Afbeelding: de stenen brug over het riviertje de Bull Run met versterkingen van de Confederatie. Een bijzonderheid was dat het slagveld bezocht werd door burgers- oorlogstoeristen uit Washington, D.C., zo’n  40 km verderop, die met picknickmanden op een nabij gelegen heuvel kwamen zien hoe het er aan toe ging.

 

image029.jpgDe veldslag werd door de zuidelijken benoemd als de ”Eerste Slag bij Manassas”, naar hun nabijgelegen hoofdkwartier. Op 18 juli was brigadegeneraal Daniel Tyler de opdracht gegeven om de Zuidelijke rechterflank te testen. Dit resulteerde in de Slag bij Blackburn's Ford, die alleen maar verliezen opleverden voor de Noordelijken.

 

 

image006.jpg

Afbeeldingen: Noordelijke infanterie en cavalerie gaan in de aanval en troepenbewegingen.

image026.jpg

image010.jpg

 

image029.jpg

image030.jpgAfbeelding: noordelijke artillerie in stelling.

image031.jpg

Afbeelding: zuidelijke fortificatie.

 

De Noordelijken moesten de aftocht blazen, en het leek er op dat Washington onbeschermd bleef, maar daar maakten de Zuidelijken geen gebruik van. De Noordelijken telden 460 gesneuvelden, 1.124 gewonden en 1.312 gevangenen of vermisten. De Zuidelijke verliezen bedroegen 387 gesneuvelden, 1.582 gewonden en 13 vermisten. Toen het Noordelijk leger de aftocht blies, waren de wegen geblokkeerd door vluchtende burgers en hun koetsen. Op 24 juli werd de ballon van professor Lowe ingezet om de Zuidelijke bewegingen rond Manassas Junction en Fairfax te observeren. Hij zag geen bewijs van oprukkende vijanden. Hij moest landen in vijandelijk gebied en kon pas de volgende dag worden gered en naar het Noordelijk hoofdkwartier worden gebracht. Zijn verslag gaf hoop aan de Noordelijke bevelhebbers, maar de illusie van een kortstondige oorlog was weggevaagd. Op het slagveld was er grote verwarring tussen de vlaggen van de opponenten. Hierdoor namen de Zuidelijken een nieuwe vlag aan, namelijk de Vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika.

image010.jpg

 

image012.jpg

 

image013.jpg

 

image014.jpg